Sistemi imunitar i papuanëve në formë të ADN-së Denisovan, tregon studime të reja


Enrico de Lazaro

Njerëzit modernë janë përzier me lloje të shumta të homininëve arkaikë. Papuanët, në veçanti, i detyrohen deri në 5% të gjenomit të tyre Denisovans, një grup motër me Neandertalët, mbetjet e të cilëve janë identifikuar vetëm në Siberi dhe Tibet. Në papuanët, ADN-ja e Denisovës ndikon fuqishëm dhe vazhdimisht në qelizat imune dhe proceset e imunitetit me rëndësi potenciale evolucionare, sipas një studimi të ri.

Njerëzit modernë dihet se janë ndërthurur me Neandertalët , Denisovanët dhe ndoshta homininët e tjerë arkaikë .

Ndërsa popullatat gjenetikisht të ngjashme të Neandertalëve mendohet se kanë kontribuar afërsisht 2% në gjenomet jo-afrikane, introgresioni Denisovan është vërejtur të jetë më i ndryshueshëm.

Veçanërisht, prejardhja Denisovane përbën deri në 5% të gjenomave të popujve indigjenë të ishullit të Azisë Juglindore dhe Australisë.

Përveç kësaj, këta komponentë shfaqin një divergjencë të thellë nga gjenomi i referencës Altai Denisovan, duke siguruar prova të forta për shfaqjen e ngjarjeve të shumta të introgresionit Denisovan në kohë dhe hapësirë.

Për të kuptuar më mirë rëndësinë e këtij kontributi gjenetik, studiuesja e Universitetit të Melburnit Irene Gallego Romero dhe kolegët kërkuan gjenomet e 56 individëve papuan për të parë nëse ata mbanin sekuenca të ADN-së Denisovan ose Neandertalit dhe më pas parashikuan se si ato sekuenca mund të ndikojnë në funksionimin e llojeve të ndryshme. të qelizave.

Bazuar në vendndodhjen e sekuencave jo-njerëzore, autorët zbuluan se te papuanët, ADN-ja Denisovane – por jo ADN-ja e Neandertalit – duket se ndikon fuqishëm dhe vazhdimisht në qelizat dhe funksionet imune.

Testimi i mëtejshëm në kulturat qelizore konfirmoi se sekuencat e ADN-së Denisovan rregulluan me sukses gjenet e afërta, duke e kthyer shprehjen e tyre lart ose poshtë në mënyra që mund të ndikojnë në mënyrën se si njerëzit reagojnë ndaj infeksioneve.

“Ne tregojmë se jo vetëm ADN-ja e Neandertalit, por edhe ADN-ja e Denisovës ka shumë të ngjarë të kontribuojë në shprehjen e gjeneve në popullatat njerëzore,” tha Dr. Davide Vespasiani, gjithashtu nga Universiteti i Melburnit.

“Vlerësimet e mëtejshme do të zbulojnë nëse këto efekte janë kryesisht specifike të llojit të qelizave ose të qëndrueshme nëpër qeliza.”

“Disa nga ADN-ja Denisovane që ka ekzistuar tek individët papuan deri më sot, luan një rol në rregullimin e gjeneve të përfshira në sistemin imunitar,” shtoi Dr. Gallego Romero.

“Studimi ynë është i pari që hedh dritë gjithëpërfshirëse mbi trashëgiminë funksionale të ADN-së Denisovan në gjenomet e njerëzve të sotëm.”

Gjetjet sugjerojnë se sekuencat e ADN-së Denisovan ndryshuan përgjigjen imune te njerëzit e hershëm modernë që jetonin në Guinenë e Re dhe ishujt e afërt, duke i ndihmuar ata të përshtaten me mjedisin e tyre lokal.

“Rezultatet tona sugjerojnë se alelet Denisovan që ndahen brenda popullatave moderne njerëzore gjithashtu ka të ngjarë të marrin pjesë aktive në proceset rregulluese të gjeneve, veçanërisht ato që ndodhin brenda qelizave të lidhura me imunitetin,” thanë studiuesit.

“Kjo përputhet me gjetjet e fundit nga një studim që analizoi gjenomin e njerëzve të sotëm të Tajvanit, Filipineve, Ishujve Solomon dhe Vanuatu.”

“Ndërsa vlefshmëria e mëtejshme eksperimentale e vëzhgimeve tona është e nevojshme për të karakterizuar ndikimin e gjenomit të gjerë të introgresionit arkaik, ose rezultatet argumentojnë për një kontribut të mundshëm të varianteve Denisovan në fenotipet e lidhura me imunitetin midis njerëzve të hershëm modernë në rajon, duke favorizuar potencialisht përshtatjen ndaj mjedisin lokal.”

Gjetjet shfaqen në revistën PLoS Genetics .

About Post Author