Sondazhi i Rrugës së Qumështit të ri zbulon miliarda objekte


Paul Scott Anderson

Galaktika jonë Rruga e Qumështit është një ishull kolosal me miliarda yje, planetë, mjegullnaja dhe objekte të tjera. Prandaj, hartimi dhe shikimi i të gjithëve nuk është padyshim i lehtë. Por më 18 janar 2023, astronomët me NOIRLab publikuan një studim të ri mahnitës të rrafshit galaktik jugor të Rrugës së Qumështit. I quajtur publikimi i 2-të i Anketës së Kamerasë së Energjisë së Errët ( DECaPS2 ), ai përfshin afërsisht 3.32 miliardë objekte të ndryshme dhe u deshën dy vjet për t’u përfunduar.

Studiuesit publikuan rezultatet e rishikuara nga kolegët e sondazhit në Serinë e Suplementit të Astrophysical Journal më 18 janar 2023.

Anketa e Aeroplanit me Kamera të Energjisë së Errët (DECapS2)

Astronomët përdorën Kamerën e Energjisë së Errët ( DECam ) në teleskopin 4 metra Víctor M. Blanco në Observatorin Ndër-Amerikan Cerro Tololo ( CTIO ) në Kili për të kryer studimin. CTIO është një program i NOIRLab, i cili është pjesë e Fondacionit Kombëtar të Shkencës ( NSF ). Vendndodhja, në një lartësi prej 2,200 metrash (7,200 këmbë), ofron një pamje të mrekullueshme të rrafshit galaktik jugor.

Sondazhi përfshin vëzhgime si në rajonet optike (drita e dukshme) ashtu edhe në zonat afër infra të kuqe të spektrit elektromagnetik . Kjo është në fakt grupi i dytë i të dhënave të nxjerra nga ky sondazh në përgjithësi. Tani, grupi i ri i të dhënave është i disponueshëm si për shkencëtarët ashtu edhe për publikun.

Shkencëtarët publikuan të dhënat fillestare në vitin 2017. Me grupin e ri të të dhënave, anketa në përgjithësi mbulon 6.5% të qiellit të natës dhe përfshin 130 gradë në gjatësi. Për të qenë të sigurt, kjo mund të mos tingëllojë si shumë, por gjithsesi përfshin 3.32 miliardë objekte. Në të vërtetë, kjo jep gjithashtu një ndjenjë se sa gjigante është në të vërtetë e gjithë galaktika jonë!

Sondazhi i Rrugës së Qumështit të Ri fokusohet në rrafshin galaktik

Rrafshi galaktik është rrafshi në të cilin ndodhet pjesa më e madhe e masës së galaktikës sonë në formë disku. Si ilustrim, imagjinoni sikur të shikonit galaktikën tonë nga skaji dhe të vizatoni një vijë horizontale në qendër. Ky është rrafshi galaktik. Mund ta shihni në brezin e ndritshëm në imazhin në krye të këtij artikulli. Megjithatë, nuk duhet të ngatërrohet me ekuatorin galaktik . Ky, anasjelltas, është një rreth i madh imagjinar që ndan sferën qiellore po aq imagjinare në dy gjysma të barabarta.

DECam është në gjendje të shikojë yjet dhe objektet e tjera në këtë aeroplan në afërsi infra të kuqe. Në fakt, ai mund të shikojë në pjesën më të madhe të pluhurit që na errëson pamjen. Përveç kësaj, studiuesit përdorën një qasje unike të përpunimit të të dhënave, duke i lejuar ata të parashikojnë më mirë sfondin pas çdo ylli. Kjo ndihmon për të dalluar më mirë objektet që mund të duken pothuajse njëra mbi tjetrën. Andrew Saydjari , një studiues në Qendrën Harvard-Smithsonian për Astrofizikë dhe autori kryesor i punimit, tha :

Një nga arsyet kryesore për suksesin e DECaPS2 është se ne thjesht treguam një rajon me një densitet jashtëzakonisht të lartë yjesh dhe ishim të kujdesshëm në identifikimin e burimeve që shfaqen pothuajse njëra mbi tjetrën. Kjo na lejoi të prodhonim katalogun më të madh të tillë ndonjëherë nga një kamerë e vetme, për sa i përket numrit të objekteve të vëzhguara.

Fushë jashtëzakonisht e dendur me miliona yje të vegjël të pikëzuar nga disa yje më të shndritshëm të kuq dhe blu.Shiko më të madhe . | Kjo pamje e zmadhuar është një zhytje e thellë në tapiceri të të dhënave astronomike të Rrugës së Qumështit . Ndërsa ky imazh përmban miliona yje, në të vërtetë është vetëm një pikë e vogël në Anketën e përgjithshme të Kamerave të Energjisë së Errët .

Panorama 360 gradë e Rrugës së Qumështit

Sondazhi i ri gjithashtu ndihmoi astronomët të përfundojnë një panoramë 360 gradë të Rrugës së Qumështit. Astronomët e bënë këtë duke kombinuar të dhënat me të dhënat nga Pan-STARRS 1 , një tjetër studim i vëzhguar me teleskopin Havai Pan-STARRS. Bashkautori Edward Schlafly , një studiues në Institutin Shkencës të Teleskopit Hapësinor të menaxhuar nga AURA, tha:

Kur kombinohet me imazhet nga Pan-STARRS 1, DECaPS2 plotëson një pamje panoramike 360 ​​gradë të diskut të Rrugës së Qumështit dhe gjithashtu arrin në yje shumë më të zbehtë. Pan-STARRS është një sistem për imazhe astronomike me fushë të gjerë, i zhvilluar dhe operuar nga Instituti për Astronomi në Universitetin e Hawait. Tani, me këtë studim të ri, ne mund të hartojmë strukturën tre-dimensionale të yjeve dhe pluhurit të Rrugës së Qumështit në detaje të paprecedentë.

Debra Fischer , drejtore e divizionit të Shkencave Astronomike në Fondacionin Kombëtar të Shkencës, e krahasoi imazhin e ri të sondazhit me një foto në grup, duke thënë:

Kjo është një arritje mjaft teknike. Imagjinoni një foto në grup me mbi tre miliardë njerëz dhe çdo individ është i dallueshëm! Astronomët do të shikojnë mbi këtë portret të detajuar të më shumë se tre miliardë yjeve në Rrugën e Qumështit për dekadat e ardhshme. Ky është një shembull fantastik i asaj që mund të arrijnë partneritetet ndërmjet agjencive federale.

Përfundimi: Astronomët në NOIRLab, duke përdorur kamerën e Energjisë së Errët në Kili, kanë publikuar një studim të ri të Rrugës së Qumështit që tregon miliarda objekte në rrafshin galaktik.

About Post Author