Shtresat sipërfaqësore të Marsit dhe “terreni i trurit”


Marre nga Earthsky.org

ESA publikoi imazhe të reja më 30 mars 2022, duke shfaqur pellgun më të madh të njohur të ndikimit në sistemin diellor. Quhet Utopia Planitia (“Rrafshi i tokës askund”). Dhe është një fushë e madhe, relativisht e sheshtë në Mars (diametri i vlerësuar prej rreth 2,000 milje ose 3,300 km). Lander Viking 2 – anija e dytë që u ul me sukses ndonjëherë në Mars – u ul dhe filloi të eksploronte brenda Utopia Planitia në shtator 1976. Imazhet e reja janë nga anija kozmike Mars Express e ESA . Ata zero në një pjesë të fushës marsiane, e cila është në hemisferën veriore të Marsit. Grumbuj materiali me dy shtresa rrethojnë dy krateret më të mëdha të goditjes dhe buzët e tyre të trasha, së bashku me frakturat e akullta të mbushura me pluhur. Ju mund të shihni terrenin e trurit, një model i deformuar dhe i deformuar që i ngjan sipërfaqes së trurit të njeriut, brenda kraterit të dytë më të madh.

Teksturat në sipërfaqen e Marsit

Shkencëtarët mendojnë se kjo fushë marsiane e formuar si një përzierje e sedimenteve, lavave dhe substancave të paqëndrueshme mbushi pellgun e Utopisë. Uji, era dhe procese të tjera do t’i kishin transportuar këto materiale nëpër sipërfaqen e planetit të kuq.

Ky rajon i pasur me akull ka njolla të lëmuara të njohura si depozita të manteluara . Kur boshti rrotullues i Marsit ishte shumë më i anuar se sa është sot – të paktën rreth 10 milionë vjet më parë – bora formoi këto shtresa të trasha akulli.

Shikoni nga afër brenda kraterit të dytë më të madh për të parë terrenin e trurit. Kjo strukturë është më e zakonshme në një rajon që ndan ashpër hemisferat veriore dhe jugore. Dikotomia marsiane , siç e quajnë shkencëtarët këtë rajon, ndan ultësirat veriore nga malësitë jugore.

Zonat me ngjyrë të errët janë tokë e akullt që është thyer në temperatura të ulëta. Pluhuri i fryrë në erë qëndron në modelet poligonale.

Shkencëtarët mendojnë se gropat e pjekura janë nga shkrirja e akullit në tokë ose duke u kthyer në gaz. Kjo bën që sipërfaqja të dobësohet dhe të shembet.

Sipërfaqja e Marsit: Dy kratere, njëri mbi tjetrin, me pamje nga sipërfaqja e Marsit..

Përfundimi: ESA ndau disa imazhe të reja të sipërfaqes së Marsit nga anija e saj kozmike Mars Express. Ato tregojnë kratere, terren të trurit, depozita me shtresa dhe më shumë.

Kelly Kizer Whitt