Ura e Tokës së Beringut mbeti e përmbytur deri 35,700 vjet më parë


Ura e Tokës së Beringut mbeti e përmbytur deri 35,700 vjet më parë, thonë shkencëtarët

Në kërkimin e ri, të udhëhequr nga Universiteti i Kalifornisë, Santa Cruz dhe Universiteti Princeton, shkencëtarët rindërtuan historinë e nivelit të detit në ngushticën e Beringut , një ngushticë midis oqeanit Paqësor dhe Arktik, që ndan Azinë dhe Amerikën e Veriut. Rezultatet e tyre tregojnë se rritja e shtresave të akullit – dhe rënia që rezulton në nivelin e detit – ndodhi çuditërisht shpejt dhe shumë më vonë në ciklin akullnajor sesa kishin sugjeruar studimet e mëparshme.

Nivelet globale të deteve bien gjatë epokave të akullnajave pasi gjithnjë e më shumë ujërat e Tokës mbyllen në shtresa masive akulli, por koha e këtyre proceseve ka qenë e vështirë të përcaktohet.

Gjatë Maksimumit të Fundit Glacial , i cili zgjati nga rreth 26,500 deri në 19,000 vjet më parë, shtresat e akullit mbuluan zona të mëdha të Amerikës së Veriut.

Nivelet në mënyrë dramatike më të ulëta të detit zbuluan një zonë të gjerë tokësore të njohur si Beringia që shtrihej nga Siberia në Alaska dhe mbështette tufa kuajsh, mamuthësh dhe faunë të tjera të Pleistocenit.

Ndërsa shtresat e akullit u shkrinë, ngushtica e Beringut u përmbyt përsëri rreth 13,000 deri në 11,000 vjet më parë.

“Rezultatet tona nënkuptojnë se më shumë se 50% e vëllimit global të akullit në Maksimumin e Fundit Glacial u rrit pas 46,000 vjetësh më parë,” tha Dr. Tamara Pico nga Universiteti i Kalifornisë, Santa Cruz , autorja përkatëse e studimit.

“Kjo është e rëndësishme për të kuptuar reagimet midis klimës dhe shtresave të akullit, sepse nënkupton se ka pasur një vonesë të konsiderueshme në zhvillimin e shtresave të akullit pas rënies së temperaturave globale.”

Gjetjet e reja janë interesante në lidhje me migrimin njerëzor, sepse ato shkurtojnë kohën midis hapjes së urës tokësore dhe mbërritjes së njerëzve në Amerikë.

Koha e migrimit njerëzor në Amerikën e Veriut mbetet e pazgjidhur, por disa studime sugjerojnë se njerëzit mund të kenë jetuar në Beringia gjatë gjithë kulmit të Epokës së Akullnajave.

“Njerëzit mund të kenë filluar të shkojnë matanë sapo u formua ura tokësore,” tha Dr. Pico.

Për të përcaktuar se kur ngushtica e Beringut u përmbyt gjatë 46,000 viteve të fundit, Dr. Pico dhe kolegët e saj kryen një analizë të izotopeve të azotit në sedimentet e detit.

Ata matën raportet e izotopeve të azotit në mbetjet e planktonit detar të ruajtur në bërthamat e sedimentit të mbledhura nga fundi i detit në tre vende në Oqeanin Arktik perëndimor.

Për shkak të dallimeve në përbërjen e azotit të ujërave të Paqësorit dhe Arktikut, ata ishin në gjendje të identifikonin një nënshkrim të izotopit të azotit që tregon se kur uji i Paqësorit derdhej në Arktik.

Ata më pas krahasuan rezultatet me modelet e nivelit të detit bazuar në skenarë të ndryshëm për rritjen e shtresave të akullit.

“Gjëja emocionuese për mua është se kjo siguron një kufizim krejtësisht të pavarur në nivelin global të detit gjatë kësaj periudhe kohore,” tha Dr. Pico.

“Disa nga historitë e fletëve të akullit që janë propozuar ndryshojnë shumë, dhe ne ishim në gjendje të shikonim se cili do të ishte niveli i parashikuar i detit në ngushticën e Beringut dhe të shihnim se cilat janë në përputhje me të dhënat e azotit.”

“Rezultatet mbështesin studimet e fundit që tregojnë se nivelet globale të detit ishin shumë më të larta përpara Maksimumit të Fundit të Akullnajave sesa sugjeronin vlerësimet e mëparshme.”

Gjetjet shfaqen këtë javë në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave .

About Post Author