Studiuesit hetojnë origjinën e luginave të mëdha të Asteroidit Vesta dhe pellgjeve të ndikimit


Një ekip studiuesish planetarë nga Universiteti i Xhorxhias dhe Qendra e Fluturimit Hapësinor Marshall të NASA-s ka eksploruar moshën relative të luginave në shkallë të gjerë dhe pellgjeve të ndikimit në Vest   , asteroidi i dytë më i madh në Sistemin tonë Diellor.

Zbuluar nga Heinrich Wilhelm Olbers më 29 Mars 1807, Vesta është i vetmi asteroid i rripit kryesor i dukshëm me sy të lirë.

Ka një formë elipsoidale me dimensione radiale 286 x 279 x 223 km dhe rrotullohet një herë në 5.34 orë dhe orbiton Diellin në 3.63 vjet.

Për shkak të madhësisë së saj të madhe, Vesta besohet te jetë një trup i diferencuar me një bërthamë dhe një mantel ashtu si planeti ynë.

“Vesta ishte gjithashtu në rrugën për t’u bërë një planet i ngjashëm me Tokën, por formimi i planetit u ndal gjatë rrugës atje herët në historinë e Sistemit tonë Diellor,” tha bashkautori Dr. Christian Klimczak, një studiues nga Qendra për Planetaret Tektonika në Departamentin e Gjeologjisë në Universitetin e Xhorxhias.

“Prandaj, studimi i Vesta na ndihmon të kuptojmë ditët e hershme të historise sonë planetare dhe si u formua planeti ynë.”

Vesta u godit   nga dy asteroidë të tjerë të mëdhenj të cilët lanë kratere të mëdha goditje aq të mëdha sa mbuluan pjesën më të madhe të hemisferës jugore të Vesta. Këto ndikime mendohet se kanë nxjerrë material shkëmbor në hapësirë.

Disa nga këta shkëmbinj arritën në Tokë si meteoritë, kështu që shkencëtarët tani kanë mostra të vërteta shkëmbinjsh nga Vesta për të studiuar gjeokiminë e saj.

“Karakteristikat shkëmbore ndikohen nga kushtet mjedisore si streset përreth dhe prania e ujit,” tha Jupiter Cheng, kandidat për doktoraturë në Qendrën për Tektonikën Planetare në Departamentin e Gjeologjisë në Universitetin e Xhorxhias.

“Meqenëse Vesta është shumë më e vogël se Toka, apo edhe Hëna, ajo ka një gravitet më të dobët dhe shkëmbi do të deformojë ndryshe pranë sipërfaqes sesa ajo që shohim në Tokë.”

“Një pyetje e madhe është ajo që shkaktoi formimin e këtyre luginave të mëdha.”

“Të dy korridoret janë koncentrike rreth dy pellgjeve masive të ndikimit,Rheasilvia dhe Veneneia  , respektivisht, dhe konsiderohen gjerësisht se janë formuar njëkohësisht nga ngjarjet e ndikimit, megjithëse kjo marrëdhënie e supozuar e moshës nuk është testuar kurrë më parë.”

Duke përdorur të ashtuquajturën metodë të numërimit të kraterit, studiuesit hulumtuan moshën relative të pellgjeve dhe luginave të Vesta.

“Numërimi i numrit të kratereve të madhësive të ndryshme në një zonë të caktuar na lejon të përcaktojmë se sa kohë ata janë grumbulluar dhe, rrjedhimisht, sa kohë më parë sipërfaqja është formuar,” shpjegoi Cheng.

“Rezultati ynë tregon se luginat dhe pellgjet kanë një numër të ngjashëm të kraterit të madhësive të ndryshme, duke treguar se ata ndajnë një moshë të ngjashme.”

“Sidoqoftë, pasiguritë që lidhen me numërimin e kraterit lejojnë që lugina të jetë formuar mirë pas goditjeve.”

http://www.sci-news.com/space/article00225.html

About Post Author