Trovantët misterioz të Rumanisë: Shkëmbinj të gjallë që rriten dhe lëvizin


Rumania, një vend i njohur për peizazhet e saj të bukura dhe historinë e pasur, është gjithashtu shtëpia e një fenomeni gjeologjik të rrallë dhe enigmatik – Trovant. Këta të ashtuquajtur “gurë të gjallë” kanë magjepsur vendasit dhe shkencëtarët për shekuj me radhë. Me aftësinë e tyre për t’u rritur dhe lëvizur, trovant janë bërë burim legjendash dhe mitesh në rajon.Në Rumani, vendndodhja më e famshme për Trovants është në Costesti, një fshat i vogël që ndodhet në qarkun Valcea. Fshatarët vendas i konsiderojnë Trovantët si të gjallë, pasi i kanë parë ata të rriten dhe të lëvizin brez pas brezi. Sipas besimeve të tyre, shkëmbinjtë janë produkt i forcave të mbinatyrshme apo edhe vepër e qenieve jashtëtokësore.

Shpjegimi gjeologjik

Për gjeologët, Trovant kanë qenë prej kohësh një mister magjepsës. Por përmes viteve të kërkimit dhe studimit, ata kanë qenë në gjendje të zbulojnë të vërtetën pas këtyre formacioneve të çuditshme gjeologjike.

Formimi i Trovant

Afërsisht gjashtë milionë vjet më parë, paleo-tërmetet krijuan një lloj fenomeni gjeologjik të quajtur Trovants. Ata njihen gjithashtu si “gurë ranorë të çimentuar” ose “konkrecione”. Trovantët përbëhen nga një qendër guri e fortë e rrethuar me gur ranor dhe variojnë në përmasa nga guralecët e vegjël deri te gurët masivë që peshojnë disa tonë.

Trovantët formohen në rrethana shumë komplekse që përfshijnë zhvendosje sizmike, sedimente rëre në lumenj dhe shi dhe shumë kohë. Procesi fillon kur rëra grumbullohet rreth një bërthame guri të fortë dhe çimentohet nga uji me një përqendrim të lartë të karbonatit të kalciumit. Kjo përzierje shkrihet së bashku për t’i bërë këta shkëmbinj vërtet magjepsës të njohur nga vendasit si “gurët në rritje”.

Rritja e Trovant

Ajo që i bën Trovants edhe më emocionues është aftësia e tyre për t’u rritur. Kur ka reshje jashtëzakonisht të mëdha, trovantët priren të thithin mineralet në shi. Kjo, së bashku me formimin e depozitave tashmë të pranishme të rërës dhe gurëve ranorë, shkakton një reaksion kimik që ushtron presion të jashtëzakonshëm në brendësi të trovantit. Si rezultat, shkëmbi zgjerohet nga thelbi i tij drejt kores së jashtme, duke e bërë atë të rritet në sipërfaqe.

Me kalimin e kohës, depozitat e vogla shtyhen nga jashtë, duke shtuar madhësinë e shkëmbit dhe duke i dhënë atij një pamje me gunga. Kështu e morën emrin e tyre – “gurë në rritje”. Megjithatë, shkalla e rritjes është relativisht e ngadaltë, me vetëm disa centimetra të shtuara çdo mijë vjet. Por gjatë miliona viteve, këta shkëmbinj janë rritur në formacione unike dhe magjepsëse.

Lëvizja e Trovant

Përveç rritjes së tyre, Trovants kanë gjithashtu aftësinë për të lëvizur – megjithëse jashtëzakonisht ngadalë. Kjo lëvizje është rezultat i procesit të rritjes së tyre. Ndërsa thithin mineralet dhe zgjerohen, ata ndryshojnë në mënyrë efektive peizazhin përreth tyre, duke krijuar një shteg për veten e tyre për të lëvizur distanca të vogla gjatë periudhave të rëndësishme.

Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu se Trovant lëvizin për shkak të faktorëve të jashtëm si shirat e dendur ose aktiviteti sizmik. Megjithëse lëvizja e tyre është pothuajse e padukshme për njerëzit, ajo është vërejtur përmes studimeve gjeologjike dhe dëshmive të objekteve të zhvendosura të gjetura pranë formacioneve Trovant.

Shtresa eliptike brenda Trovant

Me kalimin e viteve, gjeologët kanë hapur shumë Trovantë për të studiuar përbërjen dhe procesin e formimit të tyre. Ata kanë zbuluar se jo ndryshe nga unazat e pemëve, këto formacione gjeologjike kanë gjithashtu shtresa të shumta eliptike me unaza brenda.

Kjo është për shkak se shkëmbinjtë në mënyrë efektive rriten duke u fryrë nga jashtë kur bie shi. Në këto kushte, ata mbledhin depozita të mëtejshme rëre nga rrethina e tyre dhe vazhdojnë të rriten ngadalë me kalimin e viteve. Kjo shpjegon shtresat që gjeologët kanë vënë re brenda Trovanteve që kanë prerë.Edhe pse mund të duken të gjallë, Trovantët nuk janë teknikisht qenie të gjalla. Ata janë thjesht një lloj unik dhe magjepsës i formacioneve shkëmbore që kanë ekzistuar për miliona vjet. Por nuk është për t’u habitur që ato janë bërë lëndë mitesh dhe legjendash. Në fund të fundit, trovantët janë gjëja më e afërt me shkëmbinjtë e gjallë dhe ata kanë ekzistuar shumë më gjatë se çdo njeri në planet, duke i bërë ata pjesë të historisë së lashtë.