Studimi i ri thotë se mikrograviteti shkakton dëme të pakthyeshme në forcën dhe densitetin e kockave


Shkencëtarët nga Universiteti i Calgary -t dhe gjetkë kanë ndjekur 17 astronautë të Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor para dhe pas fluturimit hapësinor gjatë shtatë viteve të fundit për të kuptuar nëse kocka rimëkëmbet pas fluturimeve hapësinore ‘gjatë’. Rezultatet e tyre tregojnë se ndërsa kocka rikuperohet pjesërisht pas fluturimit, humbjet e qëndrueshme përfaqësojnë të paktën një dekadë humbje normale të kockave të lidhura me moshën, duke avancuar potencialisht fillimin e osteoporozës.

Gabel et al . ekzaminoi forcën, densitetin dhe mikroarkitekturën e kockave në shtatëmbëdhjetë astronautë duke përdorur tomografinë e llogaritur sasiore periferike me rezolucion të lartë. Kredia e imazhit: NASA.

“Efekti i dëmshëm i fluturimit në hapësirë ​​në indin skeletor mund të jetë i thellë,” shkruan autori i vjetër Dr. Steven Boyd nga Universiteti i Calgary dhe kolegët e tij në punimin e tyre.

“Zvogëlimi i ngarkesës mekanike në mikrogravitet shkaktojnë humbje të konsiderueshme të densitetit dhe forcës minerale të kockave dhe përkeqësim të mikroarkitekturës trabekulare.”

“Studimet biokimike të qarkullimit të kockave nxjerrin në pah ndryshimin e metabolizmit të kockave gjatë fluturimit në hapësirë, i tillë që biomarkerët e resorbimit të kockave rriten gjatë fluturimit në hapësirë, ndërsa biomarkerët e formimit të kockave vonojnë, duke rezultuar në humbje neto të kockave.”

“Rikuperimi i densitetit dhe forcës minerale të kockave pas kthimit në gravitetin e Tokës është një proces i gjatë dhe shumë kocka të astronautëve nuk shërohen kurrë plotësisht,” shtuan ata.

“Përcaktimi se kush është në rrezik më të madh për rikuperimin jo të plotë të indit kockor është i rëndësishëm për të kuptuar realizueshmërinë e misioneve përtej orbitës së ulët të Tokës.”

“Qëllimi kryesor i studimit tonë ishte përdorimi i tomografisë së llogaritur sasiore periferike me rezolucion të lartë për të ekzaminuar rikuperimin e mikroarkitekturës, densitetit dhe forcës së kockave pas një fluturimi hapësinor afatgjatë.”

Studimi i ardhshëm përfshiu 17 astronautë (14 meshkuj dhe 3 femra; mosha mesatare – 47 vjeç; lartësia – 177.7 cm; masa trupore – 79.1 kg) nga NASA, Agjencia Kanadeze e Hapësirës (CSA), Agjencia Hapësinore Evropiane (ESA) dhe Hapësira Ajrore Japonia Agjencia e Hulumtimit (JAXA) të cilët u përzgjodhën për misione në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS).

Autorët i fotografuan pjesëmarrësit para fluturimit në hapësirë, në kthimin në Tokë dhe pas gjashtë dhe 12 muajsh shërim.

Ata kryen skanime të kockave në tibi (ashtin e poshtëm) dhe rreze (parakrah) për të llogaritur rezistencën e kockës ndaj thyerjes (ngarkesa e dështimit), mineralet e kockave në indin kockor dhe trashësinë e indit.

Ata gjithashtu regjistruan ushtrime të tilla si çiklizmi, vrapimi në rutine dhe ngritja e vdekjes të kryera nga astronautët gjatë fluturimit dhe pas fluturimit.

Një vit pas fluturimit, rezultatet mesatare për 16 nga astronautët treguan rikuperim jo të plotë të kockës së këmbës.

Ngarkesa mesatare e dështimit të kockave të këmbës, duke matur forcën e kockës, u reduktua me 152,0 njuton (N) nga 10,579 N në para fluturimit në 10,427 N pas një viti.

Dendësia totale minerale e kockave reduktohet me 4,5 mg/cm 3 krahasuar me nivelet e para fluturimit prej 326,8 mg/cm 3 .

Masat e parakrahut te të gjithë astronautët nuk ndryshojnë në rikuperimin 12 muajsh në krahasim me para fluturimit.

Studiuesit vunë re se astronautët në misione më të gjata se gjashtë muaj (gjithsej tetë astronautë) kishin ndjeshëm më pak rikuperim të kockave.

Në astronautët në misione mbi gjashtë muaj, ngarkesa mesatare e dështimit të kockave të këmbës u zvogëlua me 333,9 N pas një viti në krahasim me para fluturimit, ndërsa në astronautët në misione më të shkurtra se gjashtë muaj (nëntë astronautë) ngarkesa e dështimit u zvogëlua me 79,9 N.

Ndryshime të ngjashme u gjetën për densitetin total mineral kockor në kockën e poshtme.

Në total, nëntë nga astronautët (shtatë nga misione të gjata) nuk e rikuperuan plotësisht densitetin mineral total të kockave të këmbës pas 12 muajsh.

Në të gjithë astronautët, ata që përfunduan sasi më të mëdha të trajnimit të ngritjes së vdekjes gjatë fluturimit, në krahasim me stërvitjen e tyre individuale para fluturimit, u identifikuan si pjesë e atyre që rikuperuan densitetin mineral të kockave të tibisë.

“Ashtu si dhe rutinat e ushtrimeve të përdorura aktualisht, një ushtrim i bazuar në rezistencën e kërcimit që siguron ngarkesa dinamike me ndikim të lartë në këmbë mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së kockave dhe promovimin e formimit të kockave në misionet e fluturimeve në hapësirë,” thanë shkencëtarët.

Punimi i tyre u botua më 30 qershor 2022 në revistën Scientific Reports .

About Post Author