Tonçi është po ku është hedhësi i themeleve të qytetit të i Fierit, Karaman Pashe Vrioni!???


Frane Ukcama

Tonçi eshte mes Fierit, thone se ngriti flamurin ne vitin 1912, qelloi kryeplak..Ne fakt thone se flamurin e lidhi ne shtylle nje djalosh skyfter flokeverdhe, syshkruar nga Gryka, Seman..njementhi kuptohet se kryeplaku i moshuar nuk kacavirresh dot ne shtylla, si mbajti fjalën per kete ngjarje madhore kombetare !??Tonçi per kaq eshte nen kete shesh…Tjeter veprim historik nuk dihet! As nuk vihet ne dyshim veprimi historik atdhetar i tij ,as Familjes se Madhe “Kilica” ne Fier..perkundrazi nderim naltor ne breza..Problems eshte:-KU JANE PATRIOTET E MEDHENJ, VRIONASIT, themeltaret e Qytetit te FIERIT!?? Myzeqeja dhe Fieri kane ekzistuar si shtroje dheu e mbuloje qielli, dhe banoret qysh ne prehistori, iliret taulsnte, muzaket, myzeqaret arber dhe te sotem ngulmetar te pa shoq, te pa epur ndja invazioneve, duke rusjtur me shpirt, me jete, lirine e gjuhes, fese, zakonevr…Flasim vetem per formesimin si qytetze, ne udhekryqe te rendesishme, ane nje lumi, Gjanices, vend ideal per qytet dhe qyteterim..Ku eshte themeluesi i Fierit, Kahraman Pashe Vrioni, qe me arkitekt francez iddeoi, projektoi, themeloi kete qytet te mrekullueshem…Fatkeqesi, deformim historik, harrim, mos dije.VRIONASIT shtetar te Perendorise Osman shkelqyen me dije, trimeri ne pika kyçe kombetare, te pakten tre shekuj, ne Lidhjen e Prizrenit, ne Kongresin e Manastirit, ne hapjen e Normales ne Elbasan, ne Shpalljen e mvehtesise ne 28 Nentor 1912, ne Kongresin e Lushnjes, ne drejtimin e Qeverise Shqiptare nen Mbreterine e Ahmet Zogut.!!!U masakruan ne diktature, ma Zi ne demokraci..Ku Jane VRIONASIT fisniket e Medhenj,As nje bust, as nje permendore, as nje shenje!?Pse keshtu behet apo zhbehet historia!!TragjikomediaTonçi eshte me qylaf turk,po MES Fierit..Krahmani Vrionas ku eshte!Ai themeloi Fierin me myzeqaret vendali, te ardhurit, Ai pranoni ne qytetin e tij, ne pronat e tij se donte te popullonte kete meke, teorite se e krijuan vellehet jane perralla. Ata viskopojar sollen qytetin, artizanate, por jo themele… Historia nuk eshte as romantike, as fantazi, as poezi!!Pys dhe nje here Ku e keni Babain e Fierit, o Krybashkisk, o shtegtar te deformuar ne tridhjete vite demokraci, militante te pakenduar provincial!!!Po te ju pyesin se kush e themeloi qytetin ke do te prezentoni Krahman Pashe Vrionin apo mjeshte Tonçin, I pari ne pronat e tij ngriti Fierin, i dyti zbritin nga Voskopoja mbi mushke e u strehua nen hijen e Pashait,po ketu ngriti baraka ane Gjanices!!Nuk eshte vone per korigjim, o Krybashkisk I Fierit, o Keshill Bashkiak.Themelet e Historise vendosni aty ku vete ajo i percaktoi ne shekuj!!!

About Post Author