Struktura antike pranë Pragës është më e vjetër se Stonehenge dhe piramidat


Nga TK Randall

Kredia e imazhit: Instituti i Arkeologjisë i Akademisë Çeke të ShkencaveArkeologët besojnë se struktura misterioze është ndërtuar rreth 7000 vjet më parë.E vendosur pranë Pragës në Republikën Çeke, kjo strukturë e lashtë u zbulua për herë të parë nga punëtorët e ndërtimit në vitet 1980, por domethënia e saj e plotë nuk u kuptua deri relativisht vonë.

E njohur si rrumbullakëta Vinor, ndërtesa ishte në formë rrethore dhe rreth 180 ft në diametër.

Nuk është e qartë se për çfarë është përdorur, por është spekuluar se komunitetet lokale bujqësore mund të jenë mbledhur dikur atje dhe mendohet të jetë i lidhur me një vendbanim neolitik që ndodhej aty pranë.

Gjëja më befasuese në lidhje me të, megjithatë, është mosha e saj – arkeologët tani besojnë se ajo daton më shumë se 7000 vjet në kohën e kulturës së Poterisë së Stroked e cila ekzistonte në Evropë midis 4900 pes dhe 4400 pes.

Kjo do të thotë se jo vetëm që i paraprin piramidave egjiptiane, por edhe Stonehenge.

“Roundels janë provat më të vjetra të arkitekturës në të gjithë Evropën,” tha Jaroslav Ridky, një zëdhënës i Institutit të Arkeologjisë të Akademisë Çeke të Shkencave (IAP).

Në fakt dihet pak për natyrën dhe qëllimin e këtyre strukturave, përveç faktit që ato kanë shërbyer si një lloj vendi grumbullimi i përbashkët.

Madhësia e tyre ishte gjithashtu mbresëlënëse – veçanërisht duke pasur parasysh se njerëzit që i ndërtuan kishin akses vetëm në veglat primitive prej guri.

Megjithatë, rreth vitit 4600 pes, provat e rrumbullakëtave u zhdukën nga të dhënat arkeologjike dhe mbetet e paqartë pse njerëzit e kohës ndaluan ndërtimin e tyre.

Shpresohet që analiza e mëtejshme e rrumbullakët Vinor do të ndihmojë për të zbuluar më shumë se si është bërë dhe për çfarë mund ta kenë përdorur njerëzit e asaj kohe.

Burimi: Science Alert

About Post Author