Sot në shkencë: Kometa Hale-Bopp


Ju kujtohet kometa Hale-Bopp?

Njëzet e pesë vjet më parë sot – më 1 prill 1997 – kometa Hale-Bopp arriti në perihelionin e saj ose pikën më të afërt me diellin. Ishte pak më pak se distanca e Tokës nga dielli në 0.9 njësi astronomike (njësi Tokë-diell). Dhe ishte e ndritshme, për një kometë. Shkëlqimi i tij – edhe pse i shpërndarë në një zonë më të gjerë se yjet – tejkalonte atë të çdo ylli në qiell, përveç Siriusit, yllit më të ndritshëm të qiellit.

Hale-Bopp është emërtuar zyrtarisht C/1995 O1. Ishte një nga kometat më të shikuara në historinë njerëzore.

Siç shihet nga hemisfera veriore, Hale-Bopp ishte kometa më e shndritshme që nga kometa perëndimore , e quajtur ndonjëherë Kometa e Madhe e 1976. Hale-Bopp qëndroi e dukshme me sy të lirë për një rekord prej 18 muajsh, dy herë më shumë se mbajtësi i mëparshëm i rekordit. : Kometa e madhe e 1811 . Disa e quajtën Hale-Bopp Kometa e Madhe e 1997-ës (megjithëse të tjerë nuk ishin dakord që ajo plotësonte kriteret për një Kometë të Madhe).

Një nga kometat më të shikuara ndonjëherë

Ka mbi 5,000 imazhe të kësaj kometë të disponueshme përmes një faqe interneti të mirëmbajtur nga Laboratori i Propulsionit Jet i NASA-s.

Tërhoqi kaq shumë njerëz jo vetëm për shkak të rrallësisë dhe bukurisë së tij, por edhe sepse u mundësoi njerëzve të hidheshin – në mendjet e tyre – pas në kohë. Rreth 4200 vjet më parë, kur Hale-Bopp kaloi për herë të fundit Tokën dhe diellin, piramidat egjiptiane po lustroheshin rishtazi nga rëra dhe Eposi i Gilgameshit, i konsideruar si vepra e parë e madhe e letërsisë perëndimore, nuk ishte shkruar ende.

Kometa Hale-Bopp mbi piramidat e Gizës, Egjipt, në 1997, e shoqëruar nga hëna e ngopur dhe yjet e Demit me Plejadat dhe Perseun. 

Zbulimi i kometës Hale-Bopp

Kometa Hale-Bopp u zbulua më 23 korrik 1995, nga dy astronomë amatorë që vëzhgonin në mënyrë të pavarur: Alan Hale dhe Thomas Bopp. Në atë kohë, kometa ishte 7.2 AU nga dielli, gjë që e bëri atë kometën më të largët që ishte zbuluar ndonjëherë nga amatorët deri në atë kohë.

Ajo që e bëri të mundur atë zbulim ishte se Hale-Bopp ishte kaq e zgjuar. Ajo ishte fjalë për fjalë një mijë herë më e ndritshme se kometa Halley kishte qenë në të njëjtën distancë; Halley, një nga kometat më të famshme, kishte vizituar sistemin e brendshëm diellor një dekadë më parë. Ishte e qartë se Hale-Bopp ishte një kometë shumë e veçantë, sepse kometat zakonisht nuk shkëlqejnë aq shkëlqyeshëm kur janë përtej orbitës së Jupiterit.

Kishte disa arsye që shpjegonin shkëlqimin e pazakontë të kometës. Kryesorja është madhësia e madhe e bërthamës ose bërthamës së saj. Shumica e bërthamave kometare mendohet të jenë jo më shumë se rreth 10 milje (16 km) të gjera. Bërthama e Hale-Bopp kishte një diametër që vlerësohej të ishte midis 25 dhe 40 milje (40-60 km).

Kometa Hale-Bopp afër Pazinit, Kroaci, gjatë perihelionit afër. Galaktika Andromeda është lehtësisht e dukshme në pjesën e poshtme të djathtë të kometës. Imazhi nëpërmjet Philipp Salzgeber/

Orbita e kometës Hale-Bopp

Jupiteri gjigant mendohet se ka ndikuar në orbitën e kësaj kometë. Është llogaritur se Hale-Bopp është parë për herë të fundit në qiellin e Tokës rreth 4200 vjet më parë. Tani, megjithatë, orbita e kometës është më e shkurtër. Astronomët mendojnë se – në atë që mund të ketë qenë udhëtimi i saj i parë rreth diellit mijëra vjet më parë – kometa pothuajse u përplas me Jupiterin. Ai kaloi shumë afër Jupiterit përsëri në prill 1996, duke shkurtuar akoma më shumë periudhën e tij orbitale. Periudha orbitale aktuale e kometës është rreth 2530 vjet Tokë.

Nuk janë gjetur të dhëna për kalimin e kometës 4200 vjet më parë, por kjo nuk do të thotë se nuk janë bërë regjistrime. Me shumë mundësi do të thotë se asnjë nuk mbijetoi. Rreth vitit 2213 para Krishtit, kur kometa ishte e fundit e dukshme, qytetërimet kishin përdorur qiellin për të gjurmuar ndryshimet sezonale dhe fenomene të tjera për një kohë të gjatë. Ata nuk mund të mungonin Hale-Bopp.

Kështu, në një farë mënyre, Hale-Bopp është si një orë që mat kohën në mijëvjeçarë. Na kujton përparimin që ka bërë njerëzimi që nga vizita e tij e fundit. Imagjinoni se si do të duket bota kur kometa Hale-Bopp të kalojë qiejt tanë, diku rreth vitit 4380.

Ku është kometa tani?

Kometa Hale-Bopp është në yjësinë Oktane me një magnitudë të vlerësuar prej +25,6 . Kometa është mbi 4,266,045,046 milje (6,865,534,000 kilometra) larg nga dielli. Kjo është afërsisht e njëjta distancë nga dielli si Plutoni. Kontrolloni vendndodhjen aktuale në theskylive.com .

Një

Përfundimi: Njëzet e pesë vjet më parë, më 1 prill 1997, kometa Hale-Bopp ishte në perihelion, pika e saj më e afërt me diellin. Kjo kometë – e mbajtur mend nga shumë – ishte kometa e fundit e parë gjerësisht nga hemisfera veriore.

Daniela Breitman