Sinjali ndëryjor i lidhur me alienët


Sinjali ndëryjor: Një shkëmb me flakë të kuqërremtë pas tij shkon drejt Tokës.
Koncepti i këtij artisti tregon një meteor që shkon drejt Tokës. Në vitin 2014, një meteor ndëryjor goditi Tokën në Oqeanin Paqësor pranë Papua Guinesë së Re. Disa gjëmime të regjistruara në atë kohë mendohej se ishin një sinjal ndëryjor i meteorit në hyrje, por tani, një studim i ri thotë se ishte thjesht një kamion që kalonte. 
  • Në vitin 2014, një meteor ndëryjor goditi Tokën në Oqeanin Paqësor pranë Papua Guinesë së Re.
  • Regjistrimet sizmike të bëra në atë kohë dhe të lidhura me meteorin ndëryjor çuan disa shkencëtarë që të kërkonin oqeanin në një vend specifik për materiale jashtëtokësore.
  • Por një studim i ri tregon se regjistrimet sizmike nuk kishin lidhje me meteorin ndëryjor, por ishin nga një kamion që kalonte.

Roberto Molar Candanosa i Universitetit Johns Hopkins shkroi këtë histori origjinale më 7 mars 2024. Redaktime nga EarthSky.

Sinjali ndëryjor ishte një kamion që gjëmonte

Valët e zërit që mendohet të jenë një sinjal ndëryjor nga një top zjarri meteor i vitit 2014 në veri të Papua Guinesë së Re ishin pothuajse me siguri dridhje nga një kamion që gjëmonte përgjatë një rruge aty pranë. Kjo është sipas një studimi të ri të udhëhequr nga Universiteti Johns Hopkins. Gjetjet ngrenë dyshime se materialet e nxjerra vitin e kaluar nga oqeani janë materiale aliene nga ai meteor, siç u raportua gjerësisht.

Benjamin Fernando , një sizmolog planetar në Johns Hopkins që udhëhoqi kërkimin, tha :

Sinjali ndryshoi drejtimet me kalimin e kohës, duke u përputhur saktësisht me një rrugë që kalon përtej sizmometrit. Është vërtet e vështirë të marrësh një sinjal dhe të konfirmosh se nuk është nga diçka. Por ajo që mund të bëjmë është të tregojmë se ka shumë sinjale si ky, dhe të tregojmë se ato kanë të gjitha karakteristikat që do të prisnim nga një kamion dhe asnjë nga karakteristikat që do të prisnim nga një meteor.

Ekipi prezantoi gjetjet e tij në lidhje me sinjalin e supozuar ndëryjor më 12 mars 2024, në Konferencën e Shkencës Hënore dhe Planetare në Hjuston.

Vizitori ndëryjor i vitit 2014

Pasi një meteor hyri në atmosferën e Tokës mbi Paqësorin Perëndimor në janar 2014, disa shkencëtarë e lidhën ngjarjen me dridhjet e tokës të regjistruara në një stacion sizmik në ishullin Manus të Papua Guinesë së Re. Në fakt, në vitin 2023, Avi Loeb dhe ekipi gjetën materiale në fund të oqeanit afër vendit ku menduan se kishin rënë fragmente meteorësh. Këta studiues i identifikuan fragmentet si “teknologjike jashtëtokësore” në origjinë.

Por, sipas Fernando, ky supozim mbështetet në të dhëna të keqinterpretuara. Dhe meteori, në fakt, hyri në atmosferë diku tjetër. Ekipi i Fernando nuk gjeti prova të valëve sizmike nga meteori. Fernando tha:

Vendndodhja e topit të zjarrit ishte shumë larg vendit ku shkoi ekspedita oqeanografike për të tërhequr këto fragmente meteori. Jo vetëm që përdorën sinjalin e gabuar, por po kërkonin në vendin e gabuar.

Vendndodhja më e mundshme për meteorin

Duke përdorur të dhëna nga stacionet në Australi dhe Palau, të dizajnuara për të zbuluar valët e zërit nga testimi bërthamor, ekipi i Fernando identifikoi një vendndodhje më të mundshme për meteorin. Ky vend është më shumë se 100 milje nga zona e hetuar fillimisht. Përveç kësaj, ata arritën në përfundimin se materialet e gjetura nga fundi i oqeanit ishin meteorite të vegjël, të zakonshëm, ose grimca të prodhuara nga meteoritë të tjerë që goditnin sipërfaqen e Tokës të përzier me ndotje tokësore. Fernando shtoi:

Çfarëdo që është gjetur në fundin e detit është krejtësisht e palidhur me këtë meteor, pavarësisht nëse ishte një shkëmb hapësinor natyror apo një pjesë e anijes kozmike aliene… edhe pse dyshojmë fort se nuk ishte alienë.

Përfundimi: Një analizë e re e valëve sizmike e regjistruar rreth kohës së meteorit ndëryjor të vitit 2014 që goditi Tokën tregon se nuk ishte një sinjal i huaj, por një kamion aty pranë dhe krejtësisht i palidhur me meteorin.