Valët e çuditshme të radios nga zemra e Rrugës së Qumështit


Paul Scott Anderson

Valët e çuditshme të radios nga një burim i panjohur

Emetimet e radios janë të zakonshme në univers. Ato gjenerohen nga gjithçka nga planetët dhe yjet – objekte ekzotike si pulsarwt   dhe  vrimat e zeza – galaktikat – dhe, natyrisht, teknologjia njerëzore. Këtë javë (12 tetor 2021), astronomët  thanw se kanë zbuluar sinjale të reja dhe të pazakonta të valëve të radios, ndryshe nga çdo e gjetur më parë. Valët e radios po vijnë nga drejtimi i qendrës së galaktikws  sonw Rruga e Qumshtit   Dhe deri më tani, shkencëtarët nuk i kanë shpjeguar ato.Astronomët zbuluan sinjalet e ndryshueshme duke përdorur radio teleskopin ASKAP   në Australi. Sjellja e emetimit të radios nuk i përshtatet modelit të ndonjë burimi të njohur të sinjaleve të radios. Mund të jetë një lloj i ri i objektit yjor, thanë shkencëtarët.

  Ziteng Wang në Shkollën e Fizikës në Universitetin e Sidneit udhëhoqi ekipin ndërkombëtar të astronomëve nga Australia, Gjermania, Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Afrika e Jugut, Spanja dhe Franca të cilët vëzhguan sinjalet. Ata botuan gazetën e tyre  tw rishikimit nga kolegwt t për zbulimin intrigues në The Astrophysical Journal më 12 tetor.

Sinjal i ndryshueshëm me model të panjohur

Burimi i sinjaleve është quajtur ASKAP J173608.2-321635, por astronomët nuk e dinë se cili është burimi në të vërtetë. Ndodhet në drejtim të qendrës së galaktikës sonë Rruga e Qumështit. Wang tha:

Shkëlqimi i objektit […] ndryshon në mënyrë dramatike, me një faktor 100, dhe sinjali ndizet dhe fiket me sa duket në mënyrë të rastësishme. Ne kurrë nuk kemi parë diçka të tillë.Çfarëdo që të jetë, është shumë e polarizuar dhe luhatet  , siç shpjegoi Wang:

Prona më e çuditshme e këtij sinjali të ri është se ai ka një polarizim shumë të lartë. Kjo do të thotë që drita e tij lëkundet vetëm në një drejtim, por ai drejtim rrotullohet me kalimin e kohës.

Shikoni një paraqitje të animuar të sinjaleve të radios në videon më poshtë:

Nga e padukshme në të dukshme dhe përsëri përsëri

Një nga gjërat më të jashtëzakonshme në lidhje me burimin është mënyra se si u gjet. Tara Murphy   nga Instituti i Astronomisë në Sydney dhe Shkolla e Fizikës tha:

Ne jemi duke vëzhguar qiellin me ASKAP për të gjetur objekte të reja të pazakonta me një projekt të njohur si Variablat dhe Kalimtarët e Ngadaltë (VAST), përgjatë viteve 2020 dhe 2021. Duke parë drejt qendrës së galaktikës, gjetëm ASKAP J173608.2-321635, të quajtur sipas koordinatat e tij. Ky objekt ishte unik në atë që filloi i padukshëm, u bë i ndritshëm, u zbeh dhe më pas u rishfaq. Kjo sjellje ishte e jashtëzakonshme.

Astronomët zbuluan gjashtë sinjale gjatë një periudhe prej nëntë muajsh në vitin 2020. Por, kur astronomët u përpoqën të gjenin burimin në dritën vizuale, duke përdorur teleskopë optikë, ata nuk panë asgjë.  Radio Teleksop Parkes s në Australi edhe doli bosh.

Por atëherë,  radio teleskop Meerkat në Afrikën e Jugut, një grup prej teleskopëve më të ndjeshme se Parkes, ka zbuluar atë. Sinjali ishte atje, megjithëse i përhershëm dhe i ndryshëm . Murphy përshkroi sinjalin:

Për fat të mirë, sinjali u kthye, por ne zbuluam se sjellja e burimit ishte shumë e ndryshme. Burimi u zhduk në një ditë të vetme, edhe pse kishte zgjatur për javë të tëra në vëzhgimet tona të mëparshme ASKAP.

Cili mund të jetë burimi i valëve të çuditshme të radios?

Wang dhe ekipi i tij përjashtuan se mund të jetë një pulsar, një yll neutron që rrotullohet me shpejtësi që lëshon rreze energjie të ngjashme me farin:

Në fillim menduam se mund të ishte një pulsar – një lloj shumë i dendur i yllit të vdekur që rrotullohet – ose përndryshe një lloj ylli që lëshon flakë të mëdha diellore. Por sinjalet nga ky burim i ri nuk përputhen me atë që presim nga këto lloje të objekteve qiellore.

Sinjalet gjithashtu duket se janë të ndryshme nga ato të krijuara nga objekte të tilla si supernova ,yje qw ndizen   dhe shpërthime të shpejta radio ( Ato objekte janë gjithashtu të ndryshueshme, por më falni, nuk përputhen me çuditshmërinë e sapo zbuluar.

Megjithatë, duket se ka disa ngjashmëri me burimet e tjera misterioze pranë qendrës galaktike të quajtur Galactic Center Transients Radio  ).David Kaplan   në Universitetin e Wisconsin-Milwauke e  shpjegon :Informacioni që ne kemi ka disa paralele me një klasë tjetër në zhvillim të objekteve misterioze të njohura si Qendra Galaktike e Radio Transients, duke përfshirë një të quajtur “burper kozmik”.Ndërsa objekti ynë i ri, ASKAP J173608.2-321635, ndan disa prona me GCRT-të, ka edhe dallime. Dhe ne nuk i kuptojmë ato burime, sidoqoftë, kështu që kjo shton misterin.

Njollë e bardhë e ndritshme e rrethuar nga tipare më të zbehta të ndezura si re, me shigjetën drejtuar një. .

Hapat e ardhshëm

Zbulimi është një mister i mistershëm për shkencëtarët, dhe natyrisht, ata duan ta kuptojnë atë. Pra, çfarë vjen më pas? Studiuesit planifikojnë të vazhdojnë monitorimin e sinjaleve aq sa munden. Përveç kësaj, ata do të marrin ndihmë në atë detyrë, falë një radio teleskopi të ri të fuqishëm që po ndërtohet. Sipas Murphy:

Brenda dekadës së ardhshme, radio teleskopi transkontinental Square Kilometer Array  do të dalë në internet. Do të jetë në gjendje të bëjë harta të ndjeshme të qiellit çdo ditë. Ne presim që fuqia e këtij teleskopi të na ndihmojë të zgjidhim mistere të tilla si ky zbulim i fundit, por gjithashtu do të hapë pjesë të reja të mëdha të kozmosit për eksplorim në spektrin e radios.

Ndërkohë, shkencëtarët do të vazhdojnë të dëgjojnë me teleskopët aktualë, me shpresën për të gjetur më shumë të dhëna. Çfarëdo që të jetë kjo enigmë, ajo do të ofrojë njohuri të reja emocionuese për universin tonë.

Përfundimi: Një ekip ndërkombëtar astronomësh ka zbuluar valë radio të çuditshme që vijnë nga zemra e Rrugës së Qumështit. Ato janë ndryshe nga çdo e gjetur më parë, dhe mund të vijnë nga një lloj i ri i objektit kozmik.

About Post Author