Si zbuloi napoleoni qytetërimet e lashta gjatë fushatës egjiptiane?


Napoleon Bonaparti shkroi kujtimet e tij, duke rrëfyer fushatën egjiptiane në vetën e tretë. Vëmendja e tij e përpiktë ndaj detajeve është e jashtëzakonshme. Ai kujtoi çdo lëvizje të trupave, numrin e ushtarëve në betejë, distancat, vendbanimet dhe emrat e të gjithë bejlerëve egjiptianë ndër vite. Një saktësi e tillë e jashtëzakonshme dhe vëmendja ndaj imtësirave kanë kontribuar në madhështinë e kulturës franceze.

Fakti mbetet se gjatë fushatës së tij egjiptiane, Napoleoni dokumentoi dëshmi të shumta të qytetërimeve të para përmbytjes. Për shembull, Kanali i Suezit, i cili është 160 kilometra i gjatë dhe lidh Mesdheun me Detet e Kuqe, duke ofruar një rrugë të drejtpërdrejtë për në Indi, u ndërtua në 1869.Megjithatë, në 1798, Napoleoni dhe trupat e tij zbuluan një kanal të lashtë, megjithëse të tharë, të anijeve. Ky nuk ishte “Kanali faraonik” që lidhte Nilin me Detin e Kuq, por më tepër kanali i lashtë që lidhte Mesdheun dhe Detin e Kuq. Përpikëria e Napoleonit dhe ekipit të tij të shkencëtarëve është e padiskutueshme. Ja çfarë shkruan Bonaparte:

“Duken qartë mbetjet e kanalit të dy deteve, brigjet e tij ndodhen në një distancë prej 25 toise nga njëra-tjetra (afërsisht 49 metra). Kalorësi që qëndron në mes të kanalit nuk duket nga asnjëra anë.”

Është e vështirë të imagjinohet një qytetërim pa makineri të rënda moderne të aftë për të gërmuar një kanal 160 kilometra që është 50 metra i gjerë dhe 20 metra i thellë. Një përpjekje e tillë sugjeron një kulturë shumë të zhvilluar detare me aftësi të avancuara detare.

Gjatë fushatës së tij në Egjipt, Napoleoni hasi në rrënoja të shumta, punime guri dhe qytete të shkreta, ku Hermopolis ishte një nga më të shquarit. Këto qytete të lashta, të përmendura shpesh në kujtimet e tij, tani mund të humbasin nga plaçkitjet ose rëra e kohës. Napoleoni vuri re se gjatë epokës së Aleksandrit të Madh, shkretëtira ishte më mikpritëse, e shpërndarë me qytete dhe fshatra. Ekzistenca e një harte që përshkruan Saharanë me lumenj dhe qytete mbështet teorinë se një ngjarje kataklizmike çoi në shpopullimin e këtyre zonave dikur të lulëzuara.

Harta e Saharasë "të lulëzuar" me lumenj dhe qytete
Një hartë që përshkruan Saharanë si një rajon të lulëzuar, i kompletuar me lumenj dhe zona urbane.

Për shembull, ajo ka ngjashmëri me zbulimin e Napoleonit për vendndodhjen ku hebrenjtë kaluan Detin e Kuq gjatë arratisjes së tyre nga Egjipti. Ndërsa ai nuk e deklaron këtë drejtpërdrejt, të dhënat dhe implikimet janë mjaft të dukshme. Vetë Napoleoni përjetoi një gjendje të ngjashme në mes të detit, e ngjashme me atë të ndjekësve egjiptianë. Udhëtimi i tij filloi kur një shteg doli nëpër ujërat e ndarë dhe u shfaq një breg rëre, por ndërsa ai përparonte, ujërat u konvergjuan, duke e lënë atë të zbehur. Ky vend njihet si Madia, një gji i vogël pranë Suezit.

Napoleoni arriti ta përshkonte atë ditën, por natën, kuajt e tij u zhytën deri në gjoks në ujë, dhe trupat e tij u arratisën ngushtë në cekët, të rrethuar nga errësira dhe uji. Në një moment të tmerrshëm, Napoleoni bërtiti: “A do të vdesim si Faraoni?” duke iu referuar ushtrisë së pushtuar egjiptiane. Fatkeqësisht, falë një ushtari të zgjuar, ata gjetën një rrugë mjaft të cekët që kuajt të mbijetonin, duke ikur para se ujërat në rritje t’i përfshinin plotësisht.

Pranë Suezit gjenden Burimet Moiseev, burimi i vetëm i ujit të pijshëm në zonën e Suezit. Napoleoni vuri në dukje se këto burime janë të vendosura tre liga larg Suezit, afërsisht 16 kilometra larg. Ekipi i tij i shkencëtarëve zbuloi ujësjellësa dhe rrënoja të lashta në këtë vend.

Mbetjet e varrit të Osiris
Mbetjet e varrit të Osiris.

Për shembull, Napoleoni gjeti mure të lashta që rrethonin ishullin Elefanta, i cili i përkiste një qytetërimi të ndryshëm nga ai që hasi në Egjipt në 1798. Në ishullin ngjitur të Philae, varri i perëndisë Osiris ishte një vend pelegrinazhesh të vazhdueshme gjatë kohës së Napoleonit. Këto ishuj dhe rrënojat e tyre qëndrojnë edhe sot.

Për më tepër, Napoleoni nuk e njohu Izraelin apo Judenë; ai e quajti të gjithë rajonin si Siri, ku toka e shenjtë është Palestina. Ai vuri re se popullsia e Jerusalemit ishte tërësisht e krishterë, duke nënkuptuar mungesën e banorëve hebrenj. Në Nazaret, ai regjistroi takimin e tre pleqve të krishterë, të gjithë mbi nëntëdhjetë vjeç, me një të njëqind e një vjeç, të cilët darkuan me Napoleonin dhe recituan Biblën me elokuencë. Kjo sugjeron se njerëzit jetuan në mosha të avancuara nën sundimin mysliman, pa mjekësi moderne apo përparime shkencore, në kundërshtim me pohimin modern se jetëgjatësia ishte rreth tridhjetë vjet. Në këtë drejtim, rrëfimet e Napoleonit konsiderohen më të besueshme se ato të skeptikëve bashkëkohorë.

Një vëzhgim interesant është se topat prej 12 kilogramësh të Napoleonit, të cilat konsideroheshin të avancuara për atë kohë, thyen lehtësisht muraturën moderne të mureve të qytetit të Jaffës. Megjithatë, ato ishin të paefektshme kundër kullës antike në Akër për shkak të ndërtimit të saj të vjetër dhe të fortë. Kjo sugjeron që strukturat e vjetra mund të jenë më të forta dhe më të qëndrueshme. Në përgjithësi, ushtria e Napoleonit ishte jashtëzakonisht efektive kundër forcave lokale, me beteja që shpesh rezultonin në një numër joproporcional të viktimave për egjiptianët ose osmanët në krahasim me francezët, një dëshmi e taktikës së tyre superiore, artilerisë, disiplinës dhe formacioneve katrore.

Për më tepër, është intrigues fakti që Napoleoni i referohej kryeqytetit të Perandorisë Osmane si “Porta” në vend të Konstandinopojës dhe i drejtohej Sulltanit turk si Perandor. Kjo mund të tregojë se ndikimi i Perandorisë Bizantine ishte më domethënës sesa pranohej zakonisht. Me të vizituar portin e Cezaresë, në veri të Tel Avivit të sotëm, Napoleoni vuri në dukje bollëkun e kolonave prej mermeri, graniti dhe porfiri, dëshmi e një qytetërimi dikur të madh.

Tempulli Karnak në Luxor, Egjipti i Epërm
Tempulli Karnak në Luxor, Egjipti i Epërm.

Rezulton se Napoleoni nuk ishte thjesht një komandant i frikshëm, por edhe një nga historianët dhe studiuesit alternativë pionierë që zbuluan mbetjet e qytetërimeve të lashta gjatë fushatës së tij egjiptiane. I shoqëruar nga 160 shkencëtarë, artistë dhe arkitektë, ushtria e tij regjistroi dhe skicoi me përpikëri gjetjet e tyre, duke ndryshuar ndjeshëm pikëpamjen historike konvencionale të botës.

Zbulimet ishin aq befasuese sa përbënin një sfidë për ata që u përpoqën t’i besonin vetëm egjiptianët e lashtë, të perceptuar si të paarsimuar, dhe ky tregim mbetet i dobët. Një vizitë në Aleksandrinë e sotme, me shtrirjen dhe mbeturinat e saj urbane, shtron pyetjen: Nëse egjiptianët dikur kishin një kulturë kaq të përparuar, të plotë me kanale, tempuj të lashtë, varre dhe struktura madhështore, çfarë ndodhi me të?