Temperaturat e Neptunit janë çuditërisht të ngrohta dhe të ftohta


Neptuni është planeti i tetë larg nga dielli ynë. Larg dritës dhe nxehtësisë së diellit, është një botë jashtëzakonisht e ftohtë, me një temperaturë mesatare prej -364 gradë Fahrenheit (-220 gradë Celsius). Por javën e kaluar (11 prill 2022), një ekip ndërkombëtar astronomësh thanë se kishin matur një rënie befasuese të temperaturës në atmosferën e Neptunit, e ndjekur nga një ngrohje dramatike në polin jugor të planetit. Ata janë të hutuar dhe thanë se këto gjetje ishin të papritura .

Studiuesit përdorën Teleskopin Shumë të Madh të Observatorit Jugor Evropian dhe disa teleskopë të tjerë, si në Tokë ashtu edhe në hapësirë, për të bërë zbulimin e tyre. Ata publikuan rezultatet e rishikuara nga kolegët në The Planetary Science Journal më 11 Prill (qasje e hapur).

Ndryshime të papritura në temperaturat e Neptunit

Ndryshimet në temperaturë ishin befasuese dhe të papritura, siç tha Michael Roman , autori kryesor në Universitetin e Leicester, MB :

Ky ndryshim ishte i papritur. Meqenëse ne kemi vëzhguar Neptunin gjatë verës së tij të hershme jugore, ne prisnim që temperaturat të rriteshin ngadalë, jo më të ftohta.

Studiuesit e bënë zbulimin pasi ekzaminuan rreth 100 imazhe termike me rreze infra të kuqe të Neptunit. Imazhet janë bërë gjatë një periudhe 17-vjeçare. Ata zbuluan diçka mjaft të pazakontë: edhe pse vera jugore po fillonte në planet, pjesa më e madhe e planetit ishte ftohur gradualisht gjatë dy dekadave të fundit. Në përgjithësi, temperatura mesatare globale e Neptunit ra me 46 gradë Fahrenheit (8 gradë Celsius) midis 2003 dhe 2018. Pse?

Më pas, gjatë dy viteve të fundit të vëzhgimeve, temperaturat në polin jugor të Neptunit u ngrohën në mënyrë dramatike . Në fakt, ato u rritën me shpejtësi 52 gradë Fahrenheit (11 gradë Celsius) midis 2018 dhe 2020.

Neptuni ka një vorbull polare relativisht të ngrohtë në atmosferën e tij mbi polin e tij jugor. Megjithatë, shkencëtarët nuk e kishin vërejtur kurrë këtë lloj ngrohjeje të shpejtë deri më tani. Siç vuri në dukje Glenn Orton , një shkencëtar i lartë kërkimor në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s (JPL):

Të dhënat tona mbulojnë më pak se gjysmën e një sezoni të Neptunit, kështu që askush nuk priste të shihte ndryshime të mëdha dhe të shpejta.

Analiza e imazhit termik-infra të kuqe

Si i matën astronomët ndryshimet e temperaturës në Neptun? Ata përdorën kamera termike që matin dritën infra të kuqe të emetuar nga objektet astronomike. Studimi i tyre i imazheve ishte gjithëpërfshirës, ​​duke përdorur të gjitha imazhet e njohura të marra nga teleskopët me bazë tokësore gjatë dy dekadave të fundit. Në veçanti, ata ekzaminuan stratosferën e Neptunit .

Ishte verë jugore në Neptun gjatë vëzhgimeve. Astronomët ishin në gjendje të krijonin një pamje më të plotë të ndryshimeve të temperaturës gjatë kësaj periudhe kohore. Bashkautorja Leigh Fletcher në Universitetin e Leicester, MB, tha:

Ky lloj studimi është i mundur vetëm me imazhe të ndjeshme infra të kuqe nga teleskopë të mëdhenj si VLT që mund të vëzhgojnë qartë Neptunin, dhe këto kanë qenë të disponueshme vetëm për 20 vitet e fundit apo më shumë.

Shpjegime të mundshme për temperaturat e Neptunit

Shkencëtarët ende nuk e dinë me siguri se çfarë po shkakton ndryshimet e papritura të temperaturës. Ata po shqyrtojnë mundësi të ndryshme, të tilla si kimia stratosferike, modelet e rastësishme të motit ose ndoshta cikli diellor i diellit.

Michael Roman në Universitetin e Leicester, MB, drejtoi studimin e ri rreth ndryshimeve të pazakonta të temperaturës në atmosferën e Neptunit. Imazhi përmes LinkedIn .

Vetëm vëzhgimet e mëtejshme do të ndihmojnë për të përcaktuar shkakun ose shkaqet e luhatjeve të temperaturës. Në veçanti, teleskopi jashtëzakonisht i madh i ESO-s ( ELT ) mund të vëzhgojë ndryshime të tilla të temperaturës në detaje më të mëdha dhe teleskopi hapësinor James Webb i sapohapur do të sigurojë harta të reja të paprecedentë të kimisë dhe temperaturës në atmosferën e Neptunit. Të gjitha këto vëzhgime do të japin të dhëna të vlefshme për atë që po ndodh në atmosferën e ftohtë të Neptunit. Ka ende shumë për të mësuar rreth Neptunit, siç vuri në dukje Roman:

Unë mendoj se Neptuni është në vetvete shumë intrigues për shumë prej nesh, sepse ne ende dimë kaq pak për të. E gjithë kjo tregon për një pamje më të ndërlikuar të atmosferës së Neptunit dhe se si ajo ndryshon me kalimin e kohës.

Teleskopë të shumtë

VLT luajti një rol qendror në marrjen e imazheve të përdorura në studim, veçanërisht imazherin dhe spektrometrin VLT për instrumentin me infra të kuqe të mesme ( VISIR ). Por përveç kësaj, disa teleskopë të tjerë kontribuan gjithashtu në analizë, duke përfshirë teleskopin Hapësinor të NASA-s Spitzer dhe teleskopin Gemini South në Kili. Gjithashtu, teleskopi Subaru , Observatori WM Keck dhe teleskopi Gemini North , të gjithë të vendosur në Hawaii, luajtën një rol.

Për shkak të madhësisë së pasqyrës dhe lartësisë, VLT ofroi imazhet më të qarta të Neptunit, të krahasueshme me ato nga Teleskopi Hapësinor Hubble .

Një botë e ftohtë, e largët

Në 2.8 miliardë milje (4.5 miliardë km) nga dielli, Neptuni është, çuditërisht, një vend jashtëzakonisht i ftohtë, gjatë gjithë kohës. Edhe me ndryshime, temperatura mesatare është ende -364 gradë Fahrenheit (-220 gradë Celsius).

Neptuni ka stinë, si Toka. Megjithatë, çdo stinë zgjat ekuivalentin e 40 viteve të Tokës. Neptunit i duhen 165 vjet Tokë për të kryer një orbitë rreth diellit. Sezoni i verës në hemisferën jugore të Neptunit filloi në 2005.

Anija kozmike Voyager 2 e NASA-s fluturoi pranë Neptunit dhe hënave të tij më 25 gusht 1989. Është ende e vetmja anije kozmike deri më tani që ka vizituar këto botë të largëta.

Përfundimi: Temperaturat e Neptunit janë çuditërisht më të ftohta dhe më të ngrohta se sa pritej, thonë shkencëtarët. Disa teleskopë nga e gjithë bota dhe në hapësirë ​​bënë vëzhgime për studimin e ri ndërkombëtar.

Paul Scott Anderson

About Post Author