Spasse Thanasi:Prespë !


Spasse Thanasi

PRESPË !
Bukuritë i ke radhitur
Si një vajzë e re
Mes peshqve nëpër ujërat e liqenit
Mes luleve nëpër livadhe
Mes mahnitjes natyrore
Me pëllumba e thëllëza malore…
Këtu dashuria fle nën alga
Legjenda e gojëdhëna psherëtijnë
Të vaditura nga vesa pranverore
Mahnitja dhe magjia vetë….
Marina psherëtin
Flegrat e dëshirës
Guacka pasioni nën hënë.
Në mes të liqenit
Një ishull me emrin GOLEMGRAD
Si anije përrallore i afrohet bregut
Përshëndet çdo udhëtar që me sy prek liqenin…
Edhe MALIGRADI mbushur me ngjyra magjepsëse
Gërshetat e Marinës derdh si diamante
Imazhin rrezatues të diellit
Zbraz në shpirtin tonë si parajsë…
Pastaj KODRA E BELIT
Tjetër bukuri formon
Në breg të liqenit,
Ka lezet të kundrosh këndshëm…
E hijshme,
Piktoreske,
Afër bregut shijon qiellin
Një sy magjepsës me vështrime hyjnore….
SHKËMBI I SHËNUAR buzë rrugës
Shpërndan tiparet e një gruaje
Djepin e fëmijës ngarkuar në shpinë
Një mozaik mistik, që frymëzon ndjenjën !….
Mali dhe Liqeni
Përqafuar fort në një dashuri
Përzier me ritmet qetësuese
Në një parajsë paqeje në shpirtë
Këngë e zogjve cicërues…
I qetë si një pasqyrë
Liqeni mbretëron
Marina zgjohet nga ëndrra
Turbullim të këndshëm zgjon
Nyje bukurish romanike krijon
Në pasqyrë të kthjellët që qiellit dritëplot !…
Këtu ka legjenda mbi natyrën
Shumë gojëdhëna mbi liqenin
Bukuri formojnë lulet mbi ujërat
Shpirtrat e njerëzve humbasin në shekuj !….
Horizonti i hapur i liqenit
Pastaj mbi to mallet e larta
Një panoramë mrekullie më vete !….
Këtu bukuria gjithmonë kërkon të josh
Jetën e gjallëron
Thyen heshtjen e legjendave mijëvjeçare
Si në fillimet e një ëndrre…

Nga gjumi im u zgjua MARINA
Dhe më fali një natë të magjishme
Në varkën e vjetër të Poseidonit…
Eja Marina !
Cunam ta bëjmë natën tonë
Vera është e ëmbël Marina
Nuk të deh
Dashuria po, Marina
Nën këmbët e tua si perla
Teuta iu dha Cezarit
Liqeni lëshon lot
Për hirin tënd !…

Eja Marina !
Zjarr ta bëjmë shtratin e dënesës
Me yje të mbushim sytë tanë
Që po digjen nga vështrimi i ndjenjave…
Eja Marina, të shkrumbohemi nga puthjet e ëmbla
Në këto vise shkëmbore me verën e Khajamit
Këtu Aleksandri i madh dehu ushtrinë
Me gotat e verës derdhur brigjeve….

Eja Marina !
Të vdesim në poret e lëkurës së peshqve
Të rilindim në pluskimin e dallgëve
Cfarë ishte dje ëndërr, Marina
Nesër do të jetë shkumbë e bardhë
Në qelqin e dëshirës së liqenit !….