Sonda hapësinore e NASA-s pa sipërfaqen e Venusit në fillim të ri mahnitës


Imazhet e reja të regjistruara nga sonda diellore Parker e NASA-s kanë zbuluar shkëlqimin e nxehtë të sipërfaqes së Venusit që rrezaton përmes mbulesës së saj të reve toksike – një zbulim që mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë mineralet që përbëjnë këtë planet shkëmbor dhe misterioz. Duke përdorur të dhënat nga instrumenti Wide-field Imager for Parker Solar Solar ), shkencëtarët ishin në gjendje të shikonin nën atmosferën e trashë të planetit, duke zbuluar veçori gjeologjike si malësitë, pllajat dhe fushat.

“Afërdita është gjëja e tretë më e shndritshme në qiell, por deri vonë nuk kemi pasur shumë informacione se si dukej sipërfaqja, sepse pamja jonë është e bllokuar nga një atmosferë e trashë”, thote  nga SHBA , Brian Wood. Laboratori i Kërkimeve Detare.

“Tani, më në fund po e shohim sipërfaqen në gjatësi vale të dukshme për herë të parë nga hapësira.”

Edhe pse relativisht afër Tokës, Venusi ka rezultuar shumë i vështirë për t’u studiuar. Njihet si binjaku I keq ” i tokës , sepse, megjithëse I ngjashem me token   në madhësi, masë, strukturë dhe përbërje, është thellësisht armiqësor ndaj jetës.

Toka është e butë dhe e lagësht; Afërdita është e thatë dhe  ndoshta vullkanike  , me temperatura sipërfaqësore mesatarisht 471 grade celcius (880 gradë Fahrenheit).

Qielli i Venusit është i mbushur me re të trasha, toksike që bie acid sulfurik. Këto karakteristika e bëjnë planetin të vështirë për t’u hetuar nga afër. Landers janë dërguar; ato përfundojnë duke u  shkrire . Dhe ato re mbytëse i bëjnë vëzhgimet e jashtme të sipërfaqes, jo të pamundura, por të ndërlikuara. ëtu përfundoi WISPR duke habitur shkencëtarët. Vitin e kaluar, u morën disa imazhe te anës së natës së Venusit që dukej se tregonin veçori të sipërfaqes përmes shtresave të reve.

“Imazhet dhe videoja thjesht më tronditën,” thote Wood.

WISPR është optimizuar për dritën e dukshme; domethënë merr imazhe në gjatësi vale që mund të shohë syri i njeriut. Por doli që instrumenti mund të shohë edhe pak më tej, në pjesën afër infra të kuqe të spektrit të padukshëm për sytë e njeriut. Infra të kuqe dhe afër infra të kuqe janë gjatësitë valore të energjisë termike; me fjalë të tjera, nxehtësia.

Në anën e ditës së Venusit, të ngrohur nga Dielli, çdo emetim infra të kuqe nga sipërfaqja do të humbiste. Por në anën e natës, duket se variacionet e temperaturës në sipërfaqen e planetit janë të dallueshme papritur nga instrumenti.

“Është aq e nxehtë sa sipërfaqja shkëmbore e Venusit po shkëlqen dukshëm, si një copë hekuri e nxjerrë nga një farkë,” shpjegon Wood .

Teknologji të tjera, të tilla si imazhet me radar të kryera nga sonda Magellan në vitet 1990, dhe imazhet infra të kuqe të kryera nga sonda aktuale JAXA Akatsuki, na kanë dhënë një hartë mjaft të mirë të gjeologjisë sipërfaqësore të Venusit. Kontributi i WISPR, thonë studiuesit, e sjell kuptimin tonë drejt skajit të spektrit të dukshëm.

Fluturimi vitin e kaluar zbuloi një rajon të quajtur Aphrodite Terra, rajoni më i madh malor në sipërfaqen e planetit. Ajo u shfaq si një njollë e errët kundër reve të ndritshme. Kjo është për shkak se Aphrodite Terra, me lartësinë e saj më të madhe, është shumë më e ftohtë se terreni përreth, kështu që në imazhet infra të kuqe ose afër infra të kuqe të planetit, është e dukshme.

Këto imazhe tregojnë edhe karakteristika të tjera. Rrafshnalta Tellus Regio dhe rrafshnaltat Aino Planitia shfaqin gjithashtu ndryshime në lartësi që i bëjnë ato të dukshme përmes reve në gjatësi vale infra të kuqe.

Megjithëse imazhet nuk kanë zbuluar asgjë të re për sa i përket topografisë, të dhënat mund të na ndihmojnë të kuptojmë më mirë Venusin. Për shkak se mineralet e ndryshme përçojnë dhe lëshojnë nxehtësinë në mënyra të ndryshme, emetimet mund të përdoren për të rindërtuar mineralogjinë sipërfaqësore të planetit.

Kjo, nga ana tjetër, mund të na ndihmojë të kuptojmë historinë e saj. Ne e dimë, për shembull, se Venusi ka qenë shumë vullkanikisht aktiv në të kaluarën.

Studimi i sipërfaqes së tij mund të na ndihmojë të kuptojmë se sa i përhapur dhe sa i kohëve të fundit ishte ai aktivitet. Shtimi i të dhënave të dukshme dhe afër infra të kuqe në grupin e të dhënave aktualisht të disponueshme zgjeron gamën e gjatësive të valëve që shkencëtarët mund të përdorin për ta bërë këtë.

Objektivi kryesor i Parker-it është të eksplorojë Diellin; vëzhgimet e saj të Venusit janë pothuajse të rastësishme. Sonda po përdor planetin për të bërë manovra për të ndihmuar gravitetin, duke përdorur gravitetin e Venusit për të bërë rregullime të shpejtësisë dhe kursit në misionin e saj diellor.

Është planifikuar të bëhen shtate nga keto manovra në total; deri më tani ka bërë pesë. Vetëm dy prej tyre kanë qenë të përshtatshme për këto imazhe të natës deri më tani.

Nga dy asistimet e mbetura të gravitetit, vetëm një do të lejojë më shumë vëzhgime: asistenca përfundimtare e gravitetit, e planifikuar për 6 nëntor 2024. Ne do të jemi të magjepsur të shohim se çfarë tjetër mund të gjejë WISPR.

“Ne jemi të emocionuar me njohuritë shkencore që Parker Solar Probe ka ofruar deri më tani,”  thote fizikani Nicola Fox i Divizionit të Heliofizikës të NASA-s.

“Parker vazhdon t’i tejkalojë pritjet tona dhe ne jemi të ngazëllyer që këto vëzhgime të reja të marra gjatë manovrës sonë të ndihmës së gravitetit mund të ndihmojnë në avancimin e kërkimit të Venusit në mënyra të papritura.”

MICHELLE STARR