Teleskopi Hapësinor James Webb mbërrin në destinacionin e tij


Redaktori i rubrikës:”Shkencë”

Teleskopi i gjeneratës së ardhshme ka arritur në pikën L2 Legrange ku do të nisë një proces 6-mujor të vënies në punë.

Është e drejtë të thuhet se përpara lëshimit të teleskopit hapësinor James Webb – të cilit iu deshën disa dekada dhe miliarda dollarë për t’u projektuar dhe ndërtuar – ekzistonte një sasi e konsiderueshme ankthi dhe frike mes atyre që kishin kaluar pjesën më të mirë të jetës së tyre. duke punuar në të.

Megjithatë, këto frika filluan të zhdukeshin shpejt, ndërsa teleskopi u ngjit në qiell pikërisht në kohën e Krishtlindjes. Në javët që pasuan, James Webb ia ka dalë jo vetëm të arrijë destinacionin e tij përfundimtar (pika L2 Legrange e cila është katër herë më larg se Hëna), por edhe të shpaloset vetë – çdo hap përfaqëson një fitore të vogël dhe lehtëson një psherëtimë kolektive. lehtësim.

Ajo që do të pasojë tani është një proces 6-mujor i vënies në punë, pas të cilit astronomët më në fund do të fillojnë të vendosin teleskopin në hapat e tij – duke kapur imazhe të kozmosit, ndryshe nga të parët më parë. NASA ka zgjedhur 13 ekipe që do të jenë të parët që do ta përdorin atë për të parë objektiva që variojnë nga objektet e largëta në hapësirë ​​deri te planeti Jupiter – një nga objektet më të ndritshëm në qiellin e natës.

“Ata (NASA) donin të merrnin përfshirje nga komuniteti i astronomisë për të parë se çfarë është e realizueshme, çfarë mund të bëjë Webb dhe ta çojnë atë në kufijtë,” tha astronomi Prof Imke de Pater.

“Ne dolëm me idenë për të parë sistemin Jovian, sepse Jupiteri është jashtëzakonisht i ndritshëm, por pranë Jupiterit, ju keni këto unaza vërtet të zbehta dhe disa satelitë vërtet të zbehtë.”

Pra, ndërkohë që do të na duhet vetëm të jemi të duruar për pak kohë më gjatë, sapo teleskopi hapësinor James Webb të fillojë të funksionojë, fotografitë që ai merr duhet t’i mbajnë astronomët të zënë për dekadat e ardhshme.