Sonja Haxhia:Shpirtrat …( prima parte)


1 Shpirtrat ..( prima parte)

Dhe përsëri një udhëtim , përsëri një shpirt në ikje… përseri ?!..sapërsëri që kishte kjo botë , e unë çduditërit ndiqja imazhet e njëhijeje të panjohur , nuk di pse ishte kthyer në një lajtmotiv jetik kysensacion , në një kohë ku rrija mbyllur ne shtepi ,e shtrire ne shtrat ,nga qindra vite , e në vazhdim , e kisha mbyllur çdo dritare ku mund tëdepërtonte një rreze e kësaj natyre plot drite, ku indiferentizmi imishte kthyer në një statujë të bronzdë , ku asnjë gricje nuk mund t’mandryshonte më formën. Ndoshta për dëshirë o për vendim personal , kjoishte ajo diferencë, që herë – herë më bënte të reflektoja ,her-herëgëzohesh dhe pse më jepte një si trisht , si ai fllad vjeshte që irrëzonte fletët e pemëve një e nga një .

Cuditërisht nuk më vinte keq përgjethet , pasi ato kanë ciklet e tyre të vdekjes dhe të ringjalljes , e përsëri .Më dukeshin si një kryqëzim i shkronjave që duhet të ndalen ,pasi na çmendin, na kalojne mëndjen në ato shtigje ku kemi kaluar e jemirikthyer . Ashtu si kalimtarë të vetmisë së përjetshme në shpirt e nëdukje , aparenza tregonte një tjetër imazh .

Sa akull e diell në tënjenjtën stinë të shpirtit. Po..ndoshta është një sensacion i qënjevenjerzore o një detyrim insktiktiv , kur duhet të derdhim një pikë lot ,kur duhet të lumturohemi nga cdo bashkëbisedim ose të ndjekim me sydiçka që nuk është e jona ,diçka që nuk dim se në ç’pikë të globit jeton.Kur prezantimet janë të këndëshme , mëndja merr nje hov tjetër , zemrarreh ndryshe , në prag të portave të dhomave të fshehura të zemrestroket një e panjohur, që të lumturon .

Heziton ..dhe në të njenjtën kohëshkon e në fshehtësi ndjek kush është ai zë qe të ngulitet në memorie.Ka njerz që dashurohen me pamjet , ka që dashurohen me zërat , tingujt,e këtu eshtë dilema e enigmës . Por e bukur !

-Nga frika për të mos lënduar veten ti vazhdon e ndjek , e nuk i shkruan, si ai që askujt nuk i beson. Ndoshta për efekt edukacioni o për tëruajtur vetveten , e të jetosh përjetësisht me vendimet tua të prerashkurt . Nga frika e të menduarit që nuk korespondon në asnjë pikë measkend,si pikat enigmatike ku Paralelet e Meridianet takohen .

Po nuk ka ligj Hyjnorë aty ,nuk ka kombinim ekuilibrash , gjërat ndodhin sepseështëe shkruar që do të ndodhin , ndoshta sepse jeta të ka rezervuar një dhuratë të këndsheme nga vetë Zoti .Aty sikur botën ta ndryshon njëbuzëqeshje , sepse të drejtohet ty e nuk të dedikohet pa shkak ,sepse emeriton , sepse nje më i miri ,di te vendosësh pikat mbi I , di tëmarrësh vendimin e duhur në kohën e duhur . Di të vendosësh gishtin mbiplagë , e gjithmonë i gatshëm për të shëruar çdo dhimbje .Prezantoheshpër atë që je në të vërtetë , pa mburrje e lëvdate .

Ndoshta kjo është bukuria e mëndjes njerzore ! Sikur me thënë , e për të mbajtur gjallëatë pjese te trurit : se unë di të dua përsëri , që unë di të vlerësojpërsëri …por kërkoj ‘Molla të Ndalueme ‘..sa Migjenian ështësensacioni njerzorë , sa Bukowskian në të njënjtën kohë : të të shkruashe të guxosh është vlerë , atje ku çdo bisedim është i pastër ,sepse jetai takon atyre që guxojnë .

Të shohësh kur ke mbyll çdo portë, e kërkon tës hohësh vetëm në dritare , e kjo ndodh kur dy mëndje janë indiferente e tëngjashme . Pa gusto e vlera të njënjta nuk ka ecuri .Në këtë kontekst,këtu kishte , dhe shumë .

-Mu kujtuan fjalet e gjyshes ,ajo me thoshte : duhet ti ngjajë fija gëzofit ,ajo vinte nga një familje e madhe bejlerësh të fisshëm ,tëpersekutuar rende në vitet e diktaturës , me një kulturë e etikë me stilvenecian, të atyre viteve , e kishte nje vokal prej sopranoje , dheishte nje qëndistare mëndafshesh ,nuk lejonte varra-vinga fjalësh .

Të kritikonte po ti shërbje jo këndshëm edhe filxhanin e kafesë .Ishte nje edukatrice e rreptë dhe e ëmbël ,e dashuronte lulet ,dhe kush nuk dashuron lulet thoshte , ajo ,nuk mund të mbartë një shpirt të bukur.Thoshte ,fisi duhet ti ngjasojë fisit ! .

Sa më shumë më kujtoheshinkujtimet e saja ,aq më shumë reflektoja për tu futur në komunikim menjerzit .

Dhe njerëz të mirë lavdi Zotit ka shumë . ..por zemrat endiejnë vetë kush ju takon ,e kush jo . Mëndjet pëzgjedhin instiktivishtmodelet e ngjashme ,është ajo tërheqja manjetike e lekurës ,ajo nuk tëlejon të hysh në ujra të turbullta ,duhet fis’shmëri e të dyja palëve

.- Gjithsesi e vetmja gjë e qartë është :

Zoti programon çdo korespondencë ,dhe aty ku duhet . Pa diktuar asnjë egoizëm ,më par duhet të njohimvlerat e gjithkujt ,kush janë ecuritë , e për ketë vendosa në këtë kontekst , që më duhet pak të ndalem e të shoh çfarë ka të dobishme nëkëte bukuri , ku mëdja nuk komandon dot zemrën , kur ajo nuk dëshiron tëndalet . Ndoshta kjo ishte e tëra ?! …po më ndodhte i njenjti ritual :monolg me mëndjen ,e nuk mbaj më as mend se çfarë nisa të shkruaja , padit as çfarë përgjigje do merrja .

Sido që të jetë, të paktën vendosa tëshkruaj , madje nuk di ç’dreq më pushtonte e më merrej fryma , mëdridhej lehtë një nerv në sy e një pike lot ra si lart nga qielli , e ushëndrrua në një flutur të bardhë .

Nuk di shpirti i kujt ishte , por endieja që po më bekonte me të dyja duart . Sigurisht ishte Nëna ime, vetëm ajo ka të drejtën ligjitime të ndëhyjë në shpirtin tim .

Kur ajomë jep me sy Ok , je në vijën e duhur , unë vazhdoj e eci …shpirti iNënës nuk gabon kurrë !

Në vazhdim …

-E keshtu’qe vendosa te freskoja mendjen ,fillova te mbledh cdodoreshkrim , ti perpunoja me saktesisht , aq sa mund te beja une vete,fillova te futesha ne nje korespondence te re jetesore , per te lene njekujtim edhe per veten ,kur te mundesha dhe dicka te botoja .( se perdreq dhe xhepat i kemi te grisur ),por ka plot forma te tjera dinjitose,per te shkembyer ide mes miqsh te fis’shem ,shkrimtare, senattore ,personazhe te jetes publike ,qe vertete publikojne ne treg gjera mevlere ,pershkruajne fenomene jo te kendshme , por edhe bukuri te jetes, e kur vitet fillojne te ngrihen e dobishme eshte te percjellim mesazhetek të rinjet ,ta duan e ta vleresojne jeten …

Jeta eshte e bukur !

-Ne korespondencat online lexoja e me dhuronin poezi pafundesisht ,madje edhe mi dedikonin mua ,persona te je bagazhi te mirepoetik,natyrisht shkrime ne gjuhë të huaj ,në translator o gjuhët qeunë i njihja arrija ta lumturoja mendjen , edhe publikoja here-hereato cka me dukeshin më të spikatuara ,aty ku në të vërtetë gjeja veten..sikur poetet kishin goditur në shenjë në ate cka edhe unë isha si ata,në një formë o në një tjetër ,ne perjetojmë e dhurojmë emocione tëngjashme ,e i përshkruajmë në forma t ndrshme artistike …dhe nderthurjet e shkrimeve dilin sa të këndshme ,ku një mendim hapedhe një mendim të ri shpirtëror., sa shume i ngjasojme njëri tjetrit ,ne kreatuat njerzore .

Pikante poezite arabe ,shume domethënëse poezitë e klerikëve ,nuk mundte lija pa perkthyer sit atë të At Davide , poetin AbdulAziz ,Paolo Clothe :.nga poete te huaj:

1- Po e kuptoj..U bëra xheloz për ty !

Bëhem xheloz për mendimet e tua kur Unë nuk jam e nuk bej pjese ne to ,Unë ,jam xheloz për ty edhe nga një fjalë që ti flet , e shkronjat eemrit tim nuk janë në to …Unë jam xheloz për ju nga muret e shtëpisë tuaj , të cilët të shohin çdoditë , Unë po digjem malli për të parë ty ..!

Unë jam xheloz për ju edhe ngafilxhani juaj i kafesë ,gjë që buzët e tua i prek çdo mëngjes . Unë jamxheloz për ty nga dielli ne agim , kur mendoj qe rrezeja në fytyrëntënde prek …

Unë jam xheloz për ty, edhe nga një moment heshtjeje , mendimet e tuamos të mbajnë larg nga une .

Unë jam xheloz për ty për çdo fjalë që thua, nëse Unë nuk jam ne letrat e tuaja te shkruara, dhe ne të gjithaABC-të e saj . Unë jam xheloz për ty, nga ëndrrat e mia , Për të mos qenë unë ne të gjitha ngjarjet dhe vizionet e saj … Per teqene gjithmone Une ! Unë jam xheloz për ty, xhelozi e çmendur …Abdulaziz Unë jam xheloz për ty , edhe nga vetja jote !! (..poesiaarabica ) .

2- Poesi …sot me At Davide “folem bashke,,; ..sa rrefim i kendshem.

Kthim ne koh, kur shkrimet të rrembejnë mendjen At David Maria Turoldo :Unë dua t’i jap diçka Perëndisë, por unë nuk edi se çfarë.Do të zbres në rrugë te rrokullisem, kështu, ndërsa të tjerët thonë,”Është e çmendur,,!Dhe unë do të flas më së shumti me fëmijët për të luajtur në periferi,dhe pastaj të lë nga’një lule në çdo dritare të të varfërve , dhe unë dotë përshëndes të gjithë ata që do të takoj gjatë rrugës me perulesi,respekt gjer në tokë.Dhe pastaj do të tund me duart e mia këmbanat në kullë disa herë derisatë jem e rraskapitur. Dhe për këdo që vjen , edhe të pasurve do’tjuthem: Uluni në restorantin tim, (edhe i pasuri është një njeri ivarfër).

Dhe unë do t’ua tregoj të gjithëve: A e shihni Zotin?

Por unëdo ta them në heshtje dhe vetëm me një buzëqeshje.Unë dua ti jap diçka Perëndisë, por unë nuk e di se çfarë. Çdo gjëështë dhurata e tij përveç mëkatit tonë. Këtu, do t’ju jap një Ikonë kuai duket duke pare nenen tij ne sy: kështu që ai do të harrojë gjithçka.

Do ta marr atë nga lendinat nga një pikë e vesës , është tashmëpranverë, ende pranverë një gjë e pashprehur ,jo e merituar ,diçka qënuk ka asnjë fjalë; dhe pastaj do t’i them atij me mend nëse është njëlot ose një margaritar i diellit ose një pikë vesë. Dhe unë do t’i them njerezise; A e shihni Zotin?

Por unë do ta them nëheshtje dhe vetëm me një buzëqeshje. Unë dua t’i jap diçka Perëndisë,por unë nuk e di se çfarë. Unë nuk besoj në lotët e mi, dhe këto gëzimejanë të gjitha varferi: Do të vendos një karafil të kuq në ballkon .Dotë këndoj një këngë të gjithe për të vetëm. Do të shkoj në pyll sontedhe unë do të përqafoj pemët, dhe unë do të dëgjoj tingujt që trishtiligjithmonë këndon nga mesnata deri në agim. Dhe pastaj do të lahem nëlumë dhe në agim do të kaloj nëpër portat e të gjithë vëllezërve të midhe unë do t’i them çdo shtëpie: Paqe ! …dhe pastaj do ta sperkas tokenme Ujë të Bekuar në drejtim te katër pikave te Universit, atëherë unëkurrë nuk do ta lë veten të vdes ne zjarrin e altarit , dhe çdo të Dielunë vishen në të bardhë.(e shkoj vetem ne Kishe)traduzione S.H. Nderthurje mendimesh P. Clothe S.H.

3- Gjërat që kam mësuar në jetëKëtu janë disa nga gjërat që kam mësuar në jetë: që pa marrë parasysh sesa i mirë është një person, si çdo herë ndodh, dhe pastaj ai do t’julëndojë. Dhe për këtë arsye do të duhet ta falësh.

– Çfarë ndodh me nepër të ndërtuar besim, e ne vetëm disa sekonda për ta shkatërruar atë.

-Se ne nuk duhet të ndryshojmë miqtë, nëse e kuptojmë se miqtëndryshojnë.

– Që rrethanat dhe mjedisi kanë ndikim tek ne, por ne jemipërgjegjës për veten tonë.

– Kjo është : ose ju do të kontrolloniveprimet tuaja, ose ata do t’ju kontrollojnë Ju .

♤(Mos fut askënd nëqarkun tënd, të hijes së shpirtit , ruaje atë hije kur të përcëloheshnga rrezet ..aty rrallë o hic se të troket dikush tek porta , dhe nësendodh , ai ose ajo është i vetmi person që të do ) ♤

– Kam mësuar seheronjtë janë njerëz që kanë bërë atë që ishte e nevojshme për të bërë,duke adresuar pasojat. – Ky durim kërkon shumë praktikë.

– Cilët janënjerëzit që na duan, por thjesht ne nuk dimë ta pecatojmë.

– Ndodh nganjëherë, personi që mendoni se do t’ju luftojë me të shtënëvdekjeprurëse , kur të bini poshtë , ai , është një nga ata pak që dot’ju ndihmojnë të ngriheni.

– Kjo ndodh vetëm për shkak se dikush nuk judo si ju dëshironi, kjo nuk do të thotë që ju, ai, nuk ju do aq sa dheveten . – Ktë nuk duhet të themi kurrë me llogjike si një fëmijë ,qëëndrrat janë të pakuptimta: do të ishte një tragjedi nëse do ta besonim: se nuk është gjithmonë e mjaftueshme për t’u falur nga dikush.

– Në shumicën e rasteve ju duhet të falni veten ! – Kjo nuk ka rëndësi se nësa copa është thyer zemra juaj ,bota nuk ndalet duke pritur që ju tëriparoni atë.

– Ndoshta Perëndia dëshiron që ne të takojë disa njerëz tëgabuar para se të takojmë të drejtën, kështu që kur ta takojmë më nëfund, do të dimë se si të jemi mirënjohës për atë dhuratë. – Kur dera elumturisë mbyllet një tjetër hapet, por kaq shumë herë , ne na duhet kaqshumë kohë për ta kuptuar kë duhet të mbyllim , e cilën ne duhet tëhapim e të shohim se çfarë ishtë e hapur për ne. .kush na pretkrahëhapur..në një anë tjetër . Ajo ështe porta e duhur !

Eh…sa dyertë hap kjo jete ! – Speciale e më e mirë nga të mirat është ajo e mikut, është ai lloj personi që mund të ulesh në një verandë dhe të ecni sëbashku, pa thënë asnjë fjalë, dhe kur të largohesh ndjeni se është sikurtë ishte biseda më e mirë që ndonjeherë ti mund të keshë berë .

– Ështëe vërtetë që ne nuk e dimë se çfarë kemi pas , para se të humbim atë,por është gjithashtu e vërtetë që ne nuk e dimë se çfarë kemi humburpara se të arrije ajo – kjo merr vetëm një minutë për të fyer dikë, njëorë për të pëlqyer atë , dhe një ditë për të dashur atë, por duhet njëjetë për ta harruar atë.

– Mos kërkoni pamje bukurishe, ata mund të tëmashtrojnë.

– Mos kërkoni shëndet, madje ndodh që mund të dobësohet.-Kërkoni mëndje të shëndetshme ! – Shikoni për dikë që ju bën tëbuzëqeshni , sepse vetëm kush merr një buzëqeshje e largohet , cdo ekeqe largohet e cdo gjë duket e shkëlqyer.

– Gjeni atë që e mbyt zemrëntuaj me buzëqeshje !!

– Ka momente në jetë kur dikush ju mungon aq shumësa që ju do të dëshironi të tërhiqni atë në ëndrrat tuaja për tëpërqafuar të vërtetën . Ëndrrat e asaj që ju pëlqen , shkoni aty ku doni, jeni ai ,ato , që dëshironi të jeni sepse keni vetëm një jetë , dhenjë shans për të bërë gjërat që dëshironi..atë të bëni !

– Ju mund tëkeni lumturi të mjaftueshme për t’ju bërë të ëmbël, të mjaftueshmevështirësi për t’ju bërë të fortë, dhimbje të mjaftueshme për t’ju bërënjerëz e më njerëzor, të mjaftueshëm për t’ju bërë e të bëni edhe tëtjerët të lumtur.

– Gjithmonë vendosni veten në këpucët e të tjerëve.Nëse i ndieni që ju rrine të ngushta ,edhe ata ndoshta ndihen gjithashtu,ngushte si ju.

– Njerëzit më të lumtur ,nuk do të thotë se ata kanëdomosdoshmërisht të gjitha dhe gjithçka , më të mirat janë ato që jundodhin në udhëtimin e tyre të jetës . Jeta është dhe merr kuptim më tësaktë , dhe manexhohet më saktësisht kur ke perjetuar mjaftueshëm e mëshumë eksperienca . ♤(Dhe je më ekspert në manexhim ekuilibrash , dhenuk e njeh më frikën

Nëse nuk di ti vendosësh pikat mbi I , të tjerëtmund të ti vendosin si të duan e ku të duan , mbi ty ..nëse i lejon tëtë shkelin me këmbë , do mbetesh urë e tyre .Nëse nuk tregon dhëmbët kurke të drejtë , do të shqyejnë si uqërit kur duan e ku të duan . Nëse nuk di të ngrihesh në këmbë aty ku je rrëzuar , at’herë ti nuk je një njeri.Në fund të fundit mbaj c’ka të takon të mbashë , qofsh dhe i gabuar..mos prano strukjen . )

♤ – E ardhmja më e mirë bazohet në të kaluarën eharruar , nuk mund të shkosh mirë në jetë e para se të largohesh tëshkosh për të gërrmuar thyerjet në dështimet e kaluara, dhe në dhimbjet e tua.

Kur ke lindur vetem ti qaje dhe të gjithë rreth tejebuzëqeshnin.. jetojeni jetën tuaj , në mënyrë që kur të vdisni , ju ,jeni i vetmi që buzëqesh dhe të gjithë rreth jush qajnë . ..përshtatur në shqip ,nderthurje idesh e citime nga vetë nga s.h.

-Për të komunikuar me njerez të ndryshëm ,të vendeve të ndryshme e të kulturave të ndryshme , duhet një takt elegant ,pa mburrje e lëvdate .

– Të shohësh kur ke mbyll çdo portë e kërkon të shohësh vetëm në dritare, kjo ndodh vetem kur dy mëndje janë indiferente e të ngjashme .(..gjithsesi e bukur ishte poezia arabe ) .

About Post Author