Ulja e Apollo 11 dhe hapat në Hënë


Deborah Byrd

Bota shikonte në televizor ndërsa Neil Armstrong nga Apollo 11 bënte hapat e parë të njeriut në sipërfaqen e hënës më 20 korrik 1969. Ishte hera e parë që njerëzit ecnin në një botë tjetër ndërsa ai shkeli në sipërfaqen hënore, Armstrong tha: “Kjo është një hap i vogël për [një] njeri, një kërcim gjigant për njerëzimin.”

Shqiponja ka zbritur dhe ka shkelur në hënë

Më 20 korrik 1969, astronautët e Apollo 11 Buzz Aldrin dhe Neil Armstrong zbritën modulin e tyre të hënës në një rrjedhë të gjerë llave hënore të errët, të quajtur Deti i Qetësisë. Dhe gjashtë orë më vonë, Neil Armstrong u bë qenia e parë njerëzore që eci në sipërfaqen e një bote përtej Tokës.

Në videon e mëposhtme, mund të dëgjoni entuziazmin në zërin e Armstrongut në uljen e suksesshme të Eagle në sipërfaqen e Hënës, teksa ai thotë:

Baza e qetësisë këtu. Shqiponja ka zbritur.

Së bashku, Armstrong dhe Aldrin kaluan 21 orë e gjysmë në sipërfaqen e Hënës. Për më tepër, ata mblodhën 47.5 paund (21.5 kg) gurë të hënës për t’u kthyer në Tokë. Dhe më pas ata shpërthyen në modulin e tyre nga sipërfaqja hënore për t’u takuar me Michael Collins në modulin e komandës që rrotullohej lart.

Më në fund ata u kthyen të sigurt në Tokë dhe u ulën në Oqeanin Paqësor më 24 korrik 1969.

Apollo 11 niset në orën 13:32:00 UTC (9:32:00 me orën lokale EDT) më 16 korrik 1969. Astronautët Neil A. Armstrong, Michael Collins dhe Edwin E. “Buzz” Aldrin, Jr., ishin në bord.

Apollo 11 u largua nga Toka nëpërmjet një lloj rakete që tani nuk përdoret më, e quajtur Saturn V. Raketa gjigante Saturn V ishte 111 metra (363 këmbë) e gjatë, rreth lartësisë së një ndërtese 36-katëshe. Apollo 11 rrotulloi Tokën 1 1/2 herë. Dymbëdhjetë minuta pas nisjes, ai u nda nga Saturni V, pasi një manovër shtytëse e dërgoi atë në një shteg drejt Hënës. Ndërkohë këtu është një pamje e Tokës nga Apollo 11, pak pasi u largua nga orbita e Tokës.

Shqetësimet për sipërfaqen për hapat në hënë

Një shqetësim i hershëm i inxhinierëve të hapësirës kishte qenë se regoliti hënor , toka e imët që mbulon hënën, do të ishte e butë si rëra e gjallë. Kishte frikë se moduli hënor Eagle do të fundosej pas uljes. Prandaj komenti i Armstrongut për thellësinë e këmbëve në tokën hënore ndërsa zbriste shkallët përpara se të dilte në hënë.

guret qe u sollen nga Hena

About Post Author