Teleskopi Hapësinor Hubble ka kapur një foto të re të mahnitshme të galaktikës spirale të ndërmjetme NGC 7038


Ky imazh i Hubble tregon NGC 7038, një galaktikë spirale rreth 220 milionë vite dritë larg në konstelacionin e Indus. Imazhi me ngjyra është një përbërje e ekspozimeve të veçanta të marra nga instrumenti Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3). 

NGC 7038 ndodhet afërsisht 220 milionë vite dritë larg në konstelacionin jugor të Indusit.

E njohur gjithashtu si ESO 286-79 dhe LEDA 66414, galaktika u zbulua më 30 shtator 1834 nga astronomi anglez John Herschel.

Së bashku me galaktikën eliptike NGC 7014, NGC 7038 është një nga anëtarët më të ndritshëm të grumbullimit të galaktikave Abell 3742.

“Kjo imazh portretizon një pamje veçanërisht të pasur dhe të detajuar të një galaktike spirale dhe ekspozon një numër të madh yjesh dhe galaktikash të largëta rreth saj,” thanë astronomët e Hubble.

“Kjo për shkak se është bërë nga një kohë e kombinuar 15 orëshe e Hubble e fokusuar në NGC 7038 dhe mbledhjen e dritës.”

“Kaq shumë të dhëna tregojnë se ky është një objektiv i vlefshëm dhe në të vërtetë, NGC 7038 ka qenë veçanërisht i dobishëm për astronomët që matin distancat në shkallë të gjerë kozmike.”

“Distancat nga objektet astronomike përcaktohen duke përdorur një zinxhir të ndërlidhur teknikash matëse të quajtura shkalla e distancës kozmike ”, shtuan ata.

“Çdo shkallë në shkallë është kalibruar nga hapat e mëparshëm, bazuar në matjet e objekteve më afër nesh.”

“Kjo e bën saktësinë e distancave në shkallët më të mëdha të varet nga sa saktë mund të përcaktohen distancat me objektet e afërta.”

Astronomët përdorën vëzhgimet e Hubble të NGC 7038 për të kalibruar dy nga teknikat më të zakonshme të matjes së distancës: supernova e tipit IA dhe variablat Cepheid.

“Një nga qëllimet fillestare të shkencës së Hubble ishte të përcaktonte me saktësi distancat nga objektet e qiellit të natës dhe gjatë tre dekadave të funksionimit të tij, matjet gjithnjë e më të sakta të distancës së Hubble kanë kontribuar në një nga problemet më intriguese të pazgjidhura në astronomi,” thanë ata.

Matjet e distancës përdoren për të nxjerrë një sasi të njohur si konstanta e Hubble, e cila tregon se sa shpejt po zgjerohet Universi.

“Ndërsa matjet e astronomëve të konstantës së Hubble janë bërë më të sakta , vlera e saj është bërë gjithnjë e më e papajtueshme me vlerën e konstantës së Hubble që rrjedh nga vëzhgimet e shkëlqimit të mëpasshëm të Big Bengut.”

“Astronomët nuk kanë qenë në gjendje të shpjegojnë mospërputhjen midis dy vlerave të konstantës Hubble, gjë që sugjeron se një zbulim i ri në kozmologji është në pritje të realizimit.”

About Post Author