Teleskopi hapësinor Webb tregon mbetjen e supernovës :”Kasiopeia A”


Një imazh i ri me infra të kuqe të mesme nga Instrumenti me infra të kuqe të mesme (MIRI) në bordin e teleskopit hapësinor të NASA/ESA/CSA James Webb tregon mbetjen e supernovës Cassiopeia A, e krijuar nga një shpërthim yjor më shumë se 11,000 vjet më parë.

Cassiopeia A , e cila ndodhet rreth 11,000 vite dritë larg nga Toka në konstelacionin e Cassiopeia, është mbetja e supernovës më e studiuar afër.

I njohur gjithashtu si Cas A, SNR G111.7-02.1 ose NRAO 711, mbetja shtrihet afërsisht 10 vite dritë.

Kur yllit origjinal i mbaroi karburanti, ai u shemb në vetvete dhe shpërtheu si një supernova, ndoshta për pak kohë duke u bërë një nga objektet më të ndritshëm në qiell.

Edhe pse astronomët mendojnë se kjo ka ndodhur rreth vitit 1680, nuk ka të dhëna historike të verifikueshme për ta konfirmuar këtë.

Cassiopeia A është studiuar gjerësisht nga një numër observatorësh me bazë tokësore dhe hapësirë, duke përfshirë Observatorin e NASA-s me rreze X Chandra.

Vëzhgimet me shumë gjatësi vale mund të kombinohen për t’u ofruar astronomëve një kuptim më të plotë të mbetjes.

“Cassiopeia A përfaqëson mundësinë tonë më të mirë për të parë fushën e mbeturinave të një ylli të shpërthyer dhe për të kryer një lloj autopsie yjore për të kuptuar se çfarë lloji ylli ishte aty më parë dhe si shpërtheu ai yll,” tha Dr. Danny Milisavljevic, një astronom në Purdue. universiteti.

“Krahasuar me imazhet e mëparshme infra të kuqe, ne shohim detaje të pabesueshme që nuk kemi pasur mundësi t’i qasemi më parë,” shtoi Dr. Tea Temim, një astronom në Universitetin Princeton.

Ngjyrat mbresëlënëse të imazhit të ri të Cassiopeia A përmbajnë një mori informacionesh shkencore që astronomët sapo kanë filluar të nxjerrin në pah.

Në pjesën e jashtme të flluskës, veçanërisht në krye dhe në të majtë, shtrihen perde të materialit që shfaqen portokalli dhe të kuqe për shkak të emetimit nga pluhuri i ngrohtë.

Kjo shënon se ku materiali i hedhur nga ylli i shpërthyer po përplaset në gazin dhe pluhurin rrethues yjor.

Në brendësi të kësaj guaskë të jashtme shtrihen filamente me lara-lara të trëndafilit të ndezur të mbushur me grumbuj dhe nyje.

Kjo përfaqëson materialin nga vetë ylli, i cili po shkëlqen për shkak të një përzierjeje të elementëve të ndryshëm të rëndë, si oksigjeni, argoni dhe neoni, si dhe emetimi i pluhurit.

“Ne jemi ende duke u përpjekur për të shkëputur të gjitha këto burime të emetimit,” tha Dr. Ilse De Looze, një astronom në Universitetin e Gentit.

“Materiali yjor mund të shihet gjithashtu si fshikëza më të zbehta pranë brendësisë së zgavrës.”

“Ndoshta më e dukshme, një lak i përfaqësuar në të gjelbër shtrihet në anën e djathtë të zgavrës qendrore.”

Duke studiuar Cassiopeia A me Webb, studiuesit shpresojnë të fitojnë një kuptim më të mirë të përmbajtjes së pluhurit, gjë që mund të ndihmojë në të kuptuarit tonë se ku janë krijuar blloqet ndërtuese të planetëve dhe neve.

“Në Cassiopeia A, ne mund të zgjidhim në hapësirë ​​rajone që kanë përbërje të ndryshme gazi dhe të shikojmë se çfarë lloje pluhuri u formuan në ato rajone,” tha Dr. Temim.

“Supernova si ajo që formoi Cassiopeia A janë vendimtare për jetën siç e njohim ne.”

“Ata përhapin elementë si kalciumi që gjejmë në kockat tona dhe hekuri në gjakun tonë nëpër hapësirën ndëryjore, duke mbjellë gjenerata të reja të yjeve dhe planetëve.”

“Duke kuptuar procesin e shpërthimit të yjeve, ne po lexojmë historinë tonë të origjinës,” tha Dr. Milisavljevic.

“Unë do të kaloj pjesën tjetër të karrierës sime duke u përpjekur të kuptoj se çfarë është në këtë grup të dhënash.”

About Post Author