Sistemi i kamerave të universitetit gjerman është krijuar për të zbuluar UFO-t


Një sistem i ri kamerash ka hyrë në funksionim testues në Universitetin e Würzburg. Ai është krijuar për të zbuluar fenomene të paidentifikuara ajrore duke përdorur metoda të inteligjencës artificiale. Herë pas here, njerëzit shohin fenomene të çuditshme ndriçuese ose dukuri të tjera në qiell që nuk mund t’i shpjegojnë.

“Shumica e këtyre vëzhgimeve kanë të bëjnë me fenomene ose objekte të njohura si zogjtë, avionët, satelitët ose retë. Por për një pjesë shumë të vogël, shkaku mbetet i pashpjeguar edhe pas hetimeve intensive nga ekspertët,” thotë Hakan Kayal, Profesor për Teknologjinë Hapësinore në Julius- Maximilians-Universität Würzburg (JMU) në Bavari, Gjermani.

Janë pikërisht këto Fenomene Ajrore të Paidentifikuara (UAP) për të cilat Hakan Kayal është interesuar prej vitesh. Kjo është arsyeja pse ai ka vendosur një fokus të veçantë kërkimor në postin e tij profesor: Atje zhvillohen dhe operohen sisteme teknike me të cilat UAP mund të zbulohet, vlerësohet dhe analizohet.

Në përdorim që nga mesi i dhjetorit

Produkti i fundit i kësaj pune është sistemi i kamerës SkyCAM-5, i cili bazohet në katër modele paraardhëse dhe ka qenë në funksionim testues në çatinë e një ndërtese universiteti JMU në kampusin Hubland që nga mesi i dhjetorit 2021.

SkyCAM-5 është një platformë testimi që funksionon në mënyrë autonome. Me algoritme të personalizuara të përpunimit të imazhit, ai vëzhgon vazhdimisht qiellin. Ai mund të zbulojë objekte atje, por edhe fenomene ndriçuese afatshkurtra si rrufetë apo meteorët. Profesori i JMU do të përdorë këtë sistem për të testuar dhe zhvilluar më tej algoritme dhe komponentë softuerësh për zbulimin e UAP.

Trajnimi gjatë operacionit

Metodat e mësimit të makinerisë përdoren për të zvogëluar numrin e zbulimeve të rreme. “Kur kamera zbulon objekte të njohura, ajo i njeh ato me një rrjet nervor konvolutional, i klasifikon ato dhe ruan sekuencat përkatëse të videos në një bazë të dhënash,” shpjegon Kayal.

Kjo funksionon shumë mirë, thotë ai: SkyCAM-5 ka njohur dhe klasifikuar saktë zogjtë, avionët dhe helikopterët disa herë që nga fillimi i funksionimit. Kjo redukton ndjeshëm përpjekjen e nevojshme për të vlerësuar të dhënat e kamerës.

SkyCAM supozohet të bëhet më i zgjuar dhe më i zgjuar me kalimin e kohës. Kjo është arsyeja pse ai trajnohet gjatë funksionimit. Nëse, për shembull, klasifikon një flutur që kalon si të panjohur, njerëzit mësojnë se kafsha me fluturimin fluturues quhet flutur – kështu që në të ardhmen do ta klasifikojë saktë një flutur palloi si një flutur.

Planifikohen zgjerime të SkyCAM

Profesor Kayal dëshiron të marrë fonde për një zgjerim të mëtejshëm të sistemit të zbulimit të UAP.

Hapi tjetër do të ishte vendosja e një SkyCAM-5 të dytë pranë të parit. Një lëvizje në qiell do të regjistrohej vetëm nëse shihet nga të dy kamerat në të njëjtën kohë. Me një sistem të tillë kamerash të dyfishtë, do të ishte e mundur, për shembull, të përjashtohen gabimet e sensorëve, të cilat mund të ndodhin në mënyrë sporadike.

Inxhinieri i hapësirës ajrore nga Würzburg po planifikon gjithashtu zgjerime të veçanta. “Unë do të doja të pajisja sistemin e kamerës me sensorë shtesë infra të kuqe për të qenë në gjendje të vëzhgoja qiellin në një gamë tjetër spektrale. Gjithashtu do të ishte e dobishme të kishim një sistem gjurmimi në formën e një teleskopi që përafrohet shpejt me objektet në lëvizje, zmadhon në to dhe i ndjek në rrugën e tyre.”

Dhe një fazë më tej, atëherë do të kishte shumë sisteme të tilla kamerash të dyfishta të shpërndara dhe të lidhura në rrjet në të gjithë Gjermaninë, Evropën ose botën. Me një rregullim të tillë, objektet në lëvizje mund të gjurmohen në distanca shumë të gjata.

Sistemi i kamerës SkyCAM-5 përdor inteligjencën artificiale për të dalluar fenomene ajrore të paidentifikuara.

E vendosur lart në ndërtesën Julius-Maximilians-Universitat Wurzburg (JMU) në Bavari, Gjermani, kjo kuti gri e thjeshtë është një ‘sy në qiell’ për studiuesit e UFO-ve.

Mendimi i Hakan Kayal – një Profesor i Shkencës dhe Teknologjisë – sistemi i ri i kamerave është i fundit në një seri modelesh prototipe që aktualisht janë në funksion në çatinë e universitetit.

Misioni i tij: zbulimi dhe analizimi i UFO-ve.

“Shumica e këtyre vëzhgimeve kanë të bëjnë me fenomene ose objekte të njohura si zogjtë, avionët, satelitët ose retë,” tha Prof Kayal. “Por për një pjesë shumë të vogël, shkaku mbetet i pashpjeguar edhe pas hetimeve intensive nga ekspertët”.

Kamera SkyCAM-5 funksionon duke parë vazhdimisht qiellin ndërsa përdor algoritme të mësimit të makinerive për të hedhur poshtë automatikisht fenomenet e njohura dhe zbulimet e tjera të rreme. Me kalimin e kohës, ai do të bëhet më i zgjuar, duke i mundësuar që të zbulojë më mirë një UFO nëse shfaqet vërtet.

Vetë Kayal e pranon se është ende herët, por me kalimin e kohës ai synon të sigurojë fonde shtesë në mënyrë që të vendosen më shumë kamera për të zgjeruar sistemin.

Përfundimisht, mund të ketë një rrjet të tërë kamerash për zbulimin e UFO-ve në të gjithë botën, duke bërë të mundur jo vetëm zbulimin e këtyre objekteve, por edhe gjurmimin e tyre në distanca të gjata.

Do të jetë interesante të shihet se si do të zhvillohet projekti gjatë viteve të ardhshme.

Burimi: Uni-Wuerzburg.de