Skylab – stacioni i parë hapësinor i Amerikës – 50 vjet më vonë


Skylab – stacioni i parë hapësinor i Amerikës – 50 vjet më vonë

Stacioni hapësinor Skylab, mbi maja të reve, me kurbën e Tokës të dukshme.Skylab, stacioni i parë hapësinor i Amerikës, u nis më 14 maj 1973. Përplasja e tij shumë e reklamuar përsëri në Tokë – gjatë së cilës u hodhën copa të mëdha harduerësh në Oqeanin Indian dhe në të gjithë Australinë Perëndimore – ndodhi më 11 korrik 1979.

Skylab: Stacioni i parë hapësinor i Amerikës

Pesëdhjetë vjet më parë sot (14 maj 1973), një raketë Saturn V u lëshua me Skylab në bord. Skylab përdori teknologjinë nga misionet e hënës Apollo, duke përfshirë përdorimin e anijes kozmike Apollo për të dërguar – dhe për t’u kthyer në Tokë – ekuipazhet e Skylab.

Skylab ishte stacioni i parë hapësinor i Amerikës. Tre ekuipazhe përfundimisht jetuan dhe punuan në hapësirë ​​për më shumë se 171 ditë. Për njerëzit e një moshe të caktuar, të cilët ishin gjallë kur u nis Skylab, stacioni hapësinor është ndoshta më i njohur për rënien e tij dramatike dhe shumë të reklamuar në Tokë. Lexoni më shumë rreth kësaj më poshtë.

Në përgjithësi, Skylab kishte dy qëllime të rëndësishme. Së pari, NASA kishte vendosur të provonte se njerëzit mund të punonin dhe të jetonin në hapësirë ​​për periudha të gjata kohore. Së dyti, astronautët në bordin e Skylab do të studionin dhe zgjeronin njohuritë tona për diellin dhe astronominë diellore.

Nisja nuk shkoi pa probleme

Pas ngritjes, një mburojë meteoride synonte të mbulonte anijen kozmike të vendosur dhe u shkëput nga stacioni hapësinor. Pra, ekuipazhi i parë duhej të korrigjonte këtë situatë ndërsa orbitonte rreth 270 milje (435 km) mbi sipërfaqen e Tokës.

Në të njëjtën kohë, shkëputja e hijes bëri që një nga krahët e grupit diellor të shpërndahej pjesërisht. Pastaj, raketat retro-raketë të fazës së dytë e hodhën atë në hapësirë. Dhe për shkak të kësaj ngjarjeje, një rrip nga mburoja mbuloi një krah tjetër me rrjet diellor, kështu që krahu nuk mund të hapej deri në fund për të gjeneruar energji.

Për fat të mirë, të gjitha pajisjet e tjera dhe funksionet e anijes kozmike ishin në rregull. Për shembull, mali i teleskopit Apollo – observatori diellor në Skylab – me grupet e tij diellore, dhe më e rëndësishmja, presioni i stacionit hapësinor, ishin të gjitha në gjendje të mirë pune.

Ekipi i Skylab në Tokë kaloi më shumë se një javë duke punuar për të stabilizuar Skylab dhe për të gjetur zgjidhje për disa çështje. Për më tepër, ata trajtuan një mbinxehje serioze të anijes duke ndryshuar qëndrimin e saj të ngritjes së hundës për të mbajtur një pozicion të pranueshëm.

Më në fund, anija kozmike ishte funksionale, por për disa kohë funksionoi me më pak se 50% të sistemit elektrik të saj të projektuar.

Skylab ishte një sukses

Në përgjithësi, kishte tre ekuipazhe – me tre anëtarë secili – që jetonin në Skylab. Ata jetuan dhe punuan në Skylab për gjithsej 171 ditë e 13 orë. Ekuipazhet kryen mbi 300 eksperimente, duke përfshirë testimin e aftësisë së njeriut për të jetuar në gravitetin zero. Ata gjithashtu vëzhguan diellin dhe Tokën.

Ekuipazhet vendosën rekorde të reja hapësinore që përfshinin orë pune në hapësirë ​​dhe kohë në aktivitete jashtë automjeteve. Totali i tyre i kombinuar tejkaloi të gjitha fluturimet e mëparshme hapësinore në atë kohë.

Ishte stacioni ynë i parë i vërtetë hapësinor

Skylab tregoi se njerëzit mund të mbanin një stacion hapësinor, të kryenin eksperimente dhe të qëndronin në shëndet të mirë fizik ndërsa jetonin në hapësirën pa peshë. Ekuipazhi i parë qëndroi në bord për 28 ditë. Ekuipazhi i dytë ishte në hapësirë ​​për 59 ditë. Dhe ekuipazhi i tretë qëndroi në stacionin hapësinor për 84 ditë. Gjithashtu, Skylab ishte stacioni i parë hapësinor që mori anijet e furnizimit, tani një dukuri e zakonshme për ISS .

Ekuipazhi i Skylab studioi ndezjet diellore nga hapësira dhe gjurmoi ciklonet dhe uraganet në Tokë. Në përgjithësi, ata bënë më shumë se 170,000 foto të diellit dhe mbi 46,000 foto të Tokës.

Nga rruga, ekuipazhi i 3-të bëri disa vëzhgime të kometës Kohoutek , një kometë që u shpall si një kometë e mundshme e shekullit , por nuk arriti t’i përgjigjet zhurmës.

Ditët e fundit dhe rënia e Skylab

Pasi ekuipazhi i fundit u kthye në Tokë, ekuipazhi tokësor kreu disa teste të tjera të sistemeve në bord. Kryesisht ata po kontrollonin për dështime të pajisjeve dhe sa sisteme ishin degraduar gjatë kohës së kaluar në hapësirë.

Përfundimisht, Skylab u zhvendos në pozicionin për rihyrje dhe të gjitha sistemet e tij u mbyllën. Orbita e tij pritej të zbehej për rreth 10 vjet.

Por mbeti në një orbitë të qëndrueshme vetëm për tetë vjet dhe kështu u kthye në Tokë më herët se sa pritej.

Dhe rënia e saj në Tokë u publikua shumë! Ishte ndoshta rënia e parë e madhe e një sateliti nga orbita.

Pas shumë spekulimeve se ku do të zbarkonte Skylab – dhe nëse do të dëmtonte njerëzit apo gjërat në tokë – Skylab më në fund u rrëzua përsëri në Tokë më 11 korrik 1979. Ai bëri që pjesë të mëdha të pajisjeve të binin në Oqeanin Indian dhe në të gjithë Australinë Perëndimore.

Dhe, në mënyrë të famshme, kjo bëri që qyteti me popullsi të rrallë të Esperance, në Australinë Perëndimore, të gjobiste NASA-n me 400 dollarë për hedhjen e mbeturinave!

Përfundimi: Skylab ishte stacioni i parë hapësinor i Amerikës. Tre ekuipazhe jetuan dhe punuan në hapësirë ​​për më shumë se 171 ditë. Ata studiuan diellin dhe Tokën dhe demonstruan se njerëzit mund të jetonin dhe të punonin në hapësirë ​​për periudha të gjata kohore.