Tej dritares time-Ilmi Cani


Ka qiej të errët. Ka yj.

Ka zhurmë shumë.

Ka psherëtima çlirimi dhimbjesh.

Ka klithma. Ka krisma.

Këtu është dhimbja që tentoj ta ndryj.

Klithma, britma dhe krisma.

Ka rrugë plot zhurmë.

Zhurmon rrëmbyeshëm, një lumë.

Tej më eshtë shpirti që s’ mund ta prangos

Mu bashkua me dhimben, kur bota u gjakos.

Tej dritares, më kërcen, mendimi i marrë

Shpirt i plagosur, temullit të çarë.

Dashuria, s’ është më e tillë

Është një kufomë që tërhiqet zvarrë.

Tej dritares time, jenë engjëjt shpëtimtarë.

Është shpirti dhe mendimi im i marrë.

Tej dritares më janë qiejtë e errët dhe yjtë.

Janë yjtë.

Që përzënë terrin me dritë.

Dritarja ime, — hapur qiellit.

Në pritje e kërkim të Diellit.

Molepsur, fandaksur, tingujve të natës;

Që më bëjnë të qaj; të qesh e këndoj.

Të këndoj klithmën e zogjve përcëlluar.

Të këndoj dashurinë, diellin e kërkuar.

Është pak ftohtë sonte.

Hapur, lërini dritaret!

Të gjithë zërat e kësaj bote:

Me poetët, të dashuruarit e të marrët.

Tej dritares time, është bota megjithsej

Me qiej e yj e Diellin që vjen të më gjejë.

Më ka gjetur.