Si i mbijetuan buburrecat e asteroidit vrasës të dinos?


Nga Brian Lovett , Universiteti i Virxhinias Perëndimore

Si i mbijetuan buburrecat asteroidit vrasës të dinos?

Kur shkëmbi i njohur tani si goditësi Chicxulub ra me shpejtësi nga hapësira dhe u përplas në Tokë 66 milionë vjet më parë, buburrecat ishin aty. Ndikimi shkaktoi një tërmet masiv dhe shkencëtarët mendojnë se ai gjithashtu shkaktoi shpërthime vullkanike mijëra milje nga vendi i goditjes. Tre të katërtat e bimëve dhe kafshëve në Tokë u zhdukën, duke përfshirë të gjithë dinosaurët, me përjashtim të disa specieve që ishin paraardhësit e zogjve të sotëm.

Si mund të mbijetonin buburrecat nja dy centimetra kur kaq shumë kafshë të fuqishme u zhdukën? Rezulton se ata ishin të pajisur mirë për të jetuar përmes një katastrofe meteorike.

Nëse keni parë ndonjëherë një kacabu, me siguri keni vënë re se trupat e tyre janë shumë të sheshtë. Ky nuk është një aksident. Insektet më të sheshta mund të shtrydhin veten në vende më të ngushta. Kjo u mundëson atyre të fshihen praktikisht kudo dhe mund t’i ketë ndihmuar ata të mbijetojnë nga ndikimi Chicxulub.

Asteroidi në hyrje!

Kur asteroidi goditi , temperaturat në sipërfaqen e Tokës u ngritën në qiell . Shumë kafshë nuk kishin ku të iknin, por buburrecat mund të strehoheshin në të çarat e vogla të tokës, të cilat ofrojnë mbrojtje të shkëlqyer nga nxehtësia.

Përplasja e asteroidit shkaktoi një kaskadë efektesh . Ngriti aq shumë pluhur sa qielli u errësua. Ndërsa dielli u zbeh, temperaturat ranë dhe kushtet u bënë dimërore në mbarë globin. Me pak dritë dielli, bimët e mbijetuara luftuan për t’u rritur dhe shumë organizma të tjerë që mbështeteshin në ato bimë mbetën të uritur.

Megjithatë, jo buburrecat. Ndryshe nga disa insekte që preferojnë të hanë një bimë specifike , buburrecat janë pastrues të gjithëngrënës . Kjo do të thotë se ata do të hanë shumicën e ushqimeve që vijnë nga kafshët ose bimët, si dhe karton, disa lloje veshjesh dhe madje edhe jashtëqitje. Të kesh oreks që nuk janë të kujdesshëm i ka lejuar buburrecat të mbijetojnë kohët e dobëta që nga zhdukja e Chicxulub dhe fatkeqësive të tjera natyrore.

Buburrecat mbijetojnë me mbrojtje të integruara

Një tipar tjetër i dobishëm është se buburrecat lëshojnë vezët e tyre në raste të vogla mbrojtëse . Këto kuti vezësh duken si fasule të thata. Shkencëtarët i quajnë ato oothecae , që do të thotë “kasë vezësh”. Ashtu si kutitë e telefonit, oothecae janë të forta dhe mbrojnë përmbajtjen e tyre nga dëmtimet fizike dhe kërcënimet e tjera, të tilla si përmbytjet dhe thatësira. Disa buburreca mund të kenë pritur një pjesë të katastrofës së Chicxulub nga rehatia e oothecave të tyre.

Buburrecat moderne janë të mbijetuarit e vegjël që mund të jetojnë pothuajse kudo në tokë, nga nxehtësia e tropikëve në disa nga pjesët më të ftohta të globit. Shkencëtarët vlerësojnë se ka mbi 4000 lloje kacabush .

Buburrecat si dëmtues

Një grusht prej këtyre specieve pëlqejnë të jetojnë me njerëzit dhe shpejt bëhen dëmtues. Sapo buburrecat vendosen në një ndërtesë, është e vështirë të heqësh çdo çarje të vogël nga këto insekte dhe mbetjet e tyre. Kur një numër i madh buburrecash janë të pranishëm në vende jo higjienike, ato mund të përhapin sëmundje. Kërcënimi më i madh që ato paraqesin për shëndetin e njeriut është nga alergjenët që prodhojnë që mund të shkaktojnë sulme astme dhe reaksione alergjike te disa njerëz.

Dëmtuesit e buburrecave janë të vështira për t’u menaxhuar sepse mund t’i rezistojnë shumë insekticideve kimike dhe sepse kanë të njëjtat aftësi që ndihmuan paraardhësit e tyre të mbijetonin shumë dinosaurët. Megjithatë, buburrecat janë shumë më tepër se një dëmtues për t’u kontrolluar. Studiuesit studiojnë buburrecat për të kuptuar  se si levizin dhe sesi trupat e tyre janë të dizajnuara për të marrë ide për ndërtimin e robotëve më të mirë.


Përfundimi: Buburrecat mbijetojnë në kushte të pafavorshme për shkak të asaj që hanë dhe mënyrës se si janë ndërtuar. Kur asteroidi vrasës i dinosaurëve fshiu pjesën më të madhe të jetës në Tokë, buburrecat këmbëngulën.

About Post Author