Teleskopi James Webb – “pasardhësi i Hubble” – nisja përsëri u vonua


Një  deklaratë e NASA-s  sot tha se data e nisjes për teleskopin hapësinor James Webb është shtyrë përsëri. Nisja ishte planifikuar për më 18 dhjetor 2021. NASA tha se lëshimi tani do të ndodhë jo më herët se 22 dhjetori. Deklarata në tërësi vijon:

Data e gatishmërisë së nisjes për teleskopin hapësinor James Webb do të zhvendoset jo më herët se 22 dhjetori për të lejuar testime shtesë të observatorit, pas një incidenti të fundit që ndodhi gjatë përgatitjeve të nisjes së Webb.

Incidenti ndodhi gjatë operacioneve në objektin e përgatitjes së satelitit në Kourou, Guiana Franceze, të kryera nën përgjegjësinë e përgjithshme të Arianespace. Teknikët po përgatiteshin të lidhnin Webb në përshtatësin e mjetit lëshues, i cili përdoret për të integruar observatorin me fazën e sipërme të raketës Ariane 5. Një lëshim i papritur dhe i paplanifikuar i një brezi kapëse – që siguron Webb-in në përshtatësin e mjetit lëshues – shkaktoi një dridhje në të gjithë observatorin.

Një bord i rishikimit të anomalive të udhëhequr nga NASA u mblodh menjëherë për të hetuar dhe iniciuar testime shtesë për të përcaktuar me siguri se incidenti nuk dëmtoi asnjë komponent. NASA dhe partnerët e saj të misionit do të ofrojnë një përditësim kur testimi të përfundojë në fund të kësaj jave.

Webb ishte planifikuar më parë të lëshonte më 18 dhjetor në një raketë Arianespace Ariane 5 nga Kourou.

Teleskopi Webb: Një anije e madhe me byk blu në një trup uji me bimësi tropikale të dukshme në anën e largët.

Teleskopi Webb është afër nisjes

Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) tha më 12 tetor 2021, se teleskopi hapësinor James Webb – pasardhësi i Hubble – ka mbërritur i sigurt në portin Pariacabo në Guiana Franceze . Në këtë pikë, data e nisjes është e qëndrueshme në 18 dhjetor. Emocionuese!

ESA tha se tani po punon në bashkëpunim të ngushtë me NASA-n për të përgatitur atë që e quajti një mision një herë në një gjeneratë për lëshimin e Webb në një raketë Ariane 5 nga Porti Hapësinor i Evropës në Guiana Franceze. Ekipet e përpunimit të nisjes duhet të përgatisin dhe konfigurojnë Webb-in për fluturim. Kjo përfshin arka pas dërgesës dhe ngarkimin me kujdes të rezervuarëve të karburantit të anijes kozmike. Më pas, ekipet inxhinierike do të bashkojnë Webb-in me mjetin e tij të lëshimit, një raketë Ariane 5 të ofruar nga ESA, dhe do të bëjnë një “provë veshjesh” përpara se të dalë në platformën e lëshimit dy ditë përpara nisjes. ESA tha:

Pak misione shkencore hapësinore janë pritur me aq padurim sa teleskopi hapësinor James Webb (Webb). Si observatori tjetër i madh i shkencës hapësinore pas Hubble, Webb është krijuar për të zgjidhur pyetjet pa përgjigje rreth universit dhe për të parë më larg origjinën tonë: nga formimi i yjeve dhe planetëve deri në lindjen e galaktikave të para në universin e hershëm.

Çdo nisje kërkon planifikim dhe përgatitje të përpiktë. Për Webb, ky proces filloi rreth 15 vjet më parë. Ardhja e tij në portin Pariacabo është një moment historik i madh në fushatën e nisjes së Ariane 5.

Webb mbërriti nga Kalifornia në bordin e MN Colibri që lundroi Kanalin e Panamasë për në Guianën Franceze. Lumi i cekët Kourou u gërmua posaçërisht për të siguruar një kalim të qartë dhe anija ndoqi valën e lartë për të arritur në portin e sigurt.

Teleskopi hapësinor kohët e fundit iu nënshtrua testimit në objektet e Northrop Grumman në Kaliforni. Pas nisjes, observatori masiv hapësinor do të bëjë rrugën e tij në Pikën 2 të Lagranzhit, ose L2 , një pikë e qëndrueshme gravitacionale 930,000 milje (1.5 milionë km) nga planeti ynë.

Nisja nga afër ekuatorit të Tokës

Në verën e vitit 2021 , NASA kishte njoftuar se teleskopi do të dërgohej në vendin e nisjes në gusht “me pak ose aspak diferencë plani”. Ky orar i ngjeshur do ta sillte gatishmërinë për nisjen e teleskopit jo më herët se 31 tetori. Data e re e nisjes, 18 dhjetor 2021, u njoftua në shtator.

Pas nisjes, Webb do të marrë rreth një muaj për të fluturuar në pikën L2 në hapësirë. Ndërsa udhëton atje, duke filluar disa ditë pas nisjes, do të fillojë të shpalos ngadalë tiparin e tij më të madh, mburojën e diellit në madhësinë e fushës së tenisit. Mbrojtja e diellit është projektuar për të reduktuar nxehtësinë e diellit me më shumë se një milion herë në -364 gradë F (-220 gradë C). Pasqyra dhe instrumentet e Webb-it duhet të mbahen të ftohta. Nëse ato do të ngroheshin nga dielli, do të lëshonin rrezatim infra të kuqe. Dhe janë sinjale të dobëta infra të kuqe nga kozmosi i largët që Webb është menduar të matë. ESA komentoi se çdo hap i procesit të ftohjes:

… mund të kontrollohet me profesionalizëm nga toka, duke i dhënë nisjes së Webb-it kontroll të plotë për të anashkaluar çdo problem të paparashikuar me vendosjen.

ESA tha se ekipi i misionit mund të menaxhojë ftohjen, e cila do të zgjasë disa javë, me ngrohës për të kontrolluar stresin në instrumente dhe struktura. Ndërkohë ESA tha:

… trekëmbëshi i pasqyrës dytësore do të shpaloset, pasqyra parësore do të shpaloset, instrumentet e Uebit do të ndizen ngadalë dhe shkrepjet e shtytësit do të futin observatorin në një orbitë të përcaktuar.

Pas futjes në orbital, dhe pasi teleskopi të jetë ftohur dhe stabilizuar në temperaturën e tij të ftohtë të funksionimit, ekipi i misionit do të kalojë disa muaj duke rreshtuar optikën e tij dhe duke kalibruar instrumentet e tij shkencorë. Pastaj Webb do të fillojë të studiojë kozmosin në dritën infra të kuqe duke përdorur pasqyrën e saj verbuese të artë.

Çfarë është e madhe, madhështore dhe e artë?

Një nga atributet më të rëndësishme dhe më të identifikueshme të Webb-it është pasqyra e tij kryesore 21 këmbë e gjerë (6,5 metra e gjerë) . Pasqyra kryesore e një teleskopi reflektues përcakton se sa dritë mund të mbledhë, dhe kështu sa thellë mund të shohë në univers. Pasqyra e Uebit është gati tre herë më e gjerë se pasqyra kryesore e Hubble.

Ju mund të dëgjoni njerëzit që flasin për pasqyrën e artë të Uebit. Pasqyra është në të vërtetë pasqyra e shumëfishtë. Është i përbërë nga 18 segmente të veçanta në formë gjashtëkëndore të bëra nga berilium shumë i fortë, ultra i lehtë , i cili do të shpaloset pas lëshimit. Secili prej segmenteve të pasqyrës së teleskopit është i mbuluar me një shtresë ari mikroskopikisht të hollë. Ky mbulesë ari optimizon segmentet e pasqyrës për reflektimin e dritës infra të kuqe, e cila është gjatësia valore kryesore e dritës që ky teleskop do të vëzhgojë.

Teleskopi Webb ka pasur një rrugë të gjatë

Zhvillimi i Webb filloi në 1996, me një buxhet 500 milionë dollarë. Shkencëtarët dhe inxhinierët e hapësirës fillimisht planifikuan nisjen për vitin 2007. Por projekti ka pasur vonesa dhe tejkalime të konsiderueshme të kostove, dhe iu nënshtrua një ridizajnimi të madh në vitin 2005. Më pas, ata planifikuan nisjen për mars 2020, por pandemia e koronavirusit goditi dhe shkaktoi pengesa të mëdha .

Megjithatë, tani, skuadra ka bërë përparim të rëndësishëm. NASA thotë se financimi i programit ekzistues do të bëjë që Webb të përfundojë brenda kufirit aktual të kostos prej 8.8 miliardë dollarësh. Në dhjetor 2020, mburoja e diellit e një teleskopi hapësinor James Webb të montuar plotësisht përfundoi me sukses testet e veta përfundimtare, duke përfshirë një shpalosje të plotë, ashtu siç do t’i duhet të bëjë teleskopi një herë në hapësirë.

I njohur më parë si Teleskopi Hapësinor i Gjeneratës së ardhshme , shkencëtarët e riemëruan Webb në shtator 2002 sipas James Webb , i cili ishte një ish-administrator i nderuar i NASA-s.

NASA, Agjencia Evropiane e Hapësirës dhe Agjencia Kanadeze e Hapësirës janë partnerë në Webb. Qendra e Fluturimeve Hapësinore Goddard  e NASA-s  në Greenbelt, Maryland, menaxhon përpjekjet e zhvillimit, ndërsa Northrop Grumman shërben si partneri kryesor industrial i projektit. 

Ashtu si për teleskopin hapësinor Hubble , Instituti Shkencës i Teleskopit Hapësinor në Baltimore do të përdorë teleskopin Webb pas nisjes.

Teknologjitë përparojnë

Siç mund ta prisnit, aftësitë e Webb-it shtrihen përtej atyre të Teleskopit Hapësinor Hubble. NASA-s i pëlqen të thotë se Webb nuk është një zëvendësim për Hubble, por më tepër një pasardhës . Dy teleskopët do të bashkëpunojnë krah për krah për një kohë, me një mbivendosje të planifikuar .

Webb do të vëzhgojë më larg në rajonet infra të kuqe të spektrit elektromagnetik sesa Hubble. Do të shkojë edhe më thellë në hapësirë ​​se Hubble, dhe kështu do të duket më larg në të kaluarën. Ai do të jetë në gjendje të shikojë brenda reve yjore të pluhurit ku formohen yjet dhe sistemet e yjeve. Thaddeus Cesari , një specialist i komunikimit për misionin, shkroi:

Përveç shkencës novatore që pritet prej tij pas nisjes, Webb ka kërkuar një përmirësim në infrastrukturën e testimit dhe proceset e përfshira në vërtetimin e anijeve të mëdha komplekse kozmike për një jetë në hapësirë… Mësimet e nxjerra nga zhvillimi i mëparshëm i teleskopit hapësinor u investuan në Webb dhe hapësirën e ardhshme teleskopët do të ndërtohen mbi të njëjtën njohuri kolektive.

Mijëra shkencëtarë, inxhinierë dhe teknikë kontribuan për të ndërtuar, testuar dhe integruar Webb. Në total, morën pjesë 258 kompani, agjenci dhe universitete: 142 nga Shtetet e Bashkuara, 104 nga 12 vende evropiane dhe 12 nga Kanadaja.

Mënyra se si ne i

Përfundimi: Teleskopi Hapësinor James Webb është teleskopi më kompleks me rreze infra të kuqe në botë. Teleskopi tani ka mbërritur në Guajanën Franceze, ku do të lëshohet me një raketë Ariane 5 nga Porti Hapësinor i Evropës më 18 dhjetor 2021.

About Post Author