Studiuesit mund të kenë deshifruar më në fund sekretet e kalendarit 819-ditor të Maya


Ndoshta më enigmatiki i cikleve kalendarike Maya, numërimi 819 ditësh ka sfiduar studiuesit modernë për dekada. Edhe sot ajo nuk shpjegohet plotësisht dhe ka disa fusha për kërkime të mëtejshme, duke përfshirë marrëdhënien e saj me periudhat sinodike të planetëve të dukshëm me sy të lirë. Hulumtimi i mëparshëm tregoi një skemë katërpjesëshe, me drejtim ngjyrash për numërimin 819-ditor, në mënyrë që secili prej stacioneve kalendarike të përparojë në rritje prej 819 ditësh në cikle prej 4 x 819 ditësh. Duke rritur gjatësinë e kalendarit në 20 periudha prej 819 ditësh, një dyshe antropologësh amerikanë zbuluan një model në të cilin periudhat sinodike të të gjithë planetëve të dukshëm janë në përpjesëtim me pikat e stacioneve në kalendarin më të madh 819-ditor.

Monoliti i Gurit të Diellit, i njohur gjithashtu si guri i kalendarit Aztec, në Muzeun Kombëtar të Antropologjisë dhe Historisë, Mexico City, Meksikë. 

Studiuesit dyshonin prej kohësh se kalendari i lashtë 819-ditor i Majave ndoqi ngjarjet astronomike, konkretisht sa kohë i duhet një planeti për t’u shfaqur në të njëjtin vend në qiellin e natës siç shihet nga Toka, të njohura si periudha sinodike të planetëve.

Por sipas studimit të ri, ciklet në kalendar mbulojnë një afat kohor shumë më të madh nga sa mendonin studiuesit më parë.

“Megjithëse kërkimet e mëparshme kanë kërkuar të tregojnë lidhjet planetare për numërimin e 819 ditëve, skema e saj me katër pjesë, me drejtim ngjyrash është shumë e shkurtër për t’u përshtatur mirë me periudhat sinodike të planetëve të dukshëm,” tha studenti i Universitetit Tulane, John Linden dhe Profesor. Victoria Bricker.

“Duke rritur gjatësinë e kalendarit në 20 periudha 819-ditore, shfaqet një model në të cilin periudhat sinodike të të gjithë planetëve të dukshëm janë në përpjesëtim me pikat e stacionit në kalendarin më të madh 819-ditor.”

Më parë, studiuesit mendonin se kalendari i referohej katër cikleve të vitit 819, por ai hapësirë ​​kohore nuk u sinkronizua mirë me periudhat sinodike të të gjithë planetëve që mund të shihen me sy të lirë: Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri dhe Saturni.

Linden dhe profesor Bricker zbuluan se duhen 20 cikle prej 819 ditësh, që janë rreth 45 vjet, për t’u lidhur me periudhat sinodike të të gjithë planetëve të dukshëm.

Brenda 20 cikleve, çdo planet kalon nëpër disa periudha sinodike një numër të plotë herë: Mërkuri çdo cikël, Venusi çdo 5 cikle, Saturni çdo 6 cikle, Jupiteri çdo 19 cikle dhe Marsi çdo 20 cikle.

Çdo periudhë sinodike është më pak se 819 ditë, por vetëm Mërkuri ka një që ndodh një numër i plotë herë brenda një cikli të vetëm.

Kombinimi i cikleve mundëson parashikimin e vendosjes së planetëve, i cili gjithashtu lidhet me data dhe festime të rëndësishme.

“Në vend që të kufizojnë fokusin e tyre në një planet të vetëm, astronomët Maya që krijuan numërimin 819-ditore e përfytyruan atë si një sistem kalendarik më të madh që mund të përdoret për parashikimet e të gjitha periudhave sinodike të planetit të dukshëm,” thanë shkencëtarët.

“Kërkimi ynë është një pjesë kyçe e të kuptuarit se si Maya e lashtë studionte astronominë dhe është pjesë e një kërkimi prej dekadash për të kuptuar kompleksitetin e kalendarëve të lashtë Maya.”

Punimi i ekipit u botua në revistën Ancient Mesoamerica .

About Post Author