Teleskopi LOFAR zbulon galaktikën më të madhe të radios


 Galaktika e radios e sapozbuluar, e quajtur Alcyoneus, ka një gjatësi të parashikuar prej 16.3 milionë vite dritë (4.99 Mpc).

“Shumica e fryrjeve galaktike mbajnë një vrimë të zezë supermasive që rritet duke grumbulluar gaz, pluhur dhe yje nga rrethina e saj,” tha astronomi i Observatorit Leiden, Martijn Oei dhe kolegët e tij.

“Vrima e zezë nxjerr një pjesë të plazmës së diskut të saj të grumbullimit nga galaktika pritëse përgjatë dy avionëve të përafruar, të magnetizuar që janë në linjë me boshtin e saj të rrotullimit.”

“Elektronet relativiste gjenerojnë, nëpërmjet lëvizjes spirale, rrezatim sinkrotron që vëzhgohet nga teleskopët radio.”

“Dy avionët ose zbehen gradualisht ose përfundojnë në pikat e nxehta në fund të lobeve difuze, dhe në fund të fundit pasurojnë mjedisin ndërgalaktik me rreze kozmike dhe fusha magnetike.”

“Struktura e plotë e ndritshme quhet një galaktikë radio,” thanë astronomët.

“Përkufizimi i galaktikës gjigante të radios akomodon aftësinë tonë të kufizuar për të konstatuar gjatësinë e vërtetë të duhur të një radio galaktike nga vëzhgimet,” shtuan ata.

“Një radio galaktikë quhet një radio galaktikë gjigante nëse dhe vetëm nëse gjatësia e saj e duhur e projektuar në rrafshin e qiellit tejkalon një prag, që zakonisht zgjidhet të jetë 2.3 ose 3.3 milionë vite dritë.”

“Aktualisht, janë të njohura rreth një mijë galaktika gjigante radio, shumica e të cilave janë gjetur në qiellin verior.”

“Rreth njëqind i kalojnë 6,5 milionë vite dritë dhe dhjetë i kalojnë 9,8 milionë vite dritë; me 16 milionë vite dritë, më i gjati projektivisht i literaturës është J1420-0545 .

Galaktika e re radio gjigante u identifikua për herë të parë në imazhet e kapura nga teleskopi me frekuencë të ulët Array (LOFAR) si pjesë e LOFAR Sky Survey me dy metra.

I quajtur Alcyoneus, objekti është të paktën 16.3 milion vite dritë i gjatë dhe përbëhet nga struktura qendrore e ngjashme me avionin dhe dy lobe të jashtme radio.

Burimi i radios lidhet me SDSS J081421.68+522410.0 , një galaktikë eliptike rreth 3 miliardë vite dritë larg në yjësinë e Rrëqebullit.

“Pamja e dy shtëllungave plazmatike është e veçantë, sepse kurrë më parë nuk kemi parë një strukturë kaq të madhe të krijuar nga një galaktikë e vetme,” thanë studiuesit.

“Zbulimi tregon se sfera e ndikimit të disa galaktikave arrin larg mjedisit të tyre të drejtpërdrejtë.”

Sipas autorëve, Alcyoneus ka shumë të ngjarë të banojë në një filament të Rrjetit Kozmik.

“Uebfaqja kozmike është një emër tjetër për Universin bashkëkohor, të rritur, që duket si një rrjet fijesh dhe nyjesh që astronomët i quajnë përkatësisht filamente dhe grupime,” thanë ata.

“Galaktikat në filamente dhe grupime janë qartësisht të dukshme vetë, por zbulimi i mediumit midis galaktikave ka qenë i suksesshëm vetëm në grupime – duke përjashtuar një pjesë të vogël të përjashtimeve. A mund ta ndryshojë Alcyoneus këtë?”

“Për shkak se Alcyoneus, ashtu si Rruga e Qumështit, banon në një filament, shtëllungat e tij ndjejnë një erë të kundërt ndërsa lëvizin nëpër medium.”

“Kjo ndryshon në mënyrë delikate drejtimin dhe formën e shtëllungave: ata bëjnë një kërcim të ngadaltë me një partner të padukshëm. Për shumë vite, shkencëtarët kanë propozuar që format dhe presionet në shtëllungat e galaktikave të radios mund të lidhen me vetitë e filamentit, por kurrë më parë ata nuk gjetën një shembull ku kjo lidhje është aq e besueshme sa me Alcyoneus.

“Përkatësisht, shtëllungat e Alcyoneus janë aq të mëdha dhe të rralla sa mjedisi përreth mund t’i formojë relativisht lehtë ato.”

 Natali Anderson

About Post Author