“Statujat që lotojnë gjak”- një mashtrim


1.

Turmat zbritën në sheshin Paolino Arnesano në qytetin e vogël të Carmiano, Lecce, pas raportimeve për “mrekullinë”.

Statuja – e ngritur në vitin 1943 – është goditur plotësisht nga italianët fetarë të dëshpëruar për të parë spektaklin e mahnitshëm.Pamjet video tregojnë pelegrinët në bazën e statujës ashtu si një ‘lot i përgjakshëm’ duket se bie nga syri i saj i djathtë.Megjithatë, jo çuditërisht, gjërat mund të mos jenë ashtu siç duken.Riccardo Calabrese, prift i kishës Sant’Antonio Abate, tha se është e paqartë nëse spektakli ishte një mrekulli, rezultat i motit të nxehtë ose “ideja e dikujt për një shaka”.

Ai foli pasi temperaturat në qytet u rritën mbi 40 gradë ditët e fundit dhe disa besojnë se “lotët” mund të jenë rezultat i kondensimit.

Calabrese tha: “Gjatë gjithë kohës që isha pranë statujës, pashë një procesion njerëzish që, për kuriozitet apo besim, lanë shtëpitë e tyre për t’u mbledhur atje.

“Pashë fëmijë, adoleshentë, të rritur dhe të moshuar që takoheshin në statujën tonë të dashur të Virgjëreshës Mari dhe të gjithë shikuan në fytyrën e saj.”

Gazeta lokale Repubblica tha se peshkopi i Leçes ka njoftuar se kisha do të hetojë incidentin.

2.

Ndërhyrja e Papës erdhi si kundërpërgjigje ndaj rastit të një gruaje që është nën hetim për gjoja se ka falsifikuar ‘mrekulli’.Maria Giuseppe Scarpulla sigurisht nuk është e huaj për ndërhyrjen hyjnore – për shumë vite ajo kishte tërhequr turma të konsiderueshme në një statujë të Virgjëreshës Mari në një park pranë liqenit Bracciano, ku supozohej se kishin ndodhur mrekulli të ndryshme, duke përfshirë të qarat e lotëve të gjakut.

Ndërsa shumë nga të pranishmit i ishin lutur statujës për shërim, peshkopi lokal Marco Salvi kohët e fundit u bëri thirrje njerëzve që të bojkotojnë skenën ndërkohë që mund të kryhej një hetim.

Sipas raportimeve, disa nga ndjekësit e Scarpulla ishin ankuar se ishin mashtruar dhe një hetues privat gjeti prova që sugjeronin se gjaku në statujë ishte nga një derr.

Vetë Scarpulla ka një histori sjelljesh të dyshimta, duke përfshirë mashtrimin e falimentimit dhe kishte krijuar një fondacion që pranonte donacione që ajo pretendonte se do të shkonin për ngritjen e një qendre për fëmijë.

Siç qëndrojnë gjërat, ajo ende ndjek statujën në park, por audienca e saj është reduktuar ndjeshëm.