Studiuesit gjetën pesë meteorë të rinj në Antarktidë


|

Një ekip gjuetarësh meteorësh nga Belgjika dhe Shtetet e Bashkuara ka gjetur pesë meteorë të rinj të Antarktidës , duke përfshirë një që peshon 7.6 kg.

“Antarktida është një vend i vështirë për të punuar, për arsye të dukshme – është shumë i ftohtë, i largët dhe i egër,” tha Dr. Maria Valdes, një studiuese në Muzeun Field dhe Universitetin e Çikagos, dhe kolegët e saj.

“Megjithatë, është një nga vendet më të mira në botë për të gjuajtur për meteoritë.”

“Kjo është pjesërisht sepse Antarktida është një shkretëtirë dhe klima e saj e thatë kufizon shkallën e motit që përjetojnë meteoritët.”

“Përveç kushteve të thata, peizazhi është ideal për gjuetinë e meteoritëve: shkëmbinjtë e hapësirës së zezë dallohen qartë kundër fushave me dëborë.”

“Edhe kur meteoritët zhyten në akull, lëvizja e akullnajave kundër shkëmbit më poshtë ndihmon në riekspozimin e meteoritëve pranë sipërfaqes së fushave blu të akullit të kontinentit.”

Studiuesit ishin të parët që eksploruan vende të reja potenciale të meteoritëve të hartuar duke përdorur imazhe satelitore.

Ata gjetën pesë shkëmbinj të rinj jashtëtokësorë, njëri prej të cilëve kishte një masë prej 7.6 kg.

“Nga rreth 45,000 meteoritët e marrë nga Antarktida gjatë shekullit të kaluar, vetëm rreth njëqind apo më shumë janë të kësaj madhësie ose më të madhe,” tha Dr. Valdes.

“Madhësia nuk ka domosdoshmërisht rëndësi kur bëhet fjalë për meteoritët, madje edhe mikrometeorët e vegjël mund të jenë jashtëzakonisht të vlefshëm shkencërisht, por sigurisht, gjetja e një meteori të madh si ky është i rrallë dhe vërtet emocionues.”

“Të shkosh në një aventurë duke eksploruar zona të panjohura është emocionuese, por ne gjithashtu duhej të merreshim me faktin se realiteti në terren është shumë më i vështirë sesa bukuria e imazheve satelitore,” tha Dr. Vinciane Debaille, një studiues në Université Libre. de Bruxelles.

“Pavarësisht kohës së udhëtimit të tyre për verën e Antarktidës në fund të dhjetorit, temperaturat lëviznin rreth minus 10 gradë Celsius (14 gradë Fahrenheit).

“Disa ditë gjatë udhëtimit të tyre, në të vërtetë ishte më ftohtë në Çikago sesa në Antarktidë, por kalimi i ditëve duke hipur në makina dëbore dhe ecje nëpër fusha akulli dhe më pas duke fjetur në një tendë e bëri motin e Antarktidës të ndihej më ekstrem.”

Pesë meteorët e gjetur nga ekipi do të analizohen në Institutin Mbretëror Belg të Shkencave të Natyrës.

Ndërkohë, sedimenti që përmbante potencialisht mikrometeorë të vegjël u nda midis studiuesve për studim në institucionet e tyre.

“Ne jemi të etur për të parë se çfarë zbulojnë analizat e meteoritëve, sepse studimi i meteoritëve na ndihmon të kuptojmë më mirë vendin tonë në Univers,” tha Dr. Valdes.

“Sa më e madhe të kemi një mostër të meteoritëve, aq më mirë mund ta kuptojmë Sistemin tonë Diellor dhe aq më mirë mund ta kuptojmë veten.”

About Post Author