Thuban ishte ylli pole për egjiptianët e lashtë


Thuban ishte ylli pole për egjiptianët e lashtë

Bruce McClure

Deborah Byrd

Piramida egjiptiane e madhe prej guri me turistë të vegjël në plan të parë.Piramida e Madhe e Gizës. Egjiptologët besojnë se ai u ndërtua si një varr për një faraon egjiptian të Dinastisë së 4-të , Khufu, në shekullin e 26 para Krishtit. Gjatë mbretërimit të Khufu, Thuban ishte Ylli Pol. 

Thuban nuk është një yll veçanërisht i ndritshëm, por ai mban një vend të veçantë në zemrat e vëzhguesve të yjeve. Kjo për shkak se Thuban – një yll relativisht i padukshëm në yjësinë Drako Dragoi – ishte Ylli Pol rreth 5000 vjet më parë, kur egjiptianët po ndërtonin piramidat.

Dhe ka prova që Thuban ndihmoi në udhëheqjen e ndërtuesve të piramidave antike. Disa veçori brenda piramidave përputhen me yjet.

Por ndërsa piramidat na shfaqen si një monument i qëndrueshëm i Egjiptit të lashtë. … qielli ndryshon ngadalë. Dhe, për shkak se boshti i Tokës lëkundet ngadalë gjatë 26,000 viteve, identiteti i Yllit tonë Polar ndryshon. Pra, Thuban nuk është më Ylli ynë Pol.

Por do të jetë përsëri Ylli Pol rreth 20,000 vjet nga tani. Çfarë do të bëjë atëherë njerëzimi?

1 second of 15 seconds Vëllimi 0%

Piramidat dhe Thubani

Ndër misteret e shumta që rrethojnë piramidat e Egjiptit janë të ashtuquajturat “boshte ajri” në Piramidën e Madhe të Gizës. Fillimisht, ekspertët besonin se këto rrugë të ngushta ishin për ventilim gjatë ndërtimit të piramidave. Megjithatë, në vitet 1960, ne kuptuam se boshtet e ajrit ishin në linjë me yjet ose zonat e qiellit, ndërsa qielli u shfaq për ndërtuesit e piramidave 5000 vjet më parë.

Një nga “boshtet e ajrit” ndjek një rrugë të shtrembër përmes Piramidës së Madhe, kështu që nuk mund të shihje yje përmes saj. Deri më sot, qëllimi i këtyre kalimeve brenda Piramidës së Madhe nuk është i qartë, megjithëse ato mund të kenë qenë të lidhura me ritualet që lidhen me ngjitjen e mbretit në qiej. Cilido qoftë qëllimi i tyre, Piramida e Madhe e Gizës zbulon se ndërtuesit e saj i njihnin nga afër qiejt me yje.

Ata me siguri e dinin se Thubani ishte ylli i tyre Pol, pika rreth së cilës dukej se si ktheheshin qiejt.

Yjet Pola të së shkuarës dhe të së ardhmes

Në të vërtetë, Thuban herë pas here bëri një yll pole më të mirë se Polaris- i ynë modern . Burime të ndryshme pohojnë se Thuban thuajse saktësoi pozicionin e polit qiellor verior në vitin 2787 pes.

Ndërkohë, Polari ynë modern – i cili shumë shekuj më parë ishte një yll i zakonshëm i njohur me emrin Phoenice – nuk do të përputhet me saktësinë e Thuban kur të përafrohet më afër me polin qiellor verior më 24 mars 2100. Polaris do të jetë 27′ 09″ ( 0,4525 gradë ) nga poli qiellor verior në atë kohë (pak më pak se diametri këndor i hënës kur ishte më i largët nga Toka), sipas magjistarit llogaritës Jean Meeus .

Hemisfera Veriore gjithashtu ka pasur shtrirje të gjata pa një yll pole. Pas mbretërimit të Thubanit, por përpara atij të Polaris, Kochab në Arushën e Vogël shërbeu si një yll polak mjaft i varfër në 1100 pes. Kochab ishte vetëm gjysma më afër polit qiellor verior sa është sot.

Duke parë të ardhmen, Errai do të bëhet Ylli Pol verior rreth vitit 4000 të erës sonë dhe Alderamin do të marrë radhën e tij rreth vitit 7500 të erës sonë.

Pse identiteti i Yllit Pol po ndryshon vazhdimisht?

Boshti i Tokës mban një pjerrësi që varion nga rreth 22 gradë në 24 gradë nga pingul çdo 41,000 vjet në lidhje me rrafshin e orbitës sonë rreth diellit. Por, gjatë një periudhe prej 26,000 vjetësh, boshti i Tokës vë në dukje yje të ndryshëm pole, duke gjurmuar një rreth të ngadaltë në qiej. Cilido yll që shtrihet në ose afër atij rrethi, përfundimisht do të jetë një yll polak.

Shumë e krahasojnë këtë lëvizje të Tokës – të quajtur precesion ose ndonjëherë precesion i ekuinokseve – me atë që ndonjëherë shihni në një majë rrotulluese që lëkundet para se të bjerë.

Cikli

Si të shihni Thuban

Thuban është pjesë e yjësisë Drako Dragoit. Edhe pse nuk është një yll super i ndritshëm, ai është mjaft i ndritshëm për ta parë me lehtësi relative në një natë të errët .