Të dhëna të mundshme të jetës aliene të gjetura në K2-18b


Zbulimi i fundit i teleskopit hapësinor James Webb është domethënës, por a kemi gjetur vërtet jetë në një botë aliene?Të dhënat nga teleskopi hapësinor James Webb (JWST) kanë treguar se një ekzoplanet rreth një ylli në konstelacionin e Luanit ka disa nga shënuesit kimikë që, në Tokë, lidhen me organizmat e gjallë. Por këto janë tregues të paqartë. Pra, sa ka gjasa që ky ekzoplanet të ketë jetë aliene?

Ekzoplanetet janë botë që rrotullohen rreth yjeve të tjerë përveç Diellit. Planeti në fjalë quhet K2-18b. Është quajtur kështu sepse ishte planeti i parë që u gjet në orbitën e yllit xhuxh të kuq K2-18. Ekziston edhe një K2-18c – planeti i dytë që do të zbulohet. Vetë ylli është më i zbehtë dhe më i ftohtë se Dielli, që do të thotë se, për të marrë të njëjtin nivel drite si ne në Tokë, planeti do të duhej të ishte shumë më afër yllit të tij sesa ne.

Sistemi është afërsisht 124 vite dritë larg, që është afër në terma astronomikë. Pra, si janë kushtet në këtë ekzoplanet? Kjo është një pyetje e vështirë për t’u përgjigjur. Ne kemi teleskopë dhe teknika mjaft të fuqishme për të na treguar se si është ylli dhe sa larg është ekzoplaneti, por ne nuk mund të kapim imazhe të drejtpërdrejta të planetit. Megjithatë, ne mund të përpunojmë disa baza.

Për të vlerësuar se sa dritë godet K2-18b është e rëndësishme për të vlerësuar potencialin e planetit për jetë. K2-18b orbiton më afër yllit të tij sesa Toka: është afërsisht në 16% të distancës nga Toka në Diell. Një matje tjetër që na nevojitet është fuqia dalëse e yllit: sasia totale e energjisë që ai rrezaton në sekondë. Fuqia e prodhimit të K2-18 është 2.3% ajo e Diellit.

Duke përdorur gjeometrinë, mund të kuptojmë se K2-18b merr rreth 1,22 kilovat (kW) në energji diellore për metër katror. Kjo është e ngjashme me 1.36 kW të dritës hyrëse që marrim në Tokë. Edhe pse ka më pak energji që vjen nga K2-18, ajo barazohet sepse planeti është më afër. Deri këtu, shumë mirë. Megjithatë, llogaritja e dritës hyrëse nuk merr parasysh retë ose sa reflektuese është sipërfaqja e planetit.

Kur marrim parasysh jetën në planetë të tjerë, një term popullor për t’u përdorur është zona e banueshme, që do të thotë se në një temperaturë mesatare të sipërfaqes, uji do të jetë në gjendje të lëngshme – pasi kjo gjendje konsiderohet thelbësore për jetën. Në vitin 2019, Teleskopi Hapësinor Hubble përcaktoi se K2-18b tregoi shenja të avullit të ujit, duke sugjeruar që uji i lëngshëm do të ishte i pranishëm në sipërfaqe. Aktualisht mendohet se në planet ka oqeane të mëdhenj.

Kjo shkaktoi një valë emocionesh në atë kohë, por pa prova të mëtejshme ishte thjesht një rezultat interesant. Tani kemi raporte që JWST ka identifikuar dioksid karboni, metan dhe – ndoshta – përbërjen dimetil sulfide (DMS) në atmosferë. Zbulimi paraprak i DMS është i rëndësishëm sepse prodhohet në Tokë vetëm nga algat. Aktualisht nuk dimë se si mund të prodhohet natyrshëm pa një formë jete.

A ka jetë në K2-18b?

Të gjitha këto indikacione duket se sugjerojnë se K2-18b mund të jetë vendi ku duhet shkuar për të gjetur jetë aliene. Megjithatë, nuk është aq e thjeshtë sa kjo, pasi ne nuk e kemi idenë se sa të sakta janë rezultatet. Metoda e përdorur për të përcaktuar se çfarë është në atmosferën e një ekzoplaneti përfshin dritën nga një burim tjetër (zakonisht një yll ose galaktikë) që kalon nëpër skajin e atmosferës që më pas vëzhgohet nga ne. Çdo përbërje kimike do të thithë dritën në gjatësi vale specifike të cilat më pas mund të identifikohen.

Imagjinoni sikur shikoni një llambë drite përmes një gote qelqi. Mund ta shihni në mënyrë të përsosur kur është bosh. Nëse e mbushni me ujë, prapë mund të shihni mjaft mirë, por ka disa efekte optike dhe ngjyrosje, të cilat janë ekuivalente me hidrogjenin dhe retë e pluhurit në hapësirë. Tani imagjinoni të keni derdhur në ngjyrë të kuqe ushqimore – kjo mund të jetë ekuivalenti i përbërësit kryesor kimik në atmosferën e një planeti.

Por shumica e atmosferave përbëhen nga shumë kimikate. Ekuivalenti i kërkimit të njërës prej tyre do të ishte sikur të derdhni 50 – me gjasë shumë më tepër – ngjyra ushqimore me ngjyrë, në sasi të ndryshme, në gotën tuaj dhe të përpiqeni të identifikoni se sa është e pranishme një ngjyrë e caktuar. Është një detyrë tepër e vështirë me shumë hapësirë ​​për vlerësime subjektive dhe gabime. Përveç kësaj, drita që kalon nëpër atmosferë përmban një sinjal të përbërësve kimikë të yllit – duke e komplikuar më tej analizën.

Vetëm pak vite më parë pati një rritje të interesit nëse ekzistonte jetë në Venus, pasi vëzhgimet kishin treguar praninë e gazit fosfinë, e cila mund të prodhohet nga mikrobet.

Megjithatë, ky zbulim u hodh poshtë me sukses nga disa studime. Nëse mund të ketë konfuzion në lidhje me atë që është në atmosferën e një planeti që ndodhet në vendin fqinj, në terma astronomikë, është e lehtë të kuptohet pse analizimi i një planeti që është shumë herë më larg është një detyrë e vështirë.

Çfarë mund të marrim nga kjo?

Shanset për jetë në ekzoplanetin K2-18b janë të ulëta, por jo të pamundura. Këto rezultate ka të ngjarë të mos ndryshojnë opinionet ose bindjet e askujt për jetën jashtëtokësore. Në vend të kësaj, ata demonstrojnë aftësinë e avancuar për të parë në botë që nuk janë tonat dhe për të gjetur më shumë informacion.

Fuqia e JWST nuk është vetëm në prodhimin e fotografive të pabesueshme, por në sigurimin e të dhënave më të hollësishme dhe të sakta për vetë objektet qiellore. Njohja se cilët ekzoplanetë strehojnë ujë dhe cilët jo, mund të sigurojë informacion se si u formua Toka.

Studimi i atmosferave të ekzoplaneteve gjigante të gazit mund të informojë studimin e botëve të ngjashme në Sistemin Diellor, si Jupiteri dhe Saturni. Dhe identifikimi i niveleve të CO2 tregon se si një efekt serë ekstreme mund të ndikojë në një planet. Kjo është fuqia e vërtetë e studimit të përbërjes së atmosferave planetare.

Ian Whittaker , Pedagog i Lartë në Fizikë, Universiteti i Nottingham Trent.