Tre galaktika po copëtojnë njëra-tjetrën zbulon teleskopi Hubble


Kjo përplasje me kthesë është një pamje paraprake e asaj që pret galaktikën tonë.Duke kaluar nëpër kozmos, tre galaktika të largëta përplasen në një imazh të ri mahnitës të kapur nga Teleskopi Hapësinor Hubble i NASA-s.

Kjo përplasje kozmike njihet si një bashkim i trefishtë i galaktikave, kur tre galaktika afrohen ngadalë njëra-tjetrën dhe ndahen me forcat e tyre gravitacionale konkurruese. Bashkimet si këto janë të zakonshme në të gjithë universin dhe të gjitha galaktikat e mëdha – duke përfshirë tonën, Rrugën e Qumshtit– i detyrohen madhësisë së tyre bashkimeve të dhunshme si kjo.

Sado kaotike të duken, bashkimet si këto kanë të bëjnë më shumë me krijimin sesa me shkatërrimin. Ndërsa gazi nga tre galaktikat fqinje përplaset dhe kondensohet, një det i madh materiali nga i cili do të dalin yje të rinj mblidhet në qendër të galaktikës së sapobashkuar. Yjet ekzistues, ndërkohë, do t’i mbijetojnë përplasjes kryesisht të padëmtuara; ndërsa tërheqja gravitacionale midis tre galaktikave do të shtrembërojë shtigjet orbitale të shumë yjeve ekzistues, ekziston aq shumë hapësirë ​​midis atyre yjeve sa që relativisht pak prej tyre ka të ngjarë të përplasen, raportoi më parë Live Science    .

Grumbulli i galaktikave që shihet më lart quhet IC 2431, i vendosur rreth 681 milionë vite dritë nga Toka në yjësinë e Kancerit,sipas NASA   . Astronomët zbuluan bashkimin falë një projekti shkencor qytetar të quajtur Galaxy Zoo, i cili ftoi më shumë se 100,000 vullnetarë për të klasifikuar imazhet e 900,000 galaktikave të kapura nga teleskopi Hubble që nuk u ekzaminuan kurrë plotësisht. Sipas NASA-s, projekti me burime të shumta arriti në 175 ditë atë që astronomëve do t’u duheshin vite për të arritur, dhe nisma tashmë ka rezultuar në një numër zbulimesh të çuditshme dhe emocionuese, si ky.

Studimi i bashkimeve galaktike mund t’i ndihmojë astronomët të kuptojnë më mirë të kaluarën dhe të ardhmen e Rrugës së Qumështit. Rruga e Qumështit mendohet të ketë gëlltitur më shumë se një duzinë galaktikash gjatë 12 miliardë viteve të fundit, duke përfshirë edhe gjatë bashkimit të quajtur jashtëzakonisht të sallamit Gaia,raportoi më parë Live Science   .

Ndërkohë, galaktika jonë duket në rrugën e duhur për t’u kombinuar me galaktikën e afërt Andromeda rreth 4.5 miliardë vjet nga tani. Bashkimi do të ndryshojë plotësisht qiellin e natës mbi  tokë , por ka të ngjarë të lërë sistemin diellor të padëmtuar, sipas NASA-s.

 Brandon Specktor 

About Post Author