Të burgosurit politikë-Fatmir Pushi


TË BURGOSURIT POLITIKË

FATMIR PUSHI

Vuajtje, lot, vrasje, varre, pa emër,

Një i burgosur politik tha :….

Më jepni dritë në sytë e mi,

O njërëz, që dielli imë ju vret syt .

Malet do të përulen përpara këtij mali,

Burimet do shterojnë rrjedhjen e tyre,

Por bravat e dyerve janë të forta,

Dhe pas tyre janë, “vrimat e kafazit”.

Një vënd……….. vdekje prurës,

Për disa, panorama është e bukur,

Për disa myku i qelisë vdekjeprurës,

Nuk e di në se jemi të barabartë ,

Kur ne dëgjojmë hapa të rënda ushtarësh,

Dhe shpresa është në largësi ?????.

Jemi të dënuar sistemin kundërshtuam ,

Dhe të gjithëve lotët në sy na rrjedhin,

Vetkuptohet Shqipëtar por të ndarë ,

Kaluan vite të tëra………..

Ku është familja ku është fisi ! …

Cfar nuk shkon në jetën e tyre ,

Internimi ,kampet e përqendrimit

Nuk e dimë sa rrojnë e sa kanë vdekur.

Pranë burgut të Spaçit….

Njërëz të robëruar nga dënimi,

Lista të ruajtura nëpër rafte,

Dhe një këngë në heshtje vajtimi,

Janë tingujt e rrotave të vagonit ,

Jeta e vdekjes mbi ta !……..

Nën këmbët e cizmeve të përgjakura.

Ju që udhëhoqët në agim,

Që kunatin tuaj e cuat në pushkatim,

Që shokët që luftuan krah teje,

Familjarët……… varrin sua din,

Ju që poeten që të kundërshtoj,

E fute lakuriq në thes me macen egërsir,

Në buzët e tua një inkon e ftohtë,

Djersë vdekjeprurëse të rridhnin në ball,

Burgje, vrasje, internime, armiku klasës,

Solle përcarje sfliste vëllai me vëllan.

Për të preferuari e miqtë e tu,

Hiqeshe gjithmon i qeshur,

Le të flasin nënat shami zeza,

Që eshtrat e fëmijëve si kanë gjetur.

Shumë njërëz nëpër burgje,

Ti ishe ……………ekzekutori ,

Ti ishe Shqipëtar por tmerri i tyre

Çdo gjë ishte e përzier në llumë,

Dhe unë nuk mund ta kuptoj ?..

Kush është bisha, e kush është burri.

Burra e gra

Në burgje mësuan si bien fytyrat,

Vajtën më flok kacurela e vdiqën tullac,

Se cfar ishte frika në atë moshë,

Të drejtën ……………….të këkosh,

E buzëqeshja vyshkej në buzët e tyre

E frika dridhej nga përdridhjet.

Për të gjithë ata që qëndruan aty

Në të ftohtin e dimrit e vapën e korrikut,

Brënda murit të kuq të vdekjes,

Ku njërzit vuanin si bishë e plagosur,

Le të fluturojë pëllumbi burgut,

Tu tregoj të tjerëve vuajtjet e tyre.