Teknografitë e huaja mund të jenë prezantimi ynë në jetën jashtëtokësore


Astronomët mund të jenë në gjendje të zbulojnë sinjale ose struktura të huaja. Kredia e imazhit: NASA / Rick GuidiceDy astronomë diskutojnë përpjekjet e tyre për të pastruar qiejt për shenja të teknologjisë jashtëtokësore.Nëse një alien do të shikonte Tokën, shumë teknologji njerëzore – nga kullat e qelizave te llambat fluoreshente – mund të jenë një fener që nënkupton praninë e jetës.

Ne jemi dy astronomë që punojmë në kërkimin e inteligjencës jashtëtokësore – ose SETI. Në kërkimin tonë, ne përpiqemi të karakterizojmë dhe zbulojmë shenja të teknologjisë që vijnë nga përtej Tokës. Këto quhen teknosignature. Ndërsa skanimi i qiellit për një transmetim televiziv të disa Lojërave Olimpike jashtëtokësore mund të tingëllojë i drejtpërdrejtë, kërkimi i shenjave të qytetërimeve të largëta dhe të përparuara është një detyrë shumë më e nuancuar dhe e vështirë sesa mund të duket.

Duke thënë ‘përshëndetje’ me radio dhe lazer

Kërkimi shkencor modern për inteligjencën jashtëtokësore filloi në vitin 1959 kur astronomët Giuseppe Cocconi dhe Philip Morrison treguan se transmetimet radio nga Toka mund të zbuloheshin nga teleskopët radio në distanca ndëryjore. Në të njëjtin vit, Frank Drake, nisi kërkimin e parë SETI, Projekti Ozma, duke drejtuar një teleskop të madh radio drejt dy yjeve të afërt të ngjashëm me Diellin për të parë nëse ai mund të zbulonte ndonjë sinjal radioje që vinte prej tyre. Pas shpikjes së lazerit në vitin 1960, astronomët treguan se drita e dukshme mund të zbulohej edhe nga planetët e largët.

Këto përpjekje të para, themelore për të zbuluar sinjale radio ose lazer nga një qytetërim tjetër, të gjitha kërkonin sinjale të përqendruara dhe të fuqishme që do të ishin dërguar qëllimisht në sistemin diellor dhe do të ishin menduar të gjendeshin.

Duke pasur parasysh kufizimet teknologjike të viteve 1960, astronomët nuk menduan seriozisht për kërkimin e sinjaleve të transmetimit – si transmetimet televizive dhe radio në Tokë – që do të dilnin në hapësirë. Por një rreze e një sinjali radio, me gjithë fuqinë e saj të përqendruar drejt Tokës, mund të zbulohet nga shumë më larg – thjesht imagjinoni ndryshimin midis një lazeri dhe një llambë të dobët të dritës.

Kërkimi i sinjaleve të qëllimshme radio dhe lazer është ende një nga strategjitë më të njohura të SETI sot. Megjithatë, kjo qasje supozon se qytetërimet jashtëtokësore duan të komunikojnë me jetë të tjera të avancuara teknologjikisht. Njerëzit shumë rrallë dërgojnë sinjale të synuara në hapësirë, dhe disa studiues argumentojnë se speciet inteligjente mund të shmangin me qëllim transmetimin e vendndodhjeve të tyre. Ky kërkim për sinjale që askush nuk mund të dërgojë quhet Paradoksi SETI.

Rrjedhja e valëve të radios

Megjithëse njerëzit nuk transmetojnë shumë sinjale të qëllimshme në kozmos, shumë teknologji që njerëzit përdorin sot prodhojnë shumë transmetime radio që rrjedhin në hapësirë. Disa nga këto sinjale do të ishin të dallueshme nëse do të vinin nga një yll aty pranë.

Rrjeti mbarëbotëror i kullave televizive lëshon vazhdimisht sinjale në shumë drejtime që rrjedhin në hapësirë ​​dhe mund të grumbullohen në një sinjal radioje të dallueshëm, megjithëse relativisht të dobët. Hulumtimet janë duke vazhduar nëse emetimet aktuale nga kullat celulare në frekuencën radio në Tokë do të ishin të dallueshme duke përdorur teleskopët e sotëm, por teleskopi i ardhshëm radioteleskop Square Kilometer Array do të jetë në gjendje të zbulojë sinjale radio edhe më të zbehta me ndjeshmëri 50 herë më të madhe se radio teleskopi aktual. vargjeve.

Megjithatë, jo të gjitha sinjalet e bëra nga njeriu janë kaq të pa fokusuar. Astronomët dhe agjencitë hapësinore përdorin rreze valësh radio për të komunikuar me satelitët dhe anijet hapësinore në sistemin diellor. Disa studiues përdorin gjithashtu valët e radios për radar për të studiuar asteroidët. Në të dyja këto raste, sinjalet e radios janë më të fokusuara dhe të theksuara në hapësirë. Çdo qytetërim jashtëtokësor që ka ndodhur të jetë në vijën e shikimit të këtyre rrezeve, ka të ngjarë të zbulojë këto sinjale artificiale pa mëdyshje.

Gjetja e megastrukturave

Përveç gjetjes së një anijeje të vërtetë aliene, valët e radios janë teknologjitë më të zakonshme të paraqitura në filma dhe libra fantastiko-shkencor. Por ata nuk janë sinjalet e vetme që mund të jenë atje.

Në vitin 1960, astronomi Freeman Dyson teorizoi se, duke qenë se yjet janë burimi më i fuqishëm i energjisë në çdo sistem planetar, një qytetërim i avancuar teknologjik mund të mbledhë një pjesë të konsiderueshme të dritës së yllit si energji me atë që në thelb do të ishte një panel diellor masiv. Shumë astronomë i quajnë këto megastruktura dhe ka disa mënyra për t’i zbuluar ato.

Pas përdorimit të energjisë në dritën e kapur, teknologjia e një shoqërie të përparuar do të riemetonte një pjesë të energjisë si nxehtësi. Astronomët kanë treguar se kjo nxehtësi mund të zbulohet si rrezatim shtesë infra të kuqe që vjen nga një sistem yjor.

Një mënyrë tjetër e mundshme për të gjetur një megastrukturë do të ishte matja e efektit të saj të zbehjes në një yll. Në mënyrë të veçantë, satelitë të mëdhenj artificialë që rrotullohen rreth një ylli do të bllokonin periodikisht një pjesë të dritës së tij. Kjo do të shfaqej si rënie në shkëlqimin e dukshëm të yllit me kalimin e kohës. Astronomët mund ta zbulojnë këtë efekt në mënyrë të ngjashme me mënyrën se si planetet e largëta zbulohen sot.

Një shumë e madhe ndotjeje

Një tjetër teknologji për të cilën kanë menduar astronomët është ndotja.

Ndotësit kimikë – si dioksidi i azotit dhe klorofluorokarburet në Tokë prodhohen pothuajse ekskluzivisht nga industria njerëzore. Është e mundur të zbulohen këto molekula në atmosferat e ekzoplaneteve me të njëjtën metodë që teleskopi hapësinor James Webb po përdor për të kërkuar planete të largëta për shenja të biologjisë. Nëse astronomët gjejnë një planet me një atmosferë të mbushur me kimikate që mund të prodhohen vetëm nga teknologjia, mund të jetë një shenjë e jetës.

Së fundi, drita artificiale ose nxehtësia nga qytetet dhe industria mund të zbulohen gjithashtu me teleskopë të mëdhenj optikë dhe infra të kuqe, ashtu si një numër i madh satelitësh që rrotullohen rreth një planeti. Por një qytetërim do t’i duhet të prodhojë shumë më shumë nxehtësi, dritë dhe satelitë se sa Toka, për t’u zbuluar në të gjithë hapësirën e madhe duke përdorur teknologjinë që njerëzit aktualisht posedojnë.

Cili sinjal është më i mirë?

Asnjë astronom nuk ka gjetur ndonjëherë një teknologji të konfirmuar, kështu që është e vështirë të thuhet se cila do të jetë shenja e parë e qytetërimeve aliene. Ndërsa shumë astronomë kanë menduar shumë për atë që mund të bëjë për një sinjal të mirë, në fund të fundit, askush nuk e di se si mund të duket teknologjia jashtëtokësore dhe çfarë sinjalesh ekzistojnë atje në Univers.

Disa astronomë mbështesin një qasje të përgjithësuar SETI e cila kërkon për çdo gjë në hapësirë ​​që njohuritë aktuale shkencore nuk mund ta shpjegojnë natyrshëm. Disa, si ne, vazhdojnë të kërkojnë për nënshkrime teknologjike të qëllimshme dhe të paqëllimshme. Përfundimi është se ka shumë rrugë për të zbuluar jetën e largët. Meqenëse askush nuk e di se cila qasje ka të ngjarë të ketë sukses së pari, ka ende shumë punë emocionuese për të bërë.

Macy Huston, Kandidat PhD në Astronomi dhe Astrofizikë, Penn State dhe Jason Wright , Profesor i Astronomisë dhe Astrofizikës, Penn State

Ky artikull është ribotuar nga The Conversation nën një licencë Creative Commons.

About Post Author