Struktura e madhe nënujore në detin e Galilesë: Observatori i lashtë astronomik i të huajve?


Pavarësisht këtyre gjetjeve intriguese, qëllimi i vërtetë dhe ndërtuesit e këtyre strukturave mbeten një mister.Në fund të Detit të Galilesë në Izraelin verior, një monument masiv dhe disa struktura enigmatike, duke përfshirë një rrotë të madhe guri dhe një monument në formë hëne, janë zbuluar kohët e fundit. Këto struktura misterioze kanë habitur arkeologët në mbarë botën, duke ngritur pikëpyetje rreth origjinës dhe qëllimit të tyre.Ndërsa këto struktura mund të kalojnë pa u vënë re nga ana e rrugës, ato janë qartë të dukshme nga ajri ose nën ujë. Monumentet prehistorike prej guri të Gilgal Refaim, Jethro Cairn dhe struktura rrethore e zhytur në Detin e Galilesë kanë mbetur pa u vënë re për shekuj në rajonet e diskutueshme të Golanit dhe Galilesë. Edhe sot e kësaj dite, arkeologët mbeten të pasigurt se kush i ndërtoi dhe qëllimin e tyre të synuar.Janë shfaqur teori të ndryshme, duke sugjeruar se këto struktura mund të kishin shërbyer si kalendarë të lashtë, vende ceremoniale ose vende për “varrime qiellore”, ku trupat e të vdekurve vendoseshin në tuma guri për t’u konsumuar nga shkaba. Një aspekt tjetër intrigues është mungesa e provave arkeologjike për një qytet aty pranë, duke bërë që disa të sugjerojnë se këto struktura ishin monumentale dhe kishin një rëndësi simbolike.Përcaktimi i moshës së këtyre strukturave është një tjetër enigmë, me vlerësime që variojnë nga 3,000 deri në 12,000 vjet të vjetra, duke i bërë ato potencialisht më të vjetra se piramidat e Gizës dhe Stonehenge në Britaninë e Madhe. Ajo që mbetet e sigurt është se këto struktura janë thelbësore dhe domethënëse.Një nga strukturat e jashtëzakonshme është Struktura e Hënës e Jethro Cairn, një monument guri në formë gjysmëhëne më i madh se një fushë futbolli në Izraelin verior. Ndërsa qeramika e epokës së bronzit të gjetur në vend sugjeron se është ndërtuar midis 3050 dhe 2650 pes, ajo mund të jetë edhe më e vjetër. Forma gjysmëhënës e monumentit mund të simbolizojë perëndinë e lashtë të hënës Mesopotamiane Sin.

Për më tepër, një strukturë në formë koni, e vendosur rreth 9 metra nën Detin e Galilesë, ka penguar arkeologët që nga zbulimi i saj në vitin 2003. Struktura masive e konit, e ndërtuar nga shkëmbinjtë e bazaltit, ka 70 metra në bazë, është 10 metra e lartë dhe peshon rreth 60,000 ton. Është dyfishi i madhësisë së Stonehenge dhe ka të ngjarë të jetë ndërtuar në tokë të thatë dhe më vonë të zhytur në ujë. Mosha e saj mbetet e paqartë, por padyshim ishte e një rëndësie të madhe për ndërtuesit e saj.

Së fundi, monumenti prehistorik i njohur si Gilgal Refaim përbëhet nga mbi 42,000 shkëmbinj bazalti të rregulluar në pesë rrathë koncentrikë, që peshojnë mbi 40,000 tonë. Ajo shoqërohet me një dhomë të madhe varrimi 4.5 metra në qendër të saj. Disa rrathë përputhen me modelet astronomike, veçanërisht gjatë solsticit të qershorit dhe dhjetorit, duke treguar përdorimin e tyre të mundshëm për parashikimet e eklipsit diellor dhe hënor.Pavarësisht këtyre gjetjeve intriguese, qëllimi i vërtetë dhe ndërtuesit e këtyre strukturave mbeten një mister. Ai ngre pyetje nëse bota e lashtë zotëronte njohuri të avancuara apo kishte akses në informacione për të cilat ne nuk jemi në dijeni. Ka mite rreth qenieve qiellore dhe ndikimeve jashtëtokësore në tekste të ndryshme të lashta, që sugjerojnë një histori të patreguar. Këto struktura janë ndërtuar me një saktësi të tillë që nënkupton përfshirjen e një shoqërie të përparuar parahistorike. Ndërsa origjina dhe qëllimet e tyre mbeten të paqarta, ato ofrojnë një vështrim tërheqës në një të kaluar të harruar ku njohuritë shkencore mund të kenë qenë më të përhapura nga sa kuptojmë aktualisht.Për më tepër, vlen të përmendet se shumë entuziastë të UFO-ve besojnë se për shkak të pozicioneve të tyre astronomike, këto struktura mund të kenë shërbyer si observatorë astronomikë ose qendra komandimi të alienëve të lashtë. Kjo teori mbështetet nga fakti se njohuritë e përdorura për ndërtimin e këtyre objekteve nuk ishin të njohura për qytetërimin njerëzor të asaj kohe; thjesht u shfaq papritur nga askund.