Stacionit Ndërkombëtar i Hapësirës do të përfundojë në fund të detit në vitin 2031


Reaktori i rubrikës :”Mistere”

Ditët e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës janë të numëruara. 

NASA ka konfirmuar planet e saj për çmontimin dhe çorbitimin përfundimtar të stacionit hapësinor jetëgjatë.Ndërsa Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor do të jetë rreth e rrotull edhe për disa vite të tjera, në janar 2031 ai do të fillojë një udhëtim të fundit në vendin e tij të fundit të pushimit në fund të Oqeanit Paqësor.Planet, të cilat u zbuluan këtë javë nga NASA, shënojnë fundin e një epoke për atë që është padyshim stacioni hapësinor më ambicioz dhe më i suksesshëm që njerëzimi ka ndërtuar ndonjëherë.
Që kur moduli i parë u lançua në vitin 1998, stacioni jo vetëm që ka ndihmuar në avancimin e të kuptuarit tonë të hapësirës, ​​por gjithashtu ka hapur rrugën për zbulime të shumta shkencore duke ndihmuar gjithashtu në përfitimin e marrëdhënieve ndërkombëtare midis dhjetëra vendeve përgjatë mënyrë.

Ai përfundimisht do të përfundojë në atë që është bërë i njohur si “Poli Oqeanik i Paarritshmërisë” – një rajon i largët i Paqësorit Jugor i njohur për përdorimin e tij si varrezë për satelitët e vjetër dhe anijet kozmike. Është e paqartë nëse do të ketë ndonjëherë një platformë tjetër orbitale krejt si ISS – veçanërisht duke pasur parasysh rritjen e kompanive private që lëshojnë raketat e tyre dhe misionet hapësinore.
Vitet e fundit, disa vende – duke përfshirë Rusinë dhe Kinën – kanë lëvizur drejt ndërtimit të stacioneve të tyre të dedikuara, ndërsa ka gjithashtu plane për një stacion hapësinor në orbitë rreth Hënës.
“Ne presim të ndajmë mësimet tona dhe përvojën e operacioneve me sektorin privat për t’i ndihmuar ata të zhvillojnë destinacione të sigurta, të besueshme dhe me kosto efektive në hapësirë,” tha Phil McAlister i NASA-s.
Sidoqoftë, çfarëdo që të ndodhë, ISS do të hyjë në histori si një hap jashtëzakonisht i rëndësishëm në udhëtimin e vazhdueshëm të njerëzimit drejt yjeve.

Nasa tha se në të ardhmen aktivitetet hapësinore pranë Tokës do të drejtohen nga sektori tregtar.

ISS – një projekt i përbashkët që përfshin pesë agjenci hapësinore – ka qenë në orbitë që nga viti 1998 dhe ka qenë i ekuipazhuar vazhdimisht që nga viti 2000. Më shumë se 3,000 hetime kërkimore janë kryer në laboratorin e tij të mikrogravitetit.

Megjithatë, është miratuar vetëm për të funksionuar deri në vitin 2024 dhe çdo zgjatje duhet të miratohet nga të gjithë partnerët.

NASA tha se plani për të tërhequr ISS shënoi një tranzicion në sektorin tregtar për aktivitetet në orbitën e ulët të Tokës – zona e hapësirës afër Tokës.Burimi: The Guardian

About Post Author