Thodhori Baba:Poeti i dashuruar me detin…


Arqile V Gjata!

Thodhori Baba DJAL NGA LAGJA SKELË=VLORË!!!

Poeti i dashuruar me detin…

Poetët janë krijesa Njerzore të veçanta , janë shpresë dhe pagëzues të emocioneve, që shpërthejnë nga bukuria e shpirtit.

Ata duan ta stolisin me gjithfarë ngjyrash jetën e tyre krijuese…

Poezia është vet Poeti, ai krijonë gjerdanin e shpirtit të tij krijues, si përshëmbull!

“U linda me ty o det…

kur lotët

ende treteshin

në thellësit e tua…

u rrita me ty,i mohuar,

që në lindje,

me lulet e bajames.

që çelnin në kopshtin tim…

u plaka me ty, me dallgët e tua…

pa u tretur në ngjyrat e tua.

O det,

jeta ime

e qytetit tim“, vëllimi poezik-QIEJT GRI, Shtëpia Botuese neroida, Tiranë,2013,f,6-7

Poeti e do qytetin e tij…

“ E dua këtë qytet“

Mos më pyet

pse e dua këtë qytet,

që ka dallgë

dhe e mbulojnë retë.

Mos më pyet

pse u dashurova,

me këtë qytet,

ku puthjet e kaltërsive

I errësojnë retë.

Dhe përsëri

e dua këtë qytet.po aty f,23

Poeti jetonë-

“QYTETIT TË DALLGËVE”!

O fllad pranvere,

në valëzimin e dashurisë,

vetëm një cast

më merr në

krahët e tu,

më përkund

në djepin e valëve

dhe më zgjo

kur agimi

të çel pranverat

e harruara.

Vëllimi poetik,”Rrugëve pa emër , Shtëpia Botuese Neroida, Tiranë,2018,f,15“

Autori me fantazinë e tij krijuese të çonë shumë larg, në pre histori…

“UNË DHE VALËT”

Kohët mbulojnë

trishtime feniksësh

dhe lotët mallin.

që kam për ty…

Çudi si deti smë ka harruar:

…Ishim fëmijë

kur u dashuruam,

unë valet,

ai shpirtin tim. Po aty, f,42

Poeti jeton gjatë…

Aty dhe plaket, një ndjesi e thellë dhe vet jeta e poetit është e kushtëzuar nga pranija, nga frymëmarrja e detit..

”U plaka me ty,

me dallgët e tua,

dhe ngela

I mohuar…pa u tretur

në ngjyrat e tua.

O det,

jeta ime

e qytetit tim!! vëllimi poetik“Qiejt Gri”, Shtëpia Botuese Neroida, Tiranë,2013,f,7

Vargjet e poetit Thodhori Baba për detin ku ai është lindur, rritur dhe jeton ende pranë tij janë binjake si shumatore metaforash, ai fotografonë një gjendje estetike të mirëorganizuar nga imagjinata e tij krijuese si poet i formuar me gjuhë konceptuale dhe vet poeti është personazhi i këtij vëllimi poetik!