Vëllezërit Grim-Përktheu Agim Dëshnica


HANSI I MENÇUR

Përktheu Agim Dëshnica

Nëna i tha Hansit:

 • Nga po shkon, o bir?
  Hansi u përgjigj:
 • Jam nisur për te Greta.
 • Mirë, por mos harro të sillesh urtë me atë, Hans!
 • Oh, po. Do të sillem siç më thua ti. Mirupafshim, nënë!
 • Mirupafshim , bir!
  Hansi vajti te Greta.
 • Mirëdita! – e përshëndeti.
 • Mirëdita, Hans! Ç’gjë të mirë më ke prurë?
 • Asgjë. Erdha vetëm që të më japësh ti ndonjë send.
  Greta i dha një gjilpërë.
  Hansi e mori gjilpërën dhe e futi në kashtën e ngarkuar në karrocë dhe u kthye në shtëpi.
 • Mirëmbrëma, nënë!
 • Mirëmbrëma, bir! Ku ishe deri tani?
 • Te Greta isha.
 • Çfarë i çove asaj?
 • Asgjë.
 • Po ajo çfarë të dha?
 • Një gjilpërë.
 • Ku e ke gjilpërën?
 • E kam futur në kashtë.
 • Ke bërë marrëzi, Hans! Duhej ta kishe mbërthyer në mëngë.
 • Nuk më shkoi ndër mend. Herën tjetër do të bëj siç më thua ti.
 • Nga po vete, bir?
 • Te shtëpia e Gretës, nënë.
 • Sillu urtë atje, Hans!
 • Po, do të sillem urtë. Mirupafshim!
  Hansi vajti te Greta.
 • Mirëdita! – i tha.
 • Mirëdita, Hans! Ç’më ke sjellë?
 • Asgjë. Ti ç’do të më japësh?
  Ajo i dha një thikë.
  Ai e mori thikën dhe e mbërtheu në mëngë.
  Sa u kthye në shtëpi, përshëndeti nënën:
 • Mirëmbrëma, nënë!
 • Mirëmbrëma, bir! Ku ishe gjer tani?
 • Me Gretën.
 • Çfarë i fale asaj?
 • Asgjë. Ajo më dha një thikë.
 • Ku e ke, Hans?
 • E kam mbërthyer në mëngë.
 • Ke bërë prapë marrëzi! Duhej ta kishe vënë në xhep.
 • Mirë, herën tjetër do të bëj siç po më thua.
 • Nga po shkon tani, o bir?
 • Te Greta, nënë. Mirupafshim!
 • Mirupafshim, bir, dhe sillu me mend!
 • Po, po.
  Hansi mbërriti te Greta.
 • Mirëdita! – i tha.
 • Mirëdita, Hans! Hë, më ke sjellë ndonjë gjë?
 • Jo. Ti çfarë do të më dhurosh?
 • Merre këtë kec dhe mirupafshim, Hans!
 • Mirupafshim, Greta!
  Hansi e mori kecin, ia lidhi këmbët dhe e rrasi në xhep. Kur arriti në shtëpi, keci kishte ngordhur.
 • Mirëmbrëma, nënë!
 • Mirëmbrëma, bir!
 • Ku ishe gjer tani?
 • Te Greta.
 • Çfarë i çove?
 • Kurgjë. Ajo më dha një kec.
 • Ku e ke kecin?
 • Në xhep.
 • Ke bërë sërish marrëzi. Duhej ta sillje të lidhur me litar rreth qafës.
 • S’më ra ndër mend. Herën tjetër do të bëj siç më thua.
 • Nga po shkon, o bir?
 • Për te Greta, nënë.
 • Sillu me mend, Hans!
 • Po, nënë. Mirupafshim!
 • Mirupafshim, bir!
  Hansi shkoi te Greta.
 • Mirëdita! – i tha.
 • Mirëdita, Hans! Ç’gjë të mirë më ke prurë?
 • Asgjë. Ti ç’do të më japësh?
  Greta i dha një copë proshutë derri.
 • Mirupafshim, Hans!
 • Mirupafshim, Greta!
  Hansi e lidhi proshutën me litar dhe e tërhoqi zvarrë. Udhës iu sulën qentë dhe ia përlanë. Hansi mbërriti në shtëpi vetëm me litarin në dorë.
 • Nga po vjen, biri im?
 • Nga Greta, nënë.
 • Ç’dhuratë i dhe?
 • Asgjë. Ajo më dha një copë proshutë derri.
 • Pa ta shoh proshutën, Hans!
 • E lidha me litar dhe e tërhoqa zvarrë, por ma rrëmbyen qentë udhës.
 • Shiko, shiko, prapë me marrëzira ti!? Duhej ta mbartje mbi shpinë.
 • S’ma preu mendja. S’e bej më tjetër herë.
 • Ku po shkon, Hans?
 • Te Greta.
 • Sillu mirë me të!
 • Po, nënë.
 • Mirupafshim, bir!
 • Mirupafshim, nënë!
  Me të mbërritur Hansi, i tha Gretës:
 • Mirëdita!
 • Mirëdita, Hans! – ia ktheu ajo. – Ç’më ke sjellë?
 • Asgjë. Ti çfarë do të më japësh?
  Greta i dha një viç. Mirupafshim, Hans!
 • Mirupafshim, Greta!
  Hansi e hodhi viçin mbi shpinë! Udhës deri në shtëpi viçi e goditi disa herë me shkelma.
 • Mirëmbrëma, nënë!
 • Mirëmbrëma, bir! Ku ishe deri tani?
 • Te Greta.
 • Ç’i dhe asaj?
 • Asgjë. Ajo më fali një viç.
 • Ku është viçi, Hans?
 • E mbarta mbi shpinë siç më the ti, por ai më shembi me shkelma dhe u zhduk.
 • O, ç’marrëzi! Ti duhej ta tërhiqje me ndonjë rrip pas vetes dhe ta mbyllje në stallë.
 • S’më vajti ndër mend. Herën tjetër do të bëj ashtu.
 • Nga po shkon, Hans?
 • Te Greta.
 • Sillu siç duhet me Gretën dëgjon?
 • Po, po, nënë!
  Arriti Hansi te Greta e i tha:
 • Mirëdita!
 • Mirëdita, Hans! Ç’më ke sjellë?
 • Asgjë. Ti ç’do të më japësh?
 • Këtë herë do të vij me ty.
  Hansi e lidhi Gretën me një rrip rreth qafës, e tërhoqi pas vetes drejt shtëpisë, i hodhi bar për të ngrënë te një stallë, e mbylli atje dhe shkoi te nëna e i tha:
 • Mirëmbrëma, nënë!
 • Mirëmbrëma, bir! Nga ishe deri tani?
 • Te Greta.
 • Çfarë i dhe?
 • Asgjë.
 • Po ajo?
 • Kërkoi të vinte me mua. Unë e lidha me rrip rreth qafës dhe e prura gjer këtu.
 • O, ç’paske bërë! Ku është Greta tani?
 • E kam mbyllur në stallë.
 • Popo, çfarë marrëzie! Ti atë duhej ta trajtoje me dashamirësi! Shko shpejt nxirre jashtë dhe sille këtu!
  Hansi vrapoi, hapi stallën e iu afrua Gretës, por ajo ishte fort e zemëruar. U shkëput nga litari, vrapoi për në shtëpinë e saj dhe s’u bë kurrë nuse e Hansit.