Si do ta dimë me siguri se kemi gjetur jetë aliene?


Zbulimi i konfirmuar i jetës jashtëtokësore – duke vërtetuar kështu një herë e përgjithmonë se jeta në Tokë nuk ishte një rast – do të ishte një nga zbulimet më të rëndësishme në historinë e qytetërimit njerëzor.

Megjithatë, duke pasur parasysh rëndësinë e një zbulimi të tillë, është e rëndësishme të dimë me siguri se kur mendojmë se kemi gjetur prova të jetës aliene, se ne në fakt e kemi bërë këtë dhe se nuk mund të shpjegohet ndryshe.

Ka pasur disa alarme të rreme tashmë, duke përfshirë zbulimin e dukshëm të organizmave të huaj në mostrat e mbledhura nga toka Viking në Mars, zbulimi i supozuar i organizmave fosile në një meteorit dhe madje edhe zbulimi i fundit i gazit fosfen në atmosferën e Venusit.

Edhe sot e kësaj dite, ka disa që pohojnë se të paktën një prej tyre në të vërtetë përbën provë të jetës aliene, megjithatë nuk ka pasur një pranim të gjerë të asnjë prej tyre.

Prandaj, për të bindur të gjithë, do të na duheshin më shumë se vetëm një provë e vetme, por në vend të kësaj, zbulime të shumta të konfirmuara për të cilat nuk mund të kishte shpjegim tjetër.

Me përjashtim të alienëve inteligjentë që zbarkojnë në lëndinën e Shtëpisë së Bardhë, zbulimi i organizmave të huaj në Mars, për shembull, ka shumë të ngjarë të fitojë pranimin më të madh nëse mund të verifikohet në mënyrë të pavarur nga burime të shumta.

Nëse astronautët do të vizitonin Marsin dhe do të konfirmonin provat nga dora e parë, për shembull, do të ishte shumë më bindëse sesa të dhënat nga një rover robotik mund të ishin ndonjëherë më vete.

Me misionet me njerëz në Hënë dhe më pas në Mars të planifikuara në një të ardhme jo shumë të largët, ndoshta nuk do të na duhet shumë të presim përpara se të bëhet një zbulim i tillë.