TESS zbulon planetin e dytë me madhësinë e Tokës në zonën e banueshme të TOI-700


Natali Anderson

Bota aliene e sapozbuluar, e quajtur TOI-700e, është 95% e madhësisë së Tokës.

TOI-700 është një yll i tipit M2 rreth 102 vite dritë larg në konstelacionin jugor të Dorados.

I njohur ndryshe si UCAC3 49-21611 dhe 2MASS J06282325-6534456, ylli është afërsisht 40% e masës dhe madhësisë së Diellit dhe rreth gjysma e temperaturës së sipërfaqes së tij.

Në vitin 2020, astronomët njoftuan zbulimin e tre ekzoplaneteve që rrotullohen rreth TOI-700.

Planeti më i brendshëm, TOI-700b, është pothuajse saktësisht i madhësisë së Tokës, ndoshta është shkëmbor dhe përfundon një orbitë çdo 10 ditë.

TOI-700c është një gjigant gazi rreth 2.6 herë më i madh se Toka dhe rrotullohet rreth yllit mëmë një herë në 16 ditë.

Planeti më i jashtëm, TOI-700d, është 1.1 herë më i madh se Toka dhe ka një periudhë orbitale prej 38 ditësh. Ai shtrihet brenda zonës së banueshme të yllit të tij, merr nga ylli 86% të energjisë që Dielli i jep Tokës dhe ka një temperaturë sipërfaqësore prej minus 3 gradë Celsius (26 gradë Fahrenheit).

Planetët janë të lidhur në mënyrë të baticës me yllin, që do të thotë se ata rrotullohen një herë në orbitë në mënyrë që njëra anë të lahet vazhdimisht në dritën e ditës.

“Ky është një nga sistemet e pakta me planetë të shumtë, të vegjël, në zonë të banueshme që ne njohim,” tha Dr. Emily Gilbert, një astronom në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s.

“Kjo e bën sistemin TOI-700 një perspektivë emocionuese për ndjekje shtesë.”

“Planeti i sapozbuluar, TOI-700e, është rreth 10% më i vogël se planeti TOI-700d, kështu që sistemi tregon gjithashtu se si vëzhgimet shtesë të TESS na ndihmojnë të gjejmë botë gjithnjë e më të vogla.”

“Nëse ylli do të ishte pak më afër ose planeti pak më i madh, ne mund të kishim mundur të dallonim TOI-700e në vitin e parë të të dhënave TESS,” tha Ben Hord, një kandidat për doktoraturë në Universitetin e Maryland, College Park dhe një studiues i diplomuar në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s.

“Por sinjali ishte aq i dobët sa na duhej një vit shtesë i vëzhgimeve të tranzitit për ta identifikuar atë.”

TOI-700e, i cili gjithashtu mund të jetë i bllokuar nga baticë, kërkon 28 ditë për të orbituar yllin e tij, duke e vendosur planetin midis TOI-700c dhe TOI-700d në të ashtuquajturën zonë optimiste të banueshme.

“Studimi vijues i sistemit TOI-700 me observatorë me bazë hapësinore dhe tokësore është në vazhdim dhe mund të japë njohuri të mëtejshme për këtë sistem të rrallë,” tha Dr. Gilbert.

“TESS sapo përfundoi vitin e dytë të vëzhgimeve të qiellit verior,” shtoi Dr. Allison Youngblood, një astrofizikane në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s.

“Ne po presim me padurim zbulimet e tjera emocionuese të fshehura në thesarin e të dhënave të misionit.”