TESS zbulon një ekzoplanet gjigant rreth yllit 11 miliardë-vjeçar


 Natali Anderson

Duke përdorur të dhëna nga Sateliti i Sondazhit të Ekzoplanetit Transitues të NASA-s (TESS) dhe disa teleskopë me bazë tokësore, astronomët kanë zbuluar dhe karakterizuar një ekzoplanet të ngrohtë të Jupiterit që rrotullohet rreth yllit G-xhuxh TOI-5542 .

“Eksoplanetët e parë të zbuluar ishin planetë të madhësisë së Jupiterit me orbita afër – me periudha më pak se 10 ditë – rreth yjeve të tyre pritës, të njohur si Jupiterët e nxehtë”, tha astronomi i Universitetit të Gjenevës, Nolan Grieves dhe kolegët e tij nga Zvicra, Mbretëria e Bashkuar. , Shtetet e Bashkuara, Holanda, Afrika e Jugut dhe Kili.

“Edhe me një shkallë të ulët të shfaqjes ose më pak se 1%, Jupiterët e nxehtë mbeten një nga mostrat më të mëdha të ekzoplaneteve të njohura për shkak të paragjykimeve vëzhguese të metodave aktuale të zbulimit që favorizojnë planetët afër, të mëdhenj dhe masivë.”

“Jupiterët e nxehtë vuajnë nga rrezatimi intensiv yjor që mund të depozitojë energji në brendësi të tyre dhe të bëjë që këta planetë të kenë rreze më të mëdha se sa do të pritej ndryshe bazuar në modelet e strukturës së brendshme.”

“Jupiterët e nxehtë ndikohen gjithashtu nga forca të fuqishme baticore që mund të çojnë në mbylljen e baticës dhe zbutjen e ekscentricitetit të orbitës dhe periudhës së rrotullimit planetar, si dhe kontraste intensive ditë-natë.”

“Prandaj, vetitë origjinale të Jupiterëve të nxehtë janë ndryshuar ndjeshëm nga mjedisi i tyre që nga formimi i tyre, gjë që pengon vendosjen e kufizimeve në formimin e planetit dhe modelet e evolucionit nga vëzhgimet aktuale.”

“Eksoplanetët e ngrohtë, të cilët ne i përcaktojmë si ekzoplanetë me periudha orbitale 10-200 ditë, ofrojnë mundësinë për të kuptuar më mirë formimin dhe evolucionin e planetit pasi atmosferat e tyre janë më pak të ndryshuara nga ylli i tyre pritës dhe rregullimi i tyre orbital pasqyron një histori më pak ekstreme migracioni, krahasuar për planetët afër.”

Jupiteri i ngrohtë i sapogjetur, TOI-5542b, është i ngjashëm në madhësi me Jupiterin, por është 1.32 herë më masiv.

Bota e huaj rrotullohet rreth yllit të tipit G3 TOI-5542 një herë në 75,12 ditë.

Merr 9.6 herë më shumë se Toka dhe ka një temperaturë ekuilibri prej 441 K (168 gradë Celsius, ose 334 gradë Fahrenheit).

Ylli mëmë, i cili njihet edhe si TIC 466206508 ose TYC 9086-1210-1, është të paktën 10.8 miliardë vjeç.

Ndodhet afërsisht 1,154 vite dritë larg në yjësinë e Pavos.

“TOI-5542b ka të ngjarë të ketë një orbitë rrethore dhe ka më shumë të ngjarë të formohet nëpërmjet migrimit të diskut ose formimit në vend, në vend të mekanizmave të migrimit me ekscentricitet të lartë,” thanë astronomët.

Planeti u zbulua për herë të parë nga TESS si dy ngjarje të vetme tranziti 375.6 ditë larg.

Natyra e tij planetare e objektit u konfirmua nga vëzhgimet spektroskopike dhe radiale të shpejtësisë me bazë tokësore nga spektrografët CORALIE dhe HARPS.

Ngjarja e tretë e tranzitit u zbulua nga objektet tokësore NGTS, EulerCam dhe SAAO.

“TOI-5542b është një nga Jupiterët e ngrohtë më të vjetër të njohur dhe është mjaft i ftohtë për t’u pandikuar nga inflacioni për shkak të fluksit të incidentit yjor, duke e bërë atë një kontribut të vlefshëm në kontekstin e studimeve të përbërjes dhe formimit planetar,” thanë studiuesit.

Punimi i ekipit do të botohet në revistën Astronomy & Astrophysics .