Thatësira ekstreme zbulon qytetin e zhytur të Perandorisë Mitanni në Irak


Vendbanimi 3400-vjeçar me një pallat dhe disa ndërtesa të mëdha mund të jetë qyteti antik i  Zakhiku , që besohet të ketë qenë një qendër e rëndësishme e Perandorise Mittani (1550-1350 pes).


“Iraku është një nga vendet në botë më të prekura nga ndryshimet klimatike,” shpjegoi arkeologia e Universitetit të Freiburgut,Pr Ivana Puljiz  dhe kolegët e saj.

“Veçanërisht jugu i vendit ka vuajtur nga thatësira ekstreme për muaj të tërë.”

“Për të parandaluar tharjen e të korrave, sasi të mëdha uji janë tërhequr nga rezervuari i Mosulit – ruajtja më e rëndësishme e ujit në Irak – që nga dhjetori 2021.”

“Kjo çoi në rishfaqjen e një qyteti të epokës së bronzit që ishte zhytur dekada më parë pa ndonjë hetim paraprak arkeologjik. Ndodhet në Kemune në rajonin Kurdistan të Irakut.”

Kjo thatësirë ​​ekstreme i lejoi arkeologët të hartonin pjesë të qytetit të rëndësishëm.

Përveç një pallati të madh të zbuluar gjatë një fushate të shkurtër në vitin 2018, ata ishin në gjendje të dokumentonin disa ndërtesa të tjera të mëdha: një fortifikim masiv me një mur dhe kulla, një ndërtesë monumentale, shumëkatëshe dhe një kompleks industrial.

“Ndërtesa e madhe e revistave është e një rëndësie të veçantë, sepse në të duhet të jenë ruajtur sasi të mëdha mallrash, ndoshta të sjella nga i gjithë rajoni,” tha profesor Puljiz.

“Rezultatet e gërmimeve tregojnë se vendi ishte një qendër e rëndësishme në Perandorinë Mittani,” shtoi Dr. Hasan Ahmed Qasim , kryetar i Organizatës Arkeologjike të Kurdistanit.

Arkeologët u mahnitën nga ruajtja relativisht e mirë e mureve – ndonjëherë në një lartësi prej disa metrash – pavarësisht nga fakti se muret ishin bërë me tulla balte të thara në diell.

“Kjo ruajtje e mirë është për shkak të faktit se qyteti u shkatërrua nga një tërmet rreth vitit 1350 pes, gjatë të cilit pjesët e sipërme të mureve të shembura varrosën ndërtesat,” shpjeguan ata.

Ekipi zbuloi gjithashtu pesë enë qeramike me një arkiv prej mbi 100 pllakash balte kuneiforme nga periudha e Mesme Asiriane. Madje disa nga pllakat janë ende në zarfet e tyre prej balte.

“Ky zbulim do të japë informacion të rëndësishëm për fundin e qytetit të periudhës Mittani dhe fillimin e sundimit asirian në rajon,” thanë studiuesit.

“Është afër një mrekullie që pllakat kuneiforme të bëra nga balta e papjekur mbijetuan kaq shumë dekada nën ujë,” tha profesori i Universitetit të Tübingenit, P.Pfalzner. .

About Post Author