Si e pinë ujin e detit banorët e Ishujve të Pashkëve?


Banorët e ishullit gjetën një burim të ri të ujit të pijshëm. 

Studiuesit kanë hedhur një vështrim të ri se si banorët e ishullit pinin ujë direkt nga oqeani.Një nga misteret që takuan evropianët e parë që arritën në ishullin enigmatik të Pashkëve ishte mënyra se si banorët e tij ishin në gjendje të pinin ujë direkt nga deti.

Normalisht uji i detit nuk është i përshtatshëm për konsum njerëzor, por në këtë rast dukej se një pjesë e ujit të vendosur rreth bregdetit të ishullit përmbante shumë pak kripë dhe mund të pihej drejtpërdrejt.

Më vonë u zbulua se kjo u bë e mundur nga ‘depërtimet bregdetare’ – të cilat ndodhin kur uji i shiut zhytet poshtë në shtresën poroze të ishullit në një akuifer nëntokësor.

Xhepa të vegjël të ujërave të ëmbla pastaj rrjedhin poshtë në det dhe depozitohen në oqean.

Tani duke përdorur dronë dhe teknologji moderne të imazhit termik, studiuesit nga Universiteti Binghamton në Nju Jork kanë qenë në gjendje të gjejnë këto xhepa të ujërave të ëmbla të rrjedhjes bregdetare, duke mundësuar një kuptim shumë më të madh të proceseve të përfshira.Etshtë disi i kripur, por jo i pakëndshme”, tha udhëheqësi i studimit Robert DiNapoli.

“Thjesht nuk është uji me shijen më të mirë, në thelb.”

Për banorët e hershëm të Ishullit të Pashkëve, këto xhepa të ujërave të ëmbla do të kishin shërbyer si një shpëtim në rastet kur trupat e vetëm të ujit të pijshëm të ishullit thaheshin në muajt e verës.

“Ata u përballën me një vend shumë të vështirë për të jetuar dhe ata dolën me këto strategji interesante për mbijetesë,” tha DiNapoli.

Pa këtë fenomen, në fakt, mund të mos ishte e mundur që dikush të jetonte fare atje.

About Post Author