Sinjalet e përsëritura nga Qendra e Rrugës së Qumështit mund të jenë të huaj që thonë:” Përshëndetje…!


Screenshot

Një kërkim i ri për jetën jashtëtokësore synon ta zbulojë duke dëgjuar pulse radio nga qendra e galaktikës sonë. Impulset me frekuencë të ngushtë emetohen natyrshëm nga yjet e quajtur pulsarë, por ato përdoren gjithashtu qëllimisht nga njerëzit në teknologji si radarët. 

Për shkak se këto pulse dallohen në sfondin e zhurmës së radios së hapësirës, ​​ato janë një mënyrë efektive për të komunikuar në distanca të gjata – dhe një objektiv tërheqës për t’u dëgjuar kur kërkoni për qytetërime aliene. 

Shkencëtarët përshkruan strategjinë e gjuetisë së të huajve në një studim të ri, të botuar në The Astronomical Journal. Studiuesit e udhëhequr nga studenti i diplomuar i Universitetit Cornell, Akshay Suresh, zhvilluan softuer për të zbuluar këto modele të përsëritura të frekuencës dhe e testuan atë në pulsarët e njohur për t’u siguruar që mund të kapte frekuencat e ngushta. Këto diapazon frekuencash janë shumë të vogla, në rreth një të dhjetën e gjerësisë së frekuencave të përdorura nga një stacion tipik radiofonik FM. Studiuesit më pas kërkuan të dhëna nga teleskopi Green Bank në Virxhinia Perëndimore duke përdorur metodën

“Deri tani, radio SETI i ka kushtuar kryesisht përpjekjet e saj kërkimit të sinjaleve të vazhdueshme,” tha në një deklaratë bashkëautori i studimit Vishal Gajjar i Institutit SETI, një organizatë jofitimprurëse e dedikuar për kërkimin e jetës inteligjente në univers. “Studimi ynë hedh dritë mbi efikasitetin e jashtëzakonshëm të energjisë të një treni pulsesh si një mjet komunikimi ndëryjor në distanca të mëdha. Veçanërisht, ky studim shënon përpjekjen e parë gjithëpërfshirëse për të kryer kërkime të thelluara për këto sinjale.”

Studiuesit po dëgjojnë në mes të Rrugës së Qumështit sepse ajo është e dendur me yje dhe ekzoplanetë potencialisht të banueshëm. Për më tepër, nëse alienët inteligjentë në thelbin e Rrugës së Qumështit do të donin të arrinin te pjesa tjetër e galaktikës, ata mund të dërgonin sinjale që përfshinin një gamë të gjerë planetësh, duke pasur parasysh pozicionin e tyre të privilegjuar në qendër të galaktikës. 

Përdorimi i gjerësisë së brezit të ngushtë dhe modeleve të përsëritura do të ishte një mënyrë kryesore për alienët për të zbuluar veten e tyre, pasi një kombinim i tillë ka shumë pak gjasa të ndodhë natyrshëm, tha në një deklaratë të veçantë bashkëautori i studimit Steve Croft, një shkencëtar projekti me programin Breakthrough Listen. 

Metoda përdor një algoritëm që mund të kërkojë përmes 1.5 milion mostrave të të dhënave të teleskopit në 30 minuta. Megjithëse studiuesit nuk gjetën asnjë shenjë treguese në kërkimin e tyre të parë, ata thonë se shpejtësia e algoritmit do të ndihmojë në përmirësimin e kërkimeve në të ardhmen.  

“Breakthrough Listen kap vëllime të mëdha të dhënash dhe teknika e Akshay ofron një metodë të re për të na ndihmuar të kërkojmë atë kashtë për gjilpëra që mund të ofrojnë prova tërheqëse të formave të avancuara të jetës jashtëtokësore”, tha Croft.