Vdekja e Leninit më 21 janar 1924  në orën 18,50 minuta


Redaktori i rubrikës :”Dossier”

1.

Lenini vdiq, më 21 janar në orën 18,50 minuta. Pas vdekjes së Leninit, më 21 janar 1924 në mbledhjen e zisë, të Kongresit të Dytë të Sovjetikëve, u vendos që të ndërtohej një mauzole pranë murit të Kremlinit. Deri më 27 janar, ditën e funeralit të udhëheqësit, u ndërtua një mauzoleum i përkohshëm prej druri sipas projektit të Shushevit raporton .aif.ru në 22 janar 2014. Në vitin 1923,thuhet aty, ishte e dhimbshme të shihje Leninin përshkruan portali. Zilja e parë për sëmundjen, e cila në vitin 23 e ktheu Iliçin në një person të dobët dhe së shpejti u shndërrua në një varr,ranë që në vitin 1921 .Vendi po del nga një luftë civile, udhëheqja nxiton nga Lufta për komunizmin në politikën e ekonomike së re .Kreu i qeverisë sovjetike, Lenini, çdo fjalë e të cilit e prisnin me padurim në gjithë vendin, filloi të ankohet për dhimbje koke dhe lodhje. Më vonë i është shtuar në këtë, mpirja, deri në paralizë të plotë, në periudhave të shkurtra të pashpjegueshme me eksitim nervor. Ajo, vjen për faktin se Iliçi ,komunikon me vetëm tre fjalë: “vetëm në lidhje me”, “revolucion” dhe “konferencë”.Ai bën disa tinguj të panjohur “.Mjekët që kryejen këtë proces, për Leninin vijnë nga Gjermania. Por as “punëtorët emigrantë” nga mjekësia, as ndriçuesit e brendshëm të shkencës, nuk mund ta diagnostikojnë në asnjë mënyrë. Ilya Zbarsky, djali dhe asistent biokimisti i Boris Zbarsky, që balsamosën trupin dhe gjatë kohës kreu i laboratorit të Leninit në mauzole, duke u njohur me historinë e sëmundjes, të udhëheqësit, e përshkroi situatën në librin e tij :” Numër 1″: “Deri në fund të vitit 1922. Gjendja e tij e dukshëm bëhet më keq, në vend të fjalës së artikuluar, ai nxjerr disa tingujt paqartë. Pas disa lehtësimeve në shkurt të vitit 1923, paraliza e plotë e krahut dhe këmbës së djathtë, ndodh …”

Një shikim, më parë i zgjuar, bëhet i paarsyeshëm dhe i habitur. Ftoi mjekët si :Forster, Klemperer, Nonna, Minkoëski dhe profesorin rus Osipov, Kozhevnikov, Kramer mirëpo rezultoi edhe një herë në një humbje. “

Në pranverën e vitit 1923, Lenini u transportua në Gorki, në të vërtetë për të vdekur. “Në një fotografi të marr motrës së Leninit (një vit e gjysmë para vdekjes së tij , ne e shohim njeriun e dobësuar me një fytyrë të egër dhe sytë e egra ,vazhdon I. Zbarskiy.

“Ai nuk mund të flasë, të këqijat e mundojnë atë natë e ditë, nganjëherë dëgjohen britma.Në sfondin e disa lehtësimeve më 21 janar 1924, Lenini ndjen keqësim të përgjithshëm, letargji.Pas shqyrtimit të profesorit Foerster dhe Osipov pas drekës, ata nuk tregojnë ndonjë simptomë alarmante.

Por rreth orë 6:00 në mbrëmje, gjendja e pacientit përkeqësohet, ka konvulsione , norma e zemrës është 120-130. Rreth 7.30 temperatura rritet në 42.5 ° C.

Në orën 18. 50 minuta,mjekët deklarojnë vdekjen. Kjo gjë ndodhi me një nga figurat më të jashtëzakonshme të kohës së tij?

Si diagnoza të mundshme, mjekët diskutuan epilepsi, sëmundjen Alzheimer, sklerozë të shumëfishtë dhe madje edhe helmim nga plumbi, nga një plumb i gjuajtur nga Fanny Kaplan në vitin 1918. Një nga dy plumbat, u hoq nga trupi vetëm pas vdekjes së Leninit, u hoq në pjesën e shpatullës, plumbi i lëndoi mushkëritë, duke kaluar në afërsi të arterieve vitale. Kjo me sa duket mundi ti shkaktojë sklerozë të parakohshme të arteries karotide, shkalla e së cilës u bë e qartë vetëm gjatë autopsisë. Ekstraktet nga minuta në minutë,citon në librin e tij, akademiku Yuri Lopuhin: Ndryshimet sclerotic në të majtë të arteries karotide të brendshme të Leninit, në pjesët e saj intrakraniale ishin të tilla ,që ajo thjesht nuk mund të rrjedhi gjak,arterie ka evoluar në një kabllo të ngurtë,të dendur. Gjurmë të rinisë së trazuar?Megjithatë, simptomat e sëmundjes nuk ishin shumë si skleroza e zakonshme vaskulare. Për më tepër, në bazë të jetës së Leninit sëmundja ngjante paralizë për shkak të dëmtimit të trurit, për shkak të komplikimeve të vona të sifilisit.

Ilya Zbarskiy vëren se kjo diagnozë, atëherë vetëm do të thotë: mjekët e ftuar për Leninin, e të specializuar vetëm për sifilis, të cilat janë të përshkruara nga udhëheqësit e kohës .Në këtë version, megjithatë, nuk përshtaten me disa fakte.

Dy javë para vdekjes së tij, më 7 janar 1924,me iniciativën e Leninit, gruaja dhe motra e tij, rregulluan një pemë të Krishtlindjes për fëmijët nga fshatrat përreth. Vetë Lenini duket të ndihet aq të mirë që, ulur në një karrige me rrota për disa kohë, madje edhe mori pjesë në gëzim të përgjithshëm në kopsht. Në ditën e fundit të jetës së tij, ai me dorën e tij të majtë, hoqi fletën e kalendarit. Pas rezultateve të autopsisë, kishte punuar me profesorin, është bërë edhe një deklaratë e posaçme në lidhje me mungesën e ndonjë shenjë të sifilisit. Yuri Lopuhin, megjithatë, me këtë rast i referohet vizionit të shënimit të Komisarit të atëhershëm Popullore të Shëndetësisë, Nikolai Semashko, patolog, e Akademiku Alexei Abrikosov, me një kërkesë për të “kushtuar vëmendje të veçantë, për nevojën, për dëshmi bindëse morfologjike të mungesës së Leninit të humbjeve për hir të një imazh të ndritshme të liderit” .

Kjo është për të shpërndarë në mënyrë të arsyeshme thashethemet apo, përkundrazi, për të fshehur diçka? “Imazhi i ndritshëm i udhëheqësit” dhe sot mbetet një temë e ndjeshme. Por, nga rruga, për t’i dhënë fund mosmarrëveshjeve në lidhje me diagnozën interes shkencor ,nuk është shumë vonë: indet e trurit të Leninit ruhen në ish-Institutin e trurit.Ndërkohë, madje edhe nën Ilicin e gjallë, me shokët e tij në krahë filluan një luftë për pushtet. Nga rruga, ekziston një version i asaj se pse në 18-19 tetor 1923, një Lenin i sëmurë dhe pjesërisht i immobilizuar vetëm një herë doli nga Gorok në Moskë.Formalisht, për një ekspozitë bujqësore. Por pse erdhi në apartamentin e Kremlinit për tërë ditën? Publicisti N. Valentinov Volsky, i cili emigroi në Shtetet e Bashkuara, shkroi: Lenini në letrat e tij personale po kërkonte dokumente, që rrezikonin Stalinin. Por letra, me sa duket, ka humbur.Edhe me një udhëheqës të gjallë, anëtarët e Byrosë Politike në vjeshtë të vitit ’23, filluan të diskutonin fuqishëm varrimin e tij. Është e qartë se ceremonia duhet të jetë madhështore, por çfarë të bëjnë me trupin.Djegja nga modaliteti anti-kishë proletare ose balsamimi me fjalën e fundit të shkencës? Në vend të ikonës , së udhëheqësit apo të përpiqen për Pakomi. Megjithatë, në fillim ishte vetëm një procedurë lamtumire. Prandaj, autopsia e trupit të Leninit .

22 janar. Balsamimi, por i zakonshëm, e përkohshme. ” Trupi i ekspozuar futet në një zgjidhje që përbëhet nga: 30 pjesë të formalinë, 20 pjesëve të alkoolit, 20 pjesë glicerinë, 10 – klorid zinku dhe 100 ujë”, shpjegon I. Zbarski në libër

23 janar. Arkivoli me trupin e Leninit me një turmë të madhe të njerëzve, që ishin mbledhur, pavarësisht të ftohtit të madh, i ngarkuar në përbërjen e zisë (lokomotivave dhe vagonëve janë tani në muze në stacionin hekurudhor Paveletsky) dhe u dërgua në Moskë, në sallën e kolonave të Shtëpisë së Sindikatave. Gazetat e kohës kanë raportuar për një mauzole gjysmë të vizituar nga rreth 100 mijë njerëz dhe te dera është ende ndërtuar një radhë e madhe ,pritje për ta vizituar.Dhe në Kremlin, ata fillojnë të mendojnë se çfarë të bëjnë me trupin, i cili në fillim të marsit fillon të humbasë shpejt paraqitjen e tij të dukshme.

2.

Për të varrosur kreun e proletariatit botëror, është vendosur në Sheshin e Kuq, në mesin e varreve masive të heronjve të rënë, të tetorit, në mauzoleun e ndërtuar posaçërisht.

Funerali i Leninit, i emëruar më 26 janar, për një numër arsyesh nuk mund të ndodhte. Prandaj, u caktua një datë e re funerale , të dielën,e 27 janarit dhe aksesi i zgjeruar në trup deri më orën 12 të mëngjesit më 26 janar.

Më 25 janar, komisioni caktoi datën e funeralit : të dielën, më 27 janar, kohën e heqjes së trupit të Leninit nga Shtëpia e Sindikatave në orën 10 , duke e zbritur në varr në orën 16:00.

Moska. Në orën 9 .20, Stalini, Zinoviev, Kamenev, Kalinin dhe udhëheqës të tjerë të partisë lëvizin me arkivolin me trupin e Leninit nga shtëpia e Sindikatave.

Procesioni u zhvendos ngadalë drejt Sheshit të Kuq dhe ishte atje 10 minuta më vonë. Në orën 9 e 43 minuta arkivoli u ngritur në një piedestal dhe i mbuluar me flamuj RCP) dhe Kominternit. Filloi procesioni i kolonave të punës. Për rreth gjashtë orë, zgjati lamtumira e liderit.

Në ora 15:00.

55 minuta nga arkivoli u hoqën parullat, dhe shokët më të afërt të Iliçit në krahët e tyre e çuan në Mauzoleun.

Kur, në orën 16 00 minuta, arkivoli me trupin e liderit u prezantua në mauzoleun, në të gjithë vendin kanë ndaluar :njerëzit, makinat,transporti,fabrikat,lokomotivat dhe makinat, mbyten nga klithmat e njerëzve .Radio dhe telegrafi shpërndanë:

“Çohu, shokë, Ilici po zbritet në varr”.

Dhe pak më vonë u tha: “Lenini vdiq – leninizmi jeton.”

Por, si çdo gjë tjetër në këtë botë, edhe leninizmi vdiq pak kohë më vonë. Vetëm mbetjet mortore të V.Ilicit ende prishin pamjen e Sheshit të Kuq.

Ndërkaq, Mikhail Svetlov shkroi:Lenini na shikon.Midis të tjera poeti thotë se:” Dua pa fund/,për të menduar për Ilicin/,sikur dora e babait tim,/përsëri në shpatullën tuaj.

Metalja po shpërthente në betejë,/ushtari luftonte me armikun,/Një vështrim i mençur i atësisë./Gjerësia e fushave po shumëzohet,/Ju dëgjoni zërin e tyre. /Nuk ka asgjë më të ngrohtë.Ngrohtësia e Leninit!Lenin! Ai sheh gjithçka -/Yjet e mjegulltës polare,/ Cedra të taiga …/Mos u lodh, dora!Mos harroni çdo orë:/Ndërgjegjja e Bolshevikut -/Lenini na shikon!