Tyran Prizren Spahiu:Shfletoj…


Tyran Prizren Spahiu

Shfletoj

-krijimtaria ime në vargje-

Në dhomën e pasur me dije,

bashkëjetojnë

kënaqësia, hijshmja, fjala e shkruar,

vargje këto të mbërthyer me plotë shije.

*

Janë kohëra tërheqëse, por të vështira,

strofat lëkundin qenien njeri,

zbrazëti në ditëshmërinë e etur,

mposhtin intrigën, epshin, përfitimet e mëkatuara.

*

Zymtësia, trishtimi gjallërojnë,

gjendja shpirtërore e brengosur,

rrjedh akull në damarët e gjakut,

shkronjat sërish rifitojnë.

*

Shumë mund, djersë dhe dashuri

gërshetohen në ”Mëso Gjuhën e Ëndrrave”,

shoqëruar ngushtë me Ngjarjet ”-1999+”,

shkrihen në poezitë ”Jeta Është Dhunti”.

*

Në qetësinë e dhomës

”Poezia Buron Nga Zëri i Brendshëm”,

mbështetur në raftë

sytë verbërohen nga ”Shtylla e Pestë”.

*

Më dehin ”Kalldrëmi” & ”Jetëshkrimi Burimor”,

ndjehem si bleta në nektarin panveror,

kokëlartë kalëron kalorësi në mejdan,

”Kështjella e poezisë” që edhe kohën do sfidon!

”Ikonë”, mbretëreshë në dinastinë e letërsisë,

është olimpi i poezisë, aromë dehës,

jam arrestuar një kohë të gjatë

siç tha Vasili “Me Vlera Unikale, është kjo Përmendore”.

Sot, jo vetëm sot, poet, shkrimtar, dashnor i artit,

vend do gjen edhe nesër në të arta librari,

dy vëllime,

”PRAPA KURRË MË”! Roman që lëviz shoqëritë,

gëzon të ardhmen thellë futet në të kaluar…

*

Mos më shikjo si “mëkatarin”

ardhacakun që zbukuron natyrën zhvirgjër,

por ti, mik, që respekt të palëkundur meriton,

gjeje kohë, lexo “BOHEMIN”, veprën në dy gjuhë botërore …

*

”Lidhja” të fton në dyluftim,

përcjellur nga ”E-DITA” lirike që strehon me xhelozi vargjet,

në këtë mrekulli shkronjat vallëzojnë,

ndjeshmërinë e shpirtit pasuron me dashuri të posaçme.

*

Forti të gjurmon, ther, fundin të bjerë,

pafajshmen Gertrudë sulmon,

lexohet në një frymë të vetëm, Romani MORT,

mbase

do më akuzojnë, ose lëvdojnë,

unë, unë isha ai që u futa në lëkurën e Ibit,

me të jetova, lidha ditën, kohën, emocionet, në sytë e mi pësoi, djaloshi i Lindjes së dhunuar.

*

Në romanin SILUETË, ndeshen Lindja me Perëndimin,

qërohen llogaritë, viktimizohen të pafajshmit,

Ammari ndërmjet dy zjarrëve

gjen pjesën e dytë, jetën,

dashuria e Hannas ringjall ndjenjat,

tenton të zhduket nga radarët e sigurimit, por kot,

udhëkryqet e jetës ashpër e dënojnë.

*

Pas dimrit të ashpër, mirëpritën shkëndijat e diellit

vargje të reja poetike, shkronjat e fundit të poezisë

SHKRONJËTARI besnik i letërsisë

Përcjellur nga KALORËSI jetëgjatë

SHQIPNJË, DHUNTI e GJURMËT E PËJETESISË.

*

Skena e teatrit ndërtuar nga lexuesit, për lexuesit,

VËRTET NDODHI, familja Kelmendi në Kanadanë e largët,

kureshtja sundon në shiritin filmik mediatik

ku janë nisur, ç’bëjnë Mali, Qëndrimi, Rilindja

mos vallë Pishtarit të zhdukur do gjenden eshtrat!?

*

Romani ATEISTI, Valter, Savana e Arabi i paçipëzuar,

besohet se ngjarja nuk është fiktive as imagjinatë e përkryer,

në zemrën e vlerave ndodh, në shtetin mik e gjithandej.

ja romani ATEISTI,, kurorë e lavdisë së SHKRIMTARIT.

*****************

Diplomoi në drejtimin Gjuhë dhe Letërsi Angleze në Universitetin e Kosovës.

Mirëpo, ky “zë” i tij në vargjet poetike e prozë është një dëshirë shumë e madhe dhe mendimin përfundimtar do jepni JU!

Përpjekja për të gjetur tema që shqetësojnë, bezdisin, emocionojnë, dhunojnë, përqafojnë dhe për të përshkruar për te është kënaqësi dhe sfidë…

Duke qenë i lidhur emocionalisht me Prizrenin, Rrapin, Marashin, preferon jetë të qetë pa turbiulenca ajrore, frymon thjeshtësi dhe vazhdimisht vazhdon të përhapë miqesi e mirësi…

Pavarësisht se ku shkon Tyrani, do të pasojë jehona,

“Ai është në Dritën e Shkronjave ShqipNjë”.

Po ashtu nga Tyran Prizren Spahiu

ROMANE,

1. Roman- PRAPA KURRË MË KURRË! Vëllimi I

2. Roman- PRAPA KURRË MË KURRË! Vëllimi II

3. Roman-MORT

4. Roman –SILUETË

5. Roman -VËRTET NDODHI!

6. Roman- ATEISTI- ( shpresoj shumë shpejt)

*

VËLLIMET POETIKE

06.Vargjet poetike-I-1999+

07.Vargjet poetike-II-Jeta është dhuratë

08. Vargjet poetike-III-Mbani ëndrrat gjallë

09. Vargjet poetike-IV-Vargjet burojnë nga zëri i brendshëm

10. Vargjet poetike-V-Pesë shtylla

11. Vargjet poetike-VI-Kalldrëma

12. Vargjet poetike-CV-Jetëshkrimi burimor

13. Vargjet poetike-VIII-Kështjella e poezisë

14. Vargjet poetike –IX- Ikonë

15. Vargje poetike BOHEMI

16. Vargjet poetike Bohemian-anglisht

17. Vargjet poetike LIDHJA

18. Vargjet poetike E/DITA

19. Vargjet poetike SHKRONJËTARI

20. Vargje poetike KALORËSI

21. Vargje poetike SHQIPNJË

22. Vargjet poetike DHUNTI

23. Vargjet poetike GJURMËT E PËRJETËSISË

24. vargje poetike The Knight-anglisht

25. Mësoni gjuhën tuaj të ëndrrave, anglisht

Gramatikë- Grammar-Visual English Dictionary.