Takimi me të panjohurit-Eli Llajo


Έλλη Λαγιου

Duke parë punën e mrekullueshme të artit të mikut tim Nikos Zachopoulos (Nikos Zachopoulou) mu duk sikur mendja ime ishte ndriçuar dhe mendimi im më shtyu të kërkoja dhe të shkruaja për mollën e ndaluar… pasion dhe dëshirë. Kushtuar matematicientit Alan Torink… që plasi Kodin e Enigmës naziste…

Në vend që të nderohej për punën e tij, ai u procedua penalisht për preferenca seksuale… Humbi jetën duke kafshuar mollën e helmuar… në moshën 41 vjeç (Apple thuhet se zgjodhi logon e saj mollën gjysmë të ngrënë për t’i dhënë haraç gjeniut të IT-së së hershme)

Duke parë mikun tim duke luajtur

Nikos Zahopoulou, je në dritën e mendjes sime

Mendimi im pastaj vazhdoi,

Mollës së ndaluar që na udhëtoi.

Mendime të kuqe trëndafili, lotët e saj të

Agimi po vjen, trishtimi është hije.

Në urën e dashurisë ecën respekti,

Dashuria tërheq çmendurinë, shkëlqen si bubullima.

Pasioni i kuq, qoshe e ndaluar

Në blu të errët drita e mollës ndriçon

E përjetshme dëshira jote, zakon i pashpjegueshëm

Çmenduri? , një boshllëk i shmangur me guximin tuaj.

Pyes veten nëse inteligjenca ia vlejti për njerëzit

ata nuk e njohën talentin tënd, vlerën tënde ,

…. nënvlerësuar nga shoqëria e atëhershme

nuk ishte arsye për të anuluar sakrificën

Pa Evën, mëkati, mençuria do të mungonte

Pa tundim do ta humbnim krijimin

Në një botë të pastër sterile pa ngjyra , , esencë

E pastër sepse përvoja dhemb nga mosekzistenca.

Dëshira e thellë zbardh hënën

Pamja jote thumbuese o hipokrit

Përtej imagjinatës së së ardhmes

Refugjati i ëndrrave në një galaktikë tjetër

Në epokën e sotme, ku po shkojmë

A janë vlerat, të justifikuara, ne humbasim..

Duke mos përfituar nga inteligjenca

Ku po migron ai në një galaktikë tjetër??

Dhe ndërsa shkojmë, e kujtojmë

Turinku që pagoi çmimin

Ndoshta bëjmë të njëjtin gabim sot

Ne e lëmë gjeniun të sfidojë kaosin

Meteorët e fatit tonë në pasiguri….

A është fajtor planeti i kuq që nuk ekziston?

Mollën e fatit tonë, kush e ha?

Po sikur shoqëria t’ua hajë identitetin njerëzve inteligjentë?

Në kërkim të së vërtetës.

Zbulimi i thelbit.

Po sfidojmë thellësitë e botës.

Po i kalojmë paragjykimet

Me çdo pyetje me çdo dyshim

Ne po krijojmë ndryshimin

Dhe në takimin me të vërtetën

ne jemi rilindur të lirë dhe të mirëfilltë.

*