Si e dëmtojnë satelitët astronominë: çfarë po bëhet?


Si e dëmtojnë satelitët astronominë: çfarë po bëhet

Kelly Kizer Whitt

Ju mund të keni dëgjuar ankesat në rritje nga astronomët pasi kompani të tilla si SpaceX shtojnë më shumë satelitë në qiellin tonë. Astronomët nuk janë kundër rrjeteve të komunikimit që ofrojnë satelitët, por ata kanë shqetësime të vlefshme për të ardhmen e eksplorimeve tokësore të universit. Dhe astronomët mund të bëjnë vetëm kaq shumë për të zbutur problemin. Një raport nga konferenca 2021 për Qiejt e Errët dhe të Qetë thoshte :

Përparësitë që ofrojnë për shoqërinë yjësitë e komunikimit nuk mund të diskutohen, por ndikimi i tyre në pamjen e pacenuar të qiellit të natës dhe në astronomi duhet të merret parasysh me shumë vëmendje, sepse ato ndikojnë si në trashëgiminë kulturore të njerëzimit ashtu edhe në përparimin e shkencës.

Si e dëmtojnë satelitët astronominë: Problemi me rritjen e satelitëve

Astronomët përballen me një sërë problemesh me rritjen e numrit të satelitëve që mbushin orbitën e ulët të Tokës . Teleskopët optikë dhe infra të kuqe afër i ndjejnë ndikimet nga këto mega yjësi. Disa nga më të mëdhenjtë janë në sondazhe në fushë të gjerë, ekspozime më të gjata dhe vëzhgime në muzg në mbrëmje dhe në mëngjes kur rrezet e diellit reflektohen nga satelitët. ESO, Organizata Evropiane e Hapësirës, ​​raportoi këto gjetje nga një studim i vitit 2021 :

Efekti është më i theksuar për ekspozimet e gjata, deri në tre përqind e të cilave mund të prishen gjatë muzgut. Studimi zbuloi gjithashtu se ndikimi më i madh i konstelacioneve të reja satelitore do të jetë në sondazhet në fushë të gjerë të bëra nga teleskopë të tillë si Observatori Vera C. Rubin i Fondacionit Kombëtar të Shkencës të SHBA . Deri në 30-50 përqind të vëzhgimeve të muzgut janë ndikuar seriozisht .

Dhe për shkak se po flasim për shkencëtarë, sigurisht që ata kanë filluar zyrtarisht studimin e çështjes. Studimet në 2020 dhe 2021 treguan ndikimin në teleskopët optikë dhe infra të kuqe afër. Ata zbuluan se teleskopët si Teleskopi Very Large ( VLT ) dhe Teleskopi Ekstremisht i Madh i ardhshëm ( ELT ) do të “ndikohen mesatarisht” nga mega yjësitë e reja satelitore. Disa teleskopë, si Observatori Rubin në ndërtim në Kili, do të përjetojnë ndikime më të mëdha. Këta teleskopë skanojnë shpejt zona të gjera. Kjo i bën ato vendimtare në zbulimin e supernovave ose asteroidëve potencialisht të rrezikshëm.

Ndikimi në astronominë e radios

Radioastronomia ka shqetësimet e veta të veçanta. Radioteleskopët nuk shikojnë në gjatësitë e valëve të dukshme të spektrit elektromagnetik , kështu që nuk është e njëjta çështje “dukshmërie”. Për radio teleskopët, problemi kryesor është me sinjalet që satelitët transmetojnë në Tokë. Plus, radio teleskopët nuk shikojnë vetëm dritat e zbehta gjatë natës. Ata po shikojnë qiellin 24/7. Pra, satelitët janë problem çdo orë të ditës, jo vetëm në muzg.

Por ka më shumë. Sinjali i një sateliti është shumë, shumë më i fortë se burimet e sfondit të zbehtë që studiojnë astronomët e radios. Dhe një satelit nuk duhet të kalojë pikërisht përpara objektit të studimit për të shkaktuar ndërhyrje. Burimet satelitore në “vizionin periferik” të një radioteleskopi gjithashtu ndërhyjnë.

Observatori Evropian Jugor ( ESO ) përshkroi ndikimin e mundshëm të satelitëve në astronominë e radios:

Ato arrijnë në qindra transmetues radioje mbi horizontin e observatorit, të cilët do të ndikojnë në matjet e bëra nga radio teleskopët tanë shumë të ndjeshëm.

Radioastronomia ka njëfarë mbrojtjeje kundër ndërhyrjeve. Astronomët e radios e quajnë këtë menaxhim të spektrit dhe Sektori i Komunikimit të Radios i Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit ( ITU-R ) krijon rregullore që ndihmojnë në mbrojtjen e astronomëve që studiojnë breza të caktuar të frekuencave dhe diapazon të gjatësisë valore. Por konstelacionet e fundit të mëdha të satelitëve të telekomunikacionit paraqesin kërcënime të reja.

Një rekomandim është për dizajne satelitore që shmangin ndriçimin e drejtpërdrejtë të radioteleskopëve dhe zonave radio-qetësuese. Gjithashtu, zhurma kumulative elektromagnetike e sfondit e krijuar nga konstelacionet satelitore duhet të mbahet nën kufirin e rënë dakord tashmë nga ITU.

Philip Diamond i Observatorit të Array Kilometer katror ( SKAO ) përmblodhi çështjen:

Vendosja e mijëra satelitëve në orbitën e ulët të Tokës në vitet e ardhshme do të ndryshojë në mënyrë të pashmangshme këtë peizazh duke krijuar një numër shumë më të madh burimesh radio që lëvizin shpejt në qiell, të cilat do të ndërhyjnë në aftësinë e njerëzimit për të eksploruar universin.

Çfarë mund të bëjnë astronomët vizualë?

Do të ishte mirë nëse një program kompjuterik mund të eliminonte shpejt të gjitha gjurmët e satelitëve ose ndërhyrjet nga të dhënat e astronomëve. Por nuk është aq e lehtë. Një raport i fundit përshkruan problemin e satelitëve të orbitës së ulët të Tokës në imazhe:

Ata lënë gjurmë të kalimit të tyre në imazhet astronomike, duke ulur ndjeshëm përdorshmërinë shkencore të të dhënave të mbledhura. Pas-përpunimi i imazheve të prekura vetëm pjesërisht e zgjidh problemin: gjurmët më të ndritshme mund të ngopin detektorët, duke i bërë pjesë të imazheve të papërdorshme, ndërsa heqja e gjurmëve më të zbehta lë efekte të mbetura që prekin seriozisht programet e rëndësishme shkencore, si, për shembull, statistikat , sondazhe të automatizuara të galaktikave të zbehta.

Por ka disa gjëra që astronomët mund të bënin dhe i kanë bërë deri tani. Ata mund të shmangin vëzhgimin se ku do të kalojnë satelitët, të kufizojnë vëzhgimet në zonat e qiellit që janë nën hijen e Tokës dhe të mbyllin qepenin pikërisht kur një satelit kalon fushën e shikimit. E gjithë kjo kërkon shumë njohuri për shtigjet e mijëra satelitëve dhe shumë para-planifikim. Natyrisht, këto nuk janë mundësi reale për shumë situata.

Çfarë mund të bëjnë operatorët satelitorë?

Një mënyrë tjetër për të zbutur problemin është që operatorët satelitorë të rregullojnë dizajnet e tyre (për shembull, errësimi i satelitit). Ata gjithashtu mund t’i operojnë satelitët në një mënyrë që do të ngrinte orbitat e tyre jashtë shikimit të teleskopëve optikë, satelitët e deorbituar që nuk funksionojnë më, si dhe konsiderata të tjera për minimizimin e ndërprerjeve. Në disa raste, operatorët satelitorë kanë treguar gatishmëri për të bashkëpunuar për këtë.

Fatkeqësisht, kompanitë që planifikojnë këto yje satelitore mega nuk i paralajmëruan astronomët paraprakisht. Kaq shumë nga këta satelitë tashmë po mbushnin qiejt pa asnjë kufizim ndërsa astronomët u përpoqën të kuptonin se si të ruanin vëzhgimet e tyre dhe të pakësonin ndikimin. Përpjekjet e tyre çuan në krijimin e një qendre të re që po mbledh të dhëna nga komuniteti, astronomët dhe publiku i gjerë, ndër të tjera, për të mësuar më shumë rreth efekteve në qiellin e natës.

Përpjekjet zyrtare për të reduktuar dëmtimin nga satelitët

Në qershor 2022, Unioni Ndërkombëtar Astronomik ( IAU ), së bashku me Laboratorin Kombëtar të Kërkimeve të Astronomisë Optike-Infra të kuqe të Fondacionit Kombëtar të Shkencës ( NOIRLab ) dhe SKAO, hapën Qendrën për Mbrojtjen e Qiellit të Errët dhe të Qetë nga Ndërhyrja e Konstelacionit Satelitor ( CPS ) . Qendra thekson rrezikun e rritur në mënyrë dramatike të ndërhyrjes nga satelitët e orbitës së ulët të Tokës – të planifikuar dhe tashmë në orbitë – që ofrojnë shërbime me brez të gjerë. Në faqen e tyre të internetit , ju mund të shihni një total të rrjedhshëm të numrit të satelitëve të konstelacionit operativ (2,994) dhe numrin e satelitëve të planifikuar të konstelacionit (431,713), midis statistikave të tjera.

Bashkëdrejtoresha Connie Walker nga NOIRLab tha :

Tre vjet më parë SpaceX lëshoi ​​60 satelitët e parë Starlink. Numri i satelitëve nga kjo dhe kompani të tjera po rritet në mënyrë eksponenciale dhe po ndikon në fushën e astronomisë. Gjatë dy viteve të fundit, katër seminare kryesore identifikuan çështje dhe rekomanduan zgjidhje zbutëse me ndihmën e astronomëve, njerëzve të industrisë satelitore, avokatëve të hapësirës dhe njerëzve nga komuniteti i përgjithshëm në mbarë botën.

Në revistën e rishikuar nga kolegët Air & Space Law , shkencëtarët në ESO publikuan një studim në shtator 2021 duke paralajmëruar gjerësisht për rreziqet e satelitëve të pakufizuar në astronomi. Ata po përpiqen të trajtojnë ndikimin e konstelacioneve satelitore në astronomi. Ata po bëjnë përpjekje për të koordinuar zgjidhjet në mënyrë që satelitët dhe astronomia vëzhguese të mund të vazhdojnë të zhvillohen pa ndërhyrje të dëmshme.

Një kujtesë për atë që po humbasim kur satelitët dëmtojnë astronominë

Një nga studimet e ESO-s vlerësoi se në të ardhmen, deri në 100 satelitë mund të jenë të dukshëm me sy të lirë gjatë muzgut. Imagjinoni se si kjo do të ndryshojë pamjen tuaj të qiellit të natës. Atëherë imagjinoni nëse profesioni juaj do të varej nga shikimi i asaj që është përtej satelitëve. Si do të mësojmë për universin ose do të zbulojmë kërcënime të mundshme për Tokën?

NJAB krijoi Grupin Punues për Qiejt e Errët dhe të Qetë. Siç përmblodhi Debra Elmegreen , Presidente e IAU :

Ndërhyrja e pamjes sonë të qiellit e shkaktuar nga dritat artificiale me bazë tokësore, gjurmët optike dhe infra të kuqe të yjësive satelitore dhe transmetimi i radios në tokë dhe në hapësirë ​​është një kërcënim ekzistencial për vëzhgimet astronomike. Shikimi i qiellit të natës ka qenë i rëndësishëm kulturalisht gjatë gjithë historisë së njerëzimit dhe qiejt e errët janë gjithashtu të rëndësishëm për jetën e egër.

Përfundimi: Mega yjësitë e satelitëve mund të jenë të dëmshëm për astronominë. Ata prishin imazhet optike dhe infra të kuqe dhe ndërhyjnë në astronominë e radios. Astronomët po punojnë për të kufizuar ndikimin negativ.

About Post Author