Të huajt në TRAPPIST-1e mund të na gjejnë nga ndotja jonë


Paul Scott Anderson

Nëse format e jetës aliene në një ekzoplanet rreth 40 vite dritë larg do të kishin versionin e tyre të teleskopit hapësinor James Webb dhe do ta drejtonin atë nga ne, a do të ishin në gjendje të zbulonin jetën? Përgjigja është po, sipas një studimi të ri të datës 28 gusht 2023, i udhëhequr nga astrobiologu Jacob Lustig-Yeager nga Johns Hopkins. Dhe është ndotja në atmosferën tonë ajo që na largon. Por e kundërta do të ishte gjithashtu e vërtetë. Nëse një qytetërim alien do të kishte teknologji të ngjashme me tonën, mund të prodhonte ndotje në atmosferën e tij, të cilën më pas mund ta dallonim si shenjë jete.

Shkencëtarët e kanë shqyrtuar këtë ide edhe më parë . Në studimin e ri, studiuesit imagjinuan alienët hipotetikë në ekzoplanetin TRAPPIST-1e duke kërkuar jetë në Tokë.

Kiona Smith shkroi për punimin e fundit që eksploron këtë ide për Inverse më 6 shtator 2023. Punimi nuk është rishikuar apo publikuar ende nga kolegët. Por ju mund të lexoni një version të paraprintuar në arXiv, të dorëzuar më 28 gusht.

Simulimi i Tokës siç shihet nga TRAPPIST-1e

Premisa bazë është se teleskopi Webb mund të gjejë shenja të biosignatures ose teknosignatures në botët aliene aty pranë. Kështu, një qytetërim i përparuar alien në një nga ata planetë mund të na gjejë edhe neve. Duket logjike, apo jo? Në këtë skenar, çdo alien në TRAPPIST-1e do ta shihte Tokën si një ekzoplanet kalimtar nga vendndodhja e tyre. Ata më pas mund të analizojnë atmosferën tonë, ashtu si ne studiojmë atmosferën e tyre me Webb.

0 seconds of 0 seconds Vëllimi 0%

This ad will end in 4

Studimi fokusohet kryesisht në zbulimin e ndotjes së prodhuar artificialisht në atmosferën e një planeti, siç janë klorofluorokarbonet ( CFCs ) në Tokë. Studimi përdori një model të ri të rikthimit të të dhënave atmosferike të quajtur SMARTER. SMARTER bazohet në spektrat e mëparshëm nga planetët tokësorë. Gazeta shpjegoi :

Ky model ka aftësinë të analizojë transmetimin e valës UV në milimetër, dritën e reflektuar dhe të dhënat e emetimit për ekzoplanetët me një gamë të gjerë përbërjesh atmosferike, temperaturash dhe presionesh.

Studiuesit përdorën ekzoplanetin TRAPPIST-1e si një model analog me Tokën. Është një nga shtatë planetët shkëmborë të madhësisë së Tokës që rrotullohen rreth yllit xhuxh të kuq TRAPPIST-1, rreth 40 vite dritë larg. Së pari, ata simuluan të dhënat TRAPPIST-1e nga Webb. Ata zbuluan se Webb duhet të jetë në gjendje të zbulojë molekulat nga jeta ose teknologjia në TRAPPIST-1e, nëse ato ekzistojnë. Kjo mund të përfshijë ndotës industrialë si CFC-të.

Gjetja e sugjerimeve të jetës në të dhëna të çrregullta

Më pas studiuesit përdorën të dhëna nga sateliti kanadez SCISAT , i cili monitoron gazrat atmosferikë. Ata reduktuan qëllimisht cilësinë e të dhënave dhe “i bënë rrëmujë”. Ideja ishte të imitonte se si një teleskop alien mund të shihte Tokën nga 40 vite dritë larg. Smith shpjegoi se si e bënë këtë në Inverse , duke thënë :

Së pari, ekipi simuloi se si do të dukej pamja e SCISAT për atmosferën e Tokës nëse sateliti do të ishte i vendosur në skajin më të largët të sistemit tonë diellor në vend që të ishte në orbitën e ulët të Tokës. Më pas, ata shtuan një tufë ‘zhurmë’ ose pjesë të rastësishme të dritës infra të kuqe që nuk vijnë nga ylli apo planeti. Më në fund, ata morën mostra të këtyre të dhënave të rrëmujshme me zhurmë me një rezolucion shumë më të ulët, të ngjashëm me mënyrën se si JWST do të shihte një planet 40 vite dritë larg.

Dhe funksionoi! Studiuesit ishin në gjendje të zbulonin kimikate në të dhënat e simuluara të lidhura me jetën dhe teknologjinë. Fakti që ata ishin në gjendje ta bënin këtë edhe me të dhënat më të çrregullta dhe me cilësi më të ulët ishte një arritje e madhe. Rezultatet treguan se me të vërtetë, nëse do të kishte alienë të avancuar në TRAPPIST-1e me teleskopë si Webb, ata mund të gjenin jetë në Tokë. Pra, e kundërta duhet të jetë gjithashtu e vërtetë. Për shembull, nëse Webb zbuloi CFC në atmosferën e TRAPPIST-1e ose një planeti tjetër ekzoplaneti, kjo do të ishte një provë shumë e mirë për një qytetërim atje. Të paktën në Tokë, CFC-të prodhohen vetëm artificialisht.

Qytet i madh me lumë dhe shumë rrokaqiej të dukshëm në smog të verdhë të trashë.

A është TRAPPIST-1e një ekzoplanet i banueshëm?

Sa i përket vetë TRAPPIST-1e, ne ende nuk e dimë nëse mund të mbajë jetë të çfarëdo lloji apo jo. Kjo varet, para së gjithash, nëse planeti ka një atmosferë. Rezultatet e Webb-it për dy planetët më afër yllit, TRAPPIST-1b dhe TRAPPIST-1c , kanë treguar se atyre u mungojnë atmosferat ose kanë vetëm ato jashtëzakonisht të hollë në rastin më të mirë. Kjo tingëllon dekurajuese.

Megjithatë, studime të tjera kanë sugjeruar se TRAPPIST-1e dhe TRAPPIST-1f mund të jenë më potencialisht të banueshëm nga të shtatë planetët. TRAPPIST-1e mund të jetë në gjendje të mbajë një atmosferë më të trashë dhe madje edhe ujë në sipërfaqen e tij. Por derisa të kemi të dhëna të reja nga Webb, thjesht nuk e dimë ende. Webb ka qenë i zënë duke parë disa nga planetët TRAPPIST-1, kështu që mund të mos kalojë shumë kohë para se të dimë më shumë rreth kushteve në TRAPPIST-1e.

Natyrisht, ndotja në vetvete nuk është një gjë e mirë. Por, mund të rezultojë të jetë një nga shenjat e para të jetës së avancuar aliene që ne zbulojmë ndonjëherë. Dhe mund të jetë një nga mënyrat e para që alienët na gjejnë . Ne sapo kemi filluar të jemi në gjendje të analizojmë atmosferat e planetëve si TRAPPIST-1e. Do të jetë interesante të shihet se çfarë do të gjejnë Webb dhe teleskopët e tjerë të ardhshëm.

Përfundimi: Studiuesit tregojnë se si një qytetërim alien në TRAPPIST-1e mund të na gjejë duke zbuluar ndotjen tonë. Ata simuluan Tokën siç shihet nga 40 vite dritë larg.